İşçi adaylarının çalışmak için Kıbrıs'a gelmeden önce, işveren tarafından çalışma izni alınmalıdır. Ancak işçi Kıbrıs'a geldikten sonra 15 ila 30 gün arasında çalışma izninin işveren tarafından alınması gerekir. Aksi bir durumda ön izin iptal olur ve çalışma izni için de gerekli olan şartlar oluşmaz.
ÖN İZİN ALMADAN KKTC'DE ÇALIŞABİLİR MİYİM? KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilen ön izin olmadan ülkeye giriş yapan TC uyruklu kişiler hiç bir işyerinde istihdam edilemez.
Kıbrıs'ta çalışma isteyen herkes gerekli kurumlardan Kıbrıs çalışma izni başvurusu yapmalıdır. Günümüzde birçok süreç gibi çalışma izni başvuruları da internet üzerinden gerçekleşebilmektedir. İzin için Kıbrıs Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvuruda bulunmak gerekir.
Yasal izinler Bakanlık tarafından onaylanmaktadır. Başvurunun yapılmış olması, başvurunun onaylanacağı anlamına gelmemektedir. Yasal bir engel olmaması halinde, genelde 3 veya 4 iş günü içerisinde başvurular neticelenmektedir.
Yurt içinden yapılan çalışma izni başvurularında 4.635,30 TL Harç ücreti ve 356,00 TL kart ücreti bulunmaktadır, fakat yurt dışı başvurularında çalışma izni harç ücretleri karşılıklık esasına göre farklılık gösterebilmektedir, yurt dışı başvurularda ödemeler bulunan ülkenin para birimiyle yapılmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
➢ Çalışma İzni en az 6 aylık ve en fazla 1 yıllık süre için düzenlenir. 6 aylık veya 1 yıllık çalışma izni süresinin dolmasından sonra, aynı işyeri-işletme ve meslekte, aynı işverenle çalışmaya devam edilmesi halinde Çalışma İzni'nin yenilenmesi gerekmektedir.
Fazla mesai saat ücreti hesaplanırken bahsedilen bedeller dikkate alınır. Burada da saatlik çalışma ücretine, fazladan çalışılan her bir saat için fazla çalışma ücreti eklenir. 2023 yılında asgari ücret için saatlik ücret 59,62 TL'dir. Fazla mesai yapılan saatlerde ödeme %50 artar.
Kuzey Kıbrıs'ta Hangi Para Birimi Kullanılıyor? Kuzey Kıbrıs Türk Lirası'nı (TL) kullanmaktadır ancak her yerde Dolar, Euro, Pound vb para birimleri de kullanılmaktadır. Kuzey Kıbrıs'ta fiyatlar Avrupa ülkelerinden ve Güney Kıbrıs'tan yaklaşık %30 daha ucuzdur.
Kuzey Kıbrıs'ta yaşam masrafları Türkiye'ye göre %5 ile %10 arasında pahalılık göstermektedir. Bu oran birçok Avrupa ve Akdeniz ülkesine göre oldukça düşüktür. Kuzey Kıbrıs'ta asgari ücret 9.985₺'dir. Markalaşmış fastfood ve tekstil firmaların ürün fiyatları Türkiye'deki fiyatlarla aynıdır.
Çalışma izin belgesi, pasaport veya sürücü belgesi gibi önceden alınan ve ihtiyaç duyulduğunda kullanılan bir belge değildir. Çalışma izni alınabilmesi için, işveren ve çalışacak olan yabancının müşterek müracaatları gerekir.
Kıbrıs'a yerleşmek ve yaşamak için ne gerekli? Kıbrıs'a yerleşmek için özellikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları daha kolay şartlara sahiptir. Sadece herhangi bir şirkette çalışma izni ile veya taşınmaz mal yani ev alarak oturma izni ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine yerleşebilirsiniz.
TC vatandaşları KKTC'ye girerken 90 gün boyunca vizesiz seyahat etme hakkına sahiptir. KKTC'den Kıbrıs Rum Kesimine girmek içinse Güney Kıbrıs Rum Kesimi Vizesi almak zorunludur. Güney Kıbrıs Rum Kesimi vizesi başvuruları ise Yunanistan Konsolosluğu'ndan yapılır.
ÇALIŞMA İZNİ'NİN SÜRESİ NE KADARDIR? Çalışma İzni en az 6 aylık ve en fazla 1 yıllık süre için düzenlenir. 6 aylık veya 1 yıllık çalışma izni süresinin dolmasından sonra, aynı işyeri-işletme ve meslekte, aynı işverenle çalışmaya devam etmeniz halinde Çalışma İzni'nin yenilenmesi gerekmektedir.
23 Şubat 2017 tarihinde Ankara'da imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Sosyal Güvenlik Anlaşması”, 1 Ekim 2020 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi.
Başvuru işveren veya bağımsız çalışacak yabancı tarafından e-Devlet kapısı üzerinden (www.turkiye.gov.tr veya https://www.calismaizni.gov.tr) online olarak yapılacaktır. Serbest bölgede çalışmak üzere çalışma izni başvurusu ve süre uzatma başvurusu Ticaret Bakanlığına yapılır.
Eğer elinizde 1000 TL para varsa bu iki para biriminde bu miktar size 63,15 Euro / 35,39 Kıbrıs lirasıdır. Bu tarz işlemlerde günlük kura göre dönüştürücü araçlarından faydalanarak hesaplama yapabilirsiniz.
2. (a) Yolcuların KKTC'ne giriş ve çıkışlarında, beraberlerinde azamı 10.000.- Euro veya muadili döviz veya Türk Lirasını nakit olarak bulundurmaları serbesttir.
İşçi 5 saat mesai yaptığı için 133.32 TL 5 saatlik mesai süresi ile çarpılır. Bu işlem sonucunda 666.6 TL işverenin 5 saat fazla mesai yapan işçiye ödemesi gereken miktardır.
İşçinin resmi tatilde çalışması durumunda günlük ücreti olan miktar %100 zamlı olarak ödenecektir. Bu durumda günlük 300 TL alan bir işçinin resmi tatilde çalışması durumunda alacağı ücret 600 TL olacaktır.
Eğer işçi haftalık 60 saat çalışıyorsa, 60-45 işlemi yapılarak 15 saat fazladan çalıştığını öğreniriz. Fazla çalışma saatini zamlı saatlik ücret ile çarptığımızda, işçinin mesai ücreti olarak 1249,80 Türk lirası alacağını bulabiliriz.
Daimi İkamet İzni harcı 2000.-TL (İki Bin Türk Lirası)'dır.
KKTC'de geçici oturma izinleri 6 ay ila 1 yıl arasında değişen süreler ile verilebilmektedir. Gerek konut satın alarak gerek ise farklı koşulları yerine getirerek daimi oturma izni elde edebilmek için ülkede aralıksız olarak 5 yıl boyunca ikamet etmek gerekmektedir.
İkamet izni nedir? K.K.T.C. 'de, vizenin veya vize muafiyetinin tanıdığı süreden ya da doksan günden fazla kalacak yabancıların, başka surette yasal izinli olmamaları halinde, ikamet izni almaları zorunludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri