İş kazası bildirmeme cezası tutarları her yıl değişiklik göstermektedir. 2023 yılı için iş kazasının bildirilmemesi ya da geç bildirilmesi durumlarında 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre ceza oranı, önceki yıla oranla %122,9 artırılarak minimum 15.529 TL olarak değerlendirilmektedir.
Buna göre 2023 yılı iş kazası bildirmeme cezası; Az tehlikeli ve 1 – 49 kişiden az çalışanın bulunduğu iş yerlerinde 15.529 TL'dir. Çalışan sayısının 10 – 49 arasında olması halinde ise bu miktar yine 15.529 TL'dir. Ancak çalışanların 50'den fazla olması halinde daha yüksek cezalarda karşılaşılması mümkündür.
İş Kazası Bildirmeme Cezası
İşçisi iş kazası geçiren işveren bunu zamanında SGK'ya bildirmezse, geç bildirdiği tarihe kadar işçiye Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödeneği yani rapor parası, işverenden geri tahsil edilecektir.
Sigorta şirketlerinin; kaza sonrasında oluşan hasarları tespit edebilmeleri ve hasarı karşılayabilmeleri için kaza tespit tutanağının olması şarttır. Kazadan sonra tutanak tutulmazsa, kaza dolayısıyla meydana gelen hasarı sigorta şirketi karşılamaz ve ödemeyi kendi cebinizden yapmak zorunda kalırsınız.
İş kazası rapor parası hesaplama, her bir yükümlülüğe ayrı ayrı ceza verilecek şekilde gerçekleşir. İş kazası bildirim yükümlülüğüne aykırı davranıldığı takdirde 2.000 TL idari para cezası olacak şekilde iş kazası bildirmeme cezası verilir.
İlgili 39 soru bulundu
İş kazaları meydana geldiği tarihten itibaren 3 iş günü içerisinde bildirilmelidir. 3 günlük sürenin hesaplanması kazanın gerçekleştiği günün ertesi günü itibarıyla başlar. Örneğin salı günü gerçekleşen bir iş kazası söz konusuysa bununla ilgili bildirimin en geç cuma gece yarısına kadar yapılması gerekir.
Bilindiği üzere iş kazası bildirim süresi 3 iş günüdür. Şayet 3 iş günü içerisinde işyeri iş kazasını bildirmemişse cezai yaptırımla karşılaşır. İş kazası bildirim süresi geçtiğinde işyerine 6331 sayılı kanun gereği en az 6 bin 966 TL para cezası kesilmektedir.
Olay yerinde mutlaka kazanın hasarının gösterildiği farklı açılardan fotoğraflar çekilmeli ve bunlar da tutanak ile birlikte teslim edilmelidir. Kaza tespit tutanağı süresi 5 iş günüdür. Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde gerekli belgeler sigorta şirketlerine iletilmelidir.
İşçinin iş kazası geçirmiş olması işverene doğrudan iş sözleşmesini haklı olarak feshetme hakkı vermemektedir. Kazaya uğrayan işçi hala o işi görmeye devam edebilecek durumda ise ve buna rağmen iş kazası geçirmesi sebebiyle işten çıkarılıyorsa, işveren aleyhine tazminat borcu doğmaktadır.
İş Kazası Geçiren Kişi İçin İş Kazası Tutanağı
Öncelikle iş kazasına uğrayan çalışana sağlık yardımları yapılır. İşyeri kaza raporu düzenlenerek şahitlerin ifadesi alınır. Kaza polis ya da jandarmaya bildirilir. Kaza ilgili sigorta Müdürlüğüne vizite kağıdı ile en geç kazadan sonraki üç gün içerisinde bildirilir.
İş kazası geçiren bir işçi ya da işçi yakınları işverene karşı maddi ve manevi tazminat davası açabilir. İş kazasında tazminat talebinde bulunmak için iş kazası dava dilekçesi hazırlayabilir.
İşçiyi gözetme borcu altında olan işveren, iş kazası nedeniyle meydana gelen sonuçlardan hukuki ve cezai anlamda sorumlu tutulmaktadır.
İŞ KAZASI NASIL İSPATLANIR ? İş kazasının ispatında iş kazası tutanağının önemli bir rolü vardır. Bu tutanakta işçinin bilgileri ve kazanın nasıl meydana geldiği belirtilir. İş kazası tutanağının tutulmaması halinde hastane tarafından tutulan iş kazası raporu ispat aracı olacaktır.
İş kazası dava açma süresi temelde 10 yıl olarak belirlenmiştir. Bu süre zarfında açılacak davalarda sonuç çıkması halinde tazminat ödemeleri belirlenen süreler içinde hemen yapılır. İş kazası nedeniyle açılan davaların sonuçlanma süresi 450 gün olarak belirlenmiştir.
SGK Müdürlüğü'nün yanı sıra Bölge Çalışma Müdürlüğü (yeni ismiyle Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü)'ne de başvurmak gerekir. Bölge Çalışma Müdürlüğü kendi müfettişlerini göndererek iş kazasını ve tarafların kusur oranlarını tespit eder.
Tali kusuru bulunan kişinin kanunda yer alan cezanın alt sınırdan ceza verilmektedir. Ölümlü iş kazasında asli kusurlu olan kişilerde ise yaşanan olaya göre verilecek cezanın alt sınırının üstünde bir ceza verilmesi mümkündür.
Türk Borçlar Kanunu kapsamında işçinin iş kazası sebebiyle hak ettiği tazminat, küçük, büyük, ağır, hafif yaralanma gibi kıstaslardan bağımsız olarak her türlü iş kazasında talep edilebilmektedir. İş kazası geçiren kişinin hayatını kaybetmesi durumunda, hak talebini yakınları ve ailesi gerçekleştirmek durumundadır.
Öncelikle işvereniniz bu iş kazasını 3 iş günü içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmelidir. Sosyal Güvenlik Kurumunun kazadan haberinin olmaması durumunda geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) ve sürekli iş göremezlik ödeneği alamazsınız, erken emeklilik imkanlarından faydalanamazsınız.
İş kazası geçiren işçinin maddi ve manevi tazminat hakları vardır. İşçi çalışamadığı sürelere ilişkin tüm kazanç kayıplarını ezcümle ücretlerini işverenden talep edebilecektir. İşçi ayrıca tedavi için yaptığı tüm masrafları talep edebilecektir.
Geçmişe yönelik gelmediği günler için tutanak düzenlemeniz hukuka aykırıdır. Ayrıca düzenleyecek olsanız bile bu hukuken bir anlam ifade etmez.
Trafik kazasında şikayetçi olmak; kaza tarihinden itibaren 6 aylık süreçte zarara uğrayan kazazede olay hakkında ifade vermeli ve şikayetçi olmalıdır.
Trafik kazası sonrası, kaza anında tutulan hasar tutanağının 5 iş günü içinde sigorta şirketine iletilmesi gerekir. Ardından sigorta şirketi, kaza tutanağını inceleyerek hasar dosyası açar ve hasar dosyasını da Sigorta Bilgi Merkezine (TRAMER) iletir.
İş kazası 3 gün içinde bildirilmezse ne olur? İşveren, yaşanan herhangi bir iş kazasını 3 iş günü içerisinde SGK'ya yazpmazsa, Sosyal Güvenlik Kurumunun 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarunca iş kazası bildirmeme cezası uygulanmaktadır.
Kazanın yaşandığı gün, birinci gün olarak kabul edilmek üzere 3 iş günü içerisinde bir iş kazası bildirimi yapmak işveren için oldukça önemlidir. İş kazaları meydana geldiği andan itibaren genellikle adli bir vaka gibi değerlendirilir.
4.2.1.
Bir çalışanın iş kazası geçirmesi hâlinde, işvereni tarafından kazanın olduğu yerde bulunan kolluk kuvvetlerine derhâl, Sosyal Güvenlik Kurumuna ise en geç kazadan sonraki üç iş günü içinde bildirimde bulunulması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri