Mide Ağrısına İyi Gelen Yöntemler Sıcak su torbası veya sıcak banyo ile ağrıyan yere sıcak kompres, bolca su ve berrak sıvı tüketmek, kraker, pirinç, elma püresi, muz ve yoğurt gibi hafif yiyecekler yemek, yatıştırıcı etkisi olan papatya ya da nane çayı içmek mideye iyi gelerek, mide ağrısını durdurmaya yardım eder.
Ihlamur çayı gibi papatya çayı da sizi hem sakinleştirecek hem de ağrınızı dindirecektir. Uykuda veya uykudan önce yaşanan “Gece mide ağrısına ne iyi gelir?” dediğinizde ise bir bardak süt tavsiye edilmektedir. Süt midenizi dinlendirecektir. Ek olarak karanfilli ve tarçınlı su içerek mide ağrınızı geçirebilirsiniz.
Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran, gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal, tarçın ekleyebilirsiniz. Daha az gaz ve şişkinlik yaptığı için ananas, armut, ayva, elma, muz, şeftali, elma suyu, ananas suyu, havuç suyu tüketebilirsiniz.
Mide yanmasına ve ağrısına iyi gelen başlıca besinler ise; zencefil çayı, armut, keten tohumu, patates, baklagiller, yoğurt, zeytinyağı, muz, az yağlı besinler, lahana, karnabahar, maden suyu ve lifli besinler olarak da sıralanabilir.
İlgili 44 soru bulundu
ZENCEFİL YA DA NANE ÇAYI
Rahatsız edici şişkinlik, ağrılı mide krampı ve şiiddetli hazımsızlık yaşıyorsanız, zencefil veya nane çayı bu şikayetlerinize en iyi çözüm olacaktır. Bu iki yatıştırıcı çay, hem antispazmatik hem de sindirim sisteminizdeki kasları rahatlatmaya yardımcı etki gösterir.
Kişinin laktoz intoleransı yoksa süt ve yoğurt mide ağrısına iyi gelir. Ayrıca; muz, keten tohumu, çavdar, armut, tarçın, zeytinyağı mide ağrısına iyi gelen besinler arasında gösterilir.
Sütte az miktarda asit olmasına rağmen, mide asidini yatıştırarak mide ağrısını geçirdiğine inanılır. Sütün mide asidine karşı geçici bir bariyer oluşturduğu doğrudur; ama asit üretimini teşvik edici özelliğinden dolayı bu rahatlama kısa süreli olacak, ardından rahatsızlık yeniden baş gösterecektir.
Sütte az miktarda asit olmasına rağmen, mide asidini yatıştırarak mide ağrısını geçirdiğine inanılır. Sütün mide asidine karşı geçici bir bariyer oluşturduğu doğrudur; ama asit üretimini teşvik edici özelliğinden dolayı bu rahatlama kısa süreli olacak, ardından rahatsızlık yeniden baş gösterecektir.
Özellikle, uzun süre geçmeyen mide ağrısında peptik ülserden şüphelenilmelidir. Reflü Hastalığı: Mideden yemek borusuna midenin asitli içeriğinin geri kaçması sonucu, bu bölgenin tahriş olmasının sonucu olarak mide ağrısı izlenebilir.
Yapılan bir araştırmaya göre şekerli su içmek, vücuttaki hücre ve dokuları yenileyerek mide ağrılarına iyi geldiği açıklandı.
Yemeklerden 20 dakika sonra bir bardak tüketilen maden suyu midenizi rahatlatacaktır. Ancak reflü ve gastiriti olan kişiler mide yanması şikayetini geçirmek için maden suyu yerine bal, çiğ patates suyunu tercih etmelidir.
Süt içmek, ıhlamur ya da papatya çayı gibi iyi gelen içecekleri tüketmek gerekmektedir. Bunun yanı sıra iyi gelen besinlerin de alımı da oldukça etkili olacaktır. Mide ağrısına iyi gelen çaylar ise nane çayı, ıhlamur çayı, papatya çayı, karanfil çayı, rezene çayı, yeşil çay gibi çay türleri olarak sıralanabilir.
Mide kanseri olan kişilerin yarısından fazlasında görülen en belirgin belirtilerden biridir. Bu semptomlara mide ya da göğüs kemiğinin altındaki ağrı da eşlik eder.
Mide krampına ne iyi gelir? Papatya, sıcak su torbası, taze nane çayı, limonlu su, zencefil, limonlu soda, rezene (yemeklerden sonra 1 çay kaşığı çiğnenebilir.) ve pirinç suyu mide krampları üzerinde etkilidir.
EN İYİ DOĞAL MİDE KORUYUCU, POLİFENOLÜ (BİR ÇEŞİT ANTİOKSİDAN) BOL ZEYTİNYAĞIDIR. Sabahları aç karnına bir kaşık yüksek polifenollü zeytinyağını içmenin faydaları anlatmak ile bitmez. Midenin çeşitli yağlı besinlere gösterdiği tolerans, kişiden kişiye değişir.
Mide ağrısının en yaygın nedenleri, kahve, çay, alkol ve gazlı içecekler gibi asit veya kafein oranı yüksek içecek tüketimi, yağlı, tuzlu ve baharatlı yiyecekler yemek, fazla veya hızlı beslenmek, laktoz intoleransı, reflü ile gastrit gibi mide rahatsızlıkları, stres ve sigaradır.
Mide için iyi gelen çorbaların başında mercimek gelmektedir. Ayrıca sebze çorbalarının da iyi geldiği bilinmektedir. Mideye iyi gelen yemekler grubunda ise patates ve ıspanak yemekleri doğru tercih olmaktadır.
Sindirimi kolay olan lifli ve posalı yiyecekler arasında mide yanmasına iyi gelen en iyi meyve şeftalidir. Gün içerisinde ara öğün olarak ya da akşam yemeğinden yarım saat sonra tüketmesi faydalı olur. Cilt ve saç bakımında kullanılan aloe vera jeli aynı zamanda mide yanmasına da iyi gelir.
Bol su içmek, mide yanmasını önlemek için etkili bir yöntemdir. Su, mide asidini nötralize edebilir ve sindirimi kolaylaştırabilir. Doğru beslenme, mide yanmasını önlemek için etkili bir yöntemdir. Aşırı yağlı, baharatlı veya asitli yiyeceklerden kaçınmak, mide yanmasını önleyebilir.
Maden suyunun mideyi rahatlattığı bilinmektedir. Ana öğünlerden sonra içilen maden suyu gastrit oluşumunu ve gastrit kaynaklı rahatsızlıkları yarıya indirmeye yardımcı olabilir.
Mide spazmı; genellikle akşam yenilen yemekler sonra meydana gelen sırta, göğüs kafesine ve karına vuran şiddetli ağrılardır. Bazen yemeklerde aşırı gazlı şeyler tüketmek mide spazmını dayanılmaz hale getirebilmektedir. Bu durumu yaşayan kişiler baygınlık bile geçirebilmektedir.
İşte, merak edilen tüm detaylar. Gece meydana gelen mide ağrılarının en önemli sebebi yenilen içilen besinlerdir. Özellikle akşam saatlerinde mideyi rahatsız eden besinler tüketilmesi reflü, gastrit ve ülser gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir.
Parasetamol, baş ağrısı, kas ağrıları, küçük artrit (eklem iltihabı) ağrısı, diş ağrısı gibi hafif ila orta şiddette ağrıların yanı sıra soğuk algınlığı, grip, burkulma ve karın kramplarını içeren ağrılı adet görme [dismenore] kaynaklı ağrıların giderilmesinde kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri