Ispanakgiller ailesine ait olan bitki, dünyanın ılıman bölgelerinde yetişmesiyle bilinir. Tek veya çok yıllık bir bitki olan kazayağı otunun anavatanı olarak Orta ve Kuzey Amerika'nın güneyi öne çıkar. Yaprakları ve tohumları yenilebilir formda olan bitki özellikle Hindistan'da gıda ürünü olarak piyasaya sürülür.
Ege'de özellikle kavurmalık otlar arasında adı geçen kazayağı otu, böreklerde, diğer birçok yemeğin içinde, turşusu ya da çayı yapılarak da değerlendirilebiliyor. Hafif aromalı tadıyla birçok insanın beğenisini topluyor.
Kazayağı otu yiyecek dışında içecek olarak da kullanılabilir. Yaklaşık 10 dakika boyunca suda kaynatılarak çay olarak da tüketmek mümkündür. Kazayağı otunun sağladığı faydaları sebebiyle tüketmek oldukça önemlidir. Birçok farklı yöntemler ile kullanabileceğiniz kazayağı otunu aktarlardan temin etmek mümkündür.
Yemeklerin yanı sıra kazayağı otunun sertleşen yaprakları yoğurda eklenerek yenir ve taze yaprakları haşlanarak turşu yapılır.
Kazayağı uçucu yağı gelişi güzel, sürekli veya yüksek oranda kullanıldığında başta karaciğer ve diğer organlara ciddi oranda zarar verebilir. A ve C vitaminleri ile demir, kalsiyum, niyasin minerallerini içerir.
İlgili 15 soru bulundu
Kazayağı Otu Hangi Mevsimde Olur? Kazayağı otu ilkbahar mevsimine doğru çiçek açmaya başlar. İlkbaharın sonlarına doğru çiçekler solmaya başlar. Çiçeklerini toplamak için en uygun zaman ilkbaharın son ayıdır.
Boyu 20-30 cm olup, anavatanı Güney Afrika' dır. Tam güneş, ama korunaklı yerler sever. Dondan hoşlanmaz, fakat (-2 °C)' ye kadar kısa süreli de olsa dayanır. Her çeşit toprakta yetişir, drenajı iyi, taşlı veya kumlu toprakları tercih eder.
Kaz Ayakları Nedir? Kaz ayakları, yüzün en ince ve hassas bölgesi olan göz çevresinin dış kısımlarında meydana gelen ince çizgilere deniyor. Kırışıklık görünümüne neden olduğu için istenmeyen cilt problemlerinden biri olan kaz ayağı çizgilerinin belirginliği, doğru ve etkili bir bakım ile azaltılabiliyor.
Anavatanı Avrupa ve Asya olan sinir otu uzun bir tarihsel geçmişe sahiptir. Fars tıbbı ve geleneksel tıpta kullanılmış olan ot, çay, şurup ve merhem gibi formlarıyla reçete edilmiştir. Yüzyıllardır kullanılan ve yaraları iyileştirmesi, sindirim sorunlarına iyi gelmesi ve vücuttaki tahrişleri gidermesiyle bilinir.
Bitkiyi derin bir suyun içine koymak gerekir. Ardından bitkiyi keserek kurumasını beklemeniz gerekir. Bitkiyi Mart ayında sulamaya devam etmelisiniz. Son donmadan itibaren en az altı hafta önce iç mekanlara bitkinin dikimine başlayabilirsiniz.
Dikim zamanı - Çiçeklerimiz tüplü olduğundan senenin her ayı dikilebilir.
Silisyumu belirli bir düzeyde almak için at kuyruğu otu çayını tüketmeniz önerilir. At kuyruğu otu sayesinde, eklemlerde oluşan kasılmalar ve ağrılar hafifletilir. Vücudunuzda ağrı hissettiğinizde at kuyruğu otu çayı demleyip dinlenebilirsiniz. Kısa sürede kasların rahatlamasını sağlar.
Cilt sağlığı üzerinde de oldukça yarar sağlayan otun sivilce oluşumunu önleyerek cildi güzelleştirdiği görülür. Emzirme döneminde olan annelerin sütünü artırmaya yardımcıdır. İshal ve mide bulantısına iyi gelen ot, aynı zamanda kireçlenmeyi, romatizmayı ve eklem ağrılarını da büyük ölçüde azaltır.
Çiğ olarak tüketilebilen tat olarak kazayağı otu acı ve farklı bir aromaya sahiptir. Genellikle zeytinyağı ile harmanlanıp baharatlanıp üzerine yumurta kırılarak tüketilir.
Farklı koşullara karşı oldukça dayanıklı bir bitki olarak öne çıkan kazayağı otu, özellikle Ege bölgesinde bol yetişen bir bitki türüdür. Kendiliğinden yetişmesi ile beraber doğada çok sık bulunan otlardan biridir. Adının ise yapraklarının aldığı şekilden geldiğini söylemek mümkündür.
Kazayağı çiçeği, düz büyüyen, ortalama 20-30 cm uzayan, hızlı büyüyen, sulu ve çok yıllı bir bitkidir. Nisan- Eylül arasında açan çiçekleri pembe, beyaz ve sarı renklerindedir. Yaprakları dolgun, etli ve yayılıcı bir bitkidir. Dondan hoşlanmaz fakat kısa süreli de olsa 2 dereceye kadar dayanır.
Genelde tarım işleri ile uğraşanların bildikleri ve sık bir şekilde kullandıkları bir alettir. Oldukça kullanışlı ve işleri kolaylaştıran aletler arasında yer almaktadır. Genel görevleri Toprağı kabartmak, havalandırmak, kesekleri parçalamak gibi işlemlerde kullanılmaktadır.
Yoğurt otu, tiroid ve guatr gibi sağlık problemlerine karşı bitkisel çözüm olarak kullanılır. Çoban süzgeci olarak da bilinen bu bitki tiroid bezinin düzgün çalışmasında etkili rol oynar. İyot kaynağı olarak görülen yoğurt otu, iyot eksikliğine bağlı olarak gelişen tiroid hastalığına iyi geldiği bilinmektedir.
Özellikle konuşurken fazla mimik hareketi kullanan kişilerde kaz ayakları daha belirgin hale gelir. ▬ Makyajın yüzde uzun süre kalması ya da uyumadan önce temizlenmemesi, cildin çabuk yaşlanmasına, gözlerin ve göz çevresinin deformasyonuna sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri