Gazete, Solomis'in, son 150 yıl içinde Kıbrıs'ta büyüklüğü 6.5'i geçen herhangi bir deprem yaşanmadığını ve olası bir depremde, en fazla etkilenecek bölgelerin Apostolos Andreas Manastırı, Dipkarpaz, Mağusa, Paralimni ve Larnaka olacağını ifade ettiğini kaydetti.
1222 Kıbrıs depremi, 11 Mayıs 1222 tarihinde saat 06:15 sularında merkez üssü Kıbrıs'ın güneybatısı olan, 7.0 Ms ~ 7.5 Ms arası bir büyüklükte meydana gelen deprem. Libya ile İskenderiye'de gözlemlenmiş bir tsunamiye yol açan deprem en şiddetli biçimde Lefkoşa, Limasol ve Baf'ta hissedildi.
Kıbrıs deprem riski yüksek olan bir ada ülkesidir. Kıbrıs'ın altından geçen fay hattı iki taraflı sıkıştırılan bir fay hattıdır. Afrika plakası Kıbrıs'ta yaşanacak depremlerin oluşumunda belirleyicidir.
“Alüvyon Zemin Üzerindeki Kentlere Dikkat Edilmeli”
Lefkoşa, Gazimağusa ve Güzelyurt ise genellikle alüvyon toprak zemin üzerindedir. Alüvyon toprak, deprem dalgalarını yükselterek daha büyük sarsıntılara neden oluyor. Bu nedenle Kahramanmaraş merkezli depremler bu şehirlerimizde önemli ölçüde hissedilmiştir.
Sarsıntı başta Kıbrıs olmak üzere, Yunanistan, Ürdün, Lübnan, Suriye, Birleşik Krallık, Irak, Gürcistan ve Ermenistan'da da hissedildi.
İlgili 29 soru bulundu
Aslında Kıbrıs adası kuzeyden ve güneyden iki ana fay üzerinde bulunmaktadır. Bu haliyle adanın faylarla çevrili olduğu görülmektedir. Aletsel ölçülen depremlere baktığımızda ada sınırları içerisinde son 100 yılda yıkıcı 4 deprem meydana gelmiştir. Bunların çoğunluğu adanın güneyinde bulunan Baf merkezlidir.
Sosyal medyada, depremin Kıbrıs Adası başta olmak üzere Antalya, Mersin, Hatay, Adana, Isparta, Burdur ve Konya'da da hissedildiği kaydedildi. AFAD'ın Twitter hesabından yapılan açıklamada da "Akdeniz'de Anamur ilçemiz açıklarında saat 04.07'de 6,4 büyüklüğünde #deprem meydana geldi.
“Kıbrıs'ta bugüne kadar kayda geçen en büyük deprem 1996'da meydana gelmiştir ve 6.8 büyüklüğündedir. Mevcut duruma baktığımızda Kıbrıs'ta her an bir deprem olabilir.
Demirtaş: Kıbrıs, 1000 kilometre uzunluğundaki Ölü Deniz Fay Zonu, 650 kilometre uzunluğundaki Doğu Anadolu Fay Zonu ve Zafer Burnu ve Beşparmak Dağları'nın güneyinden geçen Ege-Kıbrıs Yayı'nın yani üç levha sınırından geçen büyük fay zonlarının tam kavşak noktasındadır ve etkisi altındadır.
Adana havzası Kıbrıs'a kadar uzanıyor, dolayısıyla Adana'da olabilecek bir deprem, Kıbrıs'ın kuzey kesimlerini belirli ölçüde etkileyebilir. Kahramanmaraş depremi Adana havzasında kimi fayları tetiklerken o havzada olacak deprem Kıbrıs'ın Kuzeyini etkiler.
Dr. Dipova: -"(Kıbrıs taraflarındaki) Dalma-batma zonu fay hattı denizaltı dağlarının altından giriyor, Antalya'nın şehir merkezine geldiğinde derinlik 90 kilometreye ulaşıyor" -"Öyle sanıldığı kadar güvenli bir yerde yaşamıyoruz" ANTALYA (AA) - Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç.
Hatay'ın Defne ilçesinde 6,4 büyüklüğündeki deprem KKTC'den de hissedildi. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Ülkemizin bütün bölgelerinde hissedilen depremde herhangi bir hasar meydana gelmemiştir” dedi. Hatay merkezli deprem Suriye, Ürdün, Irak, Filistin, İsrail, Mısır ve KKTC'de de hissedildi.
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem, Suriye başta olmak üzere Mısır, Lübnan, KKTC, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Irak'ta da hissedildi.
Bugünkü Kıbrıs'ın yerinde üç küçük adacık kalacak. 65 metre yüksekliğin altında kalan bütün bölgeler batacak. Bugünkü Kıbrıs'tan geriye kalacak parçaların en büyüğü Ada'nın orta, Batı ve Kuzey bölümleri olacak. Limasol, Baf, Poli, Mağusa, Güzelyurt, Larnaka ve Girne mazi olacak.
Öte yandan deprem, Kıbrıs'tan da hissedildi. Deprem, 16,7 kilometre derinlikte oldu. Kıbrıs Postası'na gelen ilk bilgilere göre, deprem en çok Lefkoşa, Gazimağusa ve Mesarya bölgesinde bulunan Vadili, Akdoğan, Paşaköy, İncirli ve Mutluyaka'dan hissedildi.
Antalya ve çevresi, (1) Fethiye-Burdur Fay Zonu, (2) Helenik-Kıbrıs Fayının Plini ve Strabo hendekleri ile Antalya Körfezi'nde uzanan bölümü (3) Aksu Bindirmesi boyunca uzanan faylarda olan hasar yapıcı depremlerden etkilenmektedir.
Kıbrıs zeminlerinin büyük bir bölümünü şişen killer, alüvyonlar ve evaporitik kayaçlar oluşturur. Kuzey Kıbrıs hemen hemen tamamıyle killi formasyonlar ve alüvyonlar ile kaplıdır. Kıbrıs killeri Trodos ofiyolitinin ayrışması ve Kretase sonrası pelajik tortul olarak oluşmuşlardır.
Bu depremlerden 14 tanesi hasara yol açmış ve meydana gelen depremlerden yaralananlar olmuştur. Bu depremlerden en şiddetli olanları 1941, 1953, 1995,1996 ve 1999 yıllarında meydana gelen depremlerdir.
Tektonik arka plan
Deprem Anadolu levhasıyla Afrika levhası arasındaki sınırı oluşturan Kıbrıs yayı adı verilen bir tektonik bölgede meydana geldi. 28 saniye süren depremi çok sayıda artçı şok takip etti.
Bu depremde 63 kişi ölmüş, 200 kişi yaralanmış, 9 köy tamamıyle yıkılmış ve Baf ile birlikte toplam 158 köy hasar görmüştür. 4000 kişi evsiz kalmıştır.
Kıbrıs adası için büyük bir depremde tsunami tehlikesi bulunmakta mıdır? Evet, büyük bir depremin oluşması durumunda tsunami oluşumu fayın doğası gereği kaçınılmaz olacaktır. (Yazarın notu: Bunun tedbirleri de hızlıca alınmalıdır. Tarihte büyük Kıbrıs depreminden sonra tsunami oluştuğu da bu vesileyle hatırlanmalıdır.
“Deprem haritasına baktığımızda Kuzey Kıbrıs'ta büyük deprem olmadığı görülür. Beşparmak'ların güneyinden geçen Değirmenlik fayı ile Lefkoşa'nın merkezine uzanan Dardere (Ovgos) fayı aktif durumda olmayan köksüz faylardır, kabuğa kadar gitmezler.
Prof. Dr. Hasan Sözbilir: Kıbrıs Yayı üzerinde bulunan fay segmentleri 6.5 ve üzeri deprem ürettiğinde Antalya, Mersin, Adana ve Hatay'da tsunami tehlikesi oluşabilir.
Deprem konusunda önlem almak isteyen kişilerin yanıt aradıkları soru “Türkiye'de tektonik deprem riski az olan yerler neresidir?” olmaktadır. Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır.
Hatay'ın içinden geçip Kızıldeniz, Akabe Körfezi'ne kadar inen, yani Suriye, Lübnan, İsrail'i geçen Ölüdeniz Fayı'na dikkat çeken Prof. Dr. Pampal, "6 Şubat depremlerinde bu fay Hatay Kırıkhan'a kadar kırıldı. Bu coğrafyada en yıkıcı ve en sık deprem olan fay budur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri