KAZANILMIŞ HAK AYLIĞI DERECE VE KADEMESİ (KHA): Başka bir ifadeyle Devlet memurluğu statüsünde geçen veya geçmiş sayılan hizmetlerin her yılına bir kademe ve her üç yılına bir derece hesabıyla bulunacak derece ve kademesidir.
657 sayılı Kanuna göre devlet memurunun öğrenim durumu ve hizmet sınıfı gibi hususların değerlendirilmesiyle tespit edilen memuriyete giriş derece ve kademesine yine bu kanunda yer alan ilavelerin yapılması suretiyle bulunacak derece ve kademe üzerinden hesaplanan aylıktır.
Devlet memurluğunda hizmet yılları itibarıyla ödenecek kıdem aylığının tespitinde kazanılmış hak aylığının hesabında değerlendirilen sürelerdir. Kıdem aylığında ödemeye esas alınan azami süre 25 yılı geçemez.
ĠĢte kazanılmıĢ hak aylığı ya da kazanılmıĢ hak aylık derecesi memurların bulundukları, aylıklarına, emekliliklerine esas olan dereceler ve kademelerdir. Memurlar bu derecelerin ve kademelerin altında bir göreve kural olarak atanamazlar.
E.K.E.A./K.H.A./G.A.: Emekli Keseneğine Esas Aylığı, Kazanılmış Hak Aylığı, Görev Aylığı İlgili Kanun: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu/5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu/5510 sayılı Sosyal Sig. ve Genel Sağ.
İlgili 28 soru bulundu
Son sekiz yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara, aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi uygulanır.
İdare hukuku kapsamında en çok kullanan kavramlardan birisi olan kazanılmış hak; geçerli bir hukuka sahip olmayan bir uygulamada hak kazanmayı temsil etmektedir. Yani o anki hukuk kurallarında meşru olmayan bir olay için doğrudan bir hak kazanırsınız ve bu hakka kazanılmış hak denir.
657 sayılı Kanun'un 43 üncü maddesinde; Maaş hesaplamasına ilişkin derece ve kademe cetveli yer almaktadır. Bu ek göstergeler, ilgililerin belirtilen sınıf ve görevlerde bulundukları sürece ödemelere esas alınıp, terfi bakımından kazanılmış hak sayılmaz.
Genel olarak, lise mezunları 13 üncü derecenin 3 üncü kademesinde, ön lisans mezunları 10 uncu derecenin 2 nci kademesinde, lisans mezunları ise 9 uncu derecenin 1 inci kademesinde memuriyet görevine başlar.
Kadro derecesi, tüm devlet memurlarını etkileyen durumlardan biridir. Girilen yıl ve dereceye göre tazminat hesaplamaları yapılmaktadır. Özel hizmet alanında çalışan kişiler diğer alanlardan daha yüksek kadro derecesine sahiptir. Bu şekilde alınan maaşlar ya da yatacak olan tazminat bedelleri de artış göstermektedir.
Hukuka uygunluğu belirtilmiş, kişinin lehine sonuçlar ortaya çıkarmış, sonradan meydana gelen bir değişiklik veya işlemin geri alınması gibi durumlara rağmen hukuk tarafından koruma altına alınan haklara kazanılmış hak adı verilmektedir.
yapılan fazla ödemelerin dayanağı olan hukuka aykırı işlemlerin, 60 günlük süreye bağlı kalınmaksızın her zaman geri alınması mümkün bulunmaktadır.
Emekliye ayrılma ve ölüm hallerinde o aya ait peşin ödenen aylık, geri alınmaz." hükmü ile düzenlenmiştir. Anılan 164 üncü maddesi uyarınca memur aylıkları emeklilik ve ölüm dışında iade edilmesi gerekmektedir.
657 sayılı kanunun 43 üncü maddesinin (B) bendinin 2 fıkrası hükmü uyarınca genel kural ek göstergeler, ilgililerin belirtilen sınıf ve görevlerde bulundukları sürece ödemelere esas alınıp, terfi bakımından kazanılmış hak sayılmamaktadır.
Görülmekte olan bir davada taraflardan birinin ya da mahke- menin yapmış olduğu bir usul işlemi ile yanlardan biri lehine doğmuş ve kendisine uyulması zorunlu olan hakka usule ilişkin kazanılmış hak denilmektedir.
Anayasa mahkemesi, emekli olmak için aranan şartları yerine getirenler hariç, sosyal güvenlikte kazanılmış hak yoktur, beklenen hak vardır.
Maaş zammının % 30 olması üniversite mezunu memurun maaşı 3789 TL artacak ve 16 bin 422 liraya yükselecek. %40 zam olması durumunda 5052 lira artacak ve 17.685 TL olacak.
Her yıl 1 tane kademe ilerlemesi yapılır. 3 yılın sonunda ise 1 derece ilerlenir. Derece dik, kademe ise yandır. Derece ilerlemesi; memurun bulunduğu hizmet sınıfı içinde bir üst dereceye geçmesidir. Memurların derece yükselmesinin şartları DMK m.68'de düzenlenmiştir.
2 anadal mezunu olan biri ÖSYM'e hangi bölümden mezun olduğunu ibraz eder ise o bölümden mesul olur ve o bölümden sıralamaya koyulur 2. bir bölümden tercih yapamaz. Okan Y.
Emekliye 3 kademeli artış
7.500 TL ile 10.000 TL arasındaki maaşlar 1. kademe, 10.000-15.000 TL arasındaki maaşlar 2. kademe, 15.000 TL'nin üzerindeki emekli maaşları ise 3. kademe olarak değerlendirilecek ve buna göre seyyanen artış gerçekleştirilecek.
Liseyi bitirenlerin giriş derecesi 13, giriş kademesi 3, yükselebilecek derecesi 3, yükselebilecek kademe son kademedir. Lise dengi mesleki veya teknik öğrenimi bitirenlerin giriş derecesi 12, giriş kademesi 2, yükselebilecek derecesi 3, yükselebilecek kademe son kademedir.
Dört yıllık yüksekokul mezunu memur olarak 3/1"inci dereceden maaş alan Ahmet Bey; 2.125 TL maaş alırken, derece ve kademesinin 1/1"inci dereceye yükselmesi halinde 2.260 TL maaş alacaktır.
Devlet Memurları Kanunu'nun kariyer esası gereğine maaşınızın üzerinden ödendiği kadro/dereceniz (yani müktesep kadro/dereceniz) her yıl bir kademe her üç yılda bir de bir derece yükseliyor. Örneğin 9/1 olarak başlayan bir memur on altı yıl görev yaptıktan sonra (başka bir artış almadı ise) 3/1'ine düşüyor.
Kadro derecesi, 657 sayılı DMK'ye tabi kadrolu memurların hepsi bir derece içinde çalışırlar. Memuriyette 1-15 arası dereceler bulunmaktadır. En düşük kadro derecesi 15 ve en yüksek derece 1'dir. Her üç yılda bir derece verilerek derece yükselmesi yapılır.
4. Çekilmiş Sayılma ve Yasal Usule Aykırı Şekilde Görevi Bırakmanın Sonuçları 657 sayılı Kanunu m.97'ye göre; memuriyetten çekilmiş sayılan devlet memurunun görevi, çekilmiş sayıldığı gün itibarıyla sona erer ve bir yıl geçmeden tekrar devlet memurluğuna alınamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri