Örneğin; öğrencinin harçlığının kesilmesini engelleyebilmek için ders çalışmaya devam etmesi, sınıf ortamındaki havanın kirli ya da sınıfın çok gürültülü olması bu kapsamda düşünülebilir.
Bireyin yaptığı davranış sonucu onun için hoş olmayan bir uyarıcı ortamdan çıkarılarak yapılan davranışın sıklığında artış meydana gelmesidir. Örneğin, öğrencinin öğretmenin azarlamasından kaçınmak için ödevini zamanında götürmesidir.
Bireyin yaptığı bir davranışı takiben onun hoşuna giden bir uyarıcının verilmesi sonucu davranışın sıklığında artış olmasıdır. Örneğin, bir çocuğun odasını toplaması sonucu annesinin övgü dolu sözleri çocuğun odasını toplama davranışını artıracaktır.
Olumlu ve olumsuz olarak ikiye ayrılan pekiştirme yöntemlerinde istenen davranış gerçekleştikten sonra ödül verildiği takdirde olumlu pekiştirme, hoşa gitmeyen bir uyarıcının ortamdan çekilmesiyle istenen davranışın gerçekleşme olasılığının arttırılmasıyla olumsuz pekiştirme yöntemi uygulanmış olur.
Öğretmenin kaşlarını çatmasından ka- çınmak, anne babayı üzmemek, harçlığın kesilmemesi için ders çalışmayı sürdürmek, elektrik şoku, rahatsız edici bir gürültü gibi uyarıcılar olumsuz pekiştireçlere örnektir (Fidan, 2012: 40; Cüceloğlu, 1997).
İlgili 40 soru bulundu
Olumsuz pekiştirme ise, olumsuz bir uyaranın ortamdan çekilmesidir. Olumsuz pekiştireçler genellikle hoş değildir ve birey, istenmeyen durumdan kurtulmak/kaçınmak için istendik davranışı yapma eğilimi içerisine girer. Organizmaya rahatsızlık veren uyarıcılardan oluşur.
Olumsuz pekiştireç ile ilgili uzlaşmaya varılan temel ortak noktalar şunlardır: ¨ Olumsuz pekiştireç ceza değildir. ¨ Olumsuz pekiştireç olumlu davranışı ortaya çıkarmak için kullanılır. ¨ Olumsuz pekiştireç geri çekildiğinde olumlu davranış ortaya çıkar. ¨ Olumsuz pekiştireç geri çekilmediğinde cezaya dönüşür.
Birincil olumsuz pekiştireçler, organizmaya zarar veren ve yaşamını tehdit eden uyarıcılardır. Örneğin, ölüm, elektrik şoku, şiddet, acı, yüksek tonlu sesler, aşırı sıcak ya da soğuk hava gibi uyarıcılar birincil olumsuz pekiştireçlerdir.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Olumlu Pekiştireç: Bir davranıştan sonra verilen bir uyarıcı o davranışın yinelenme sıklığını arttırıyorsa, buna olumlu pekiştireç denir. “Ödül” olarak kabul edilen pek çok uyarıcı olumlu pekiştireç olarak kabul edilebilir.
Örneğin, para bir ikincil pekiştireçtir. Doğrudan biyolojik ihtiyaçlarla ilgili değildir ama davranışları pekiştirmek adına para kullanılabilir çünkü para yiyecek, giyecek ve barınma gibi temel pekiştireçleri elde etmek için kullanılabilir.
Bu bağlamda “pozitif” kelimesi, bir şeyin eklendiği anlamına gelir. Yani, davranışın tekrarlanma eğilimini artırmak için pozitif bir pekiştiren eklenmektedir. Negatif pekiştirmede ise hedef davranışın tekrarlanma eğilimini arttırmak amacıyla bir şeyin ortadan kaldırılması anlamına gelir.
Birincil pekiştireçler, pekiştireç hiyerarşisinde en alt basamakta olan pekiştireçler arasında en basit ve ilkel olan pekiştireçlerdir. Bu pekiştireçlerin özelliği yiyecek ve içecek maddeleri gibi hemen hemen herkes için pekiştireç olma özelliği olan şeylerden oluşur.
1.tür ceza da ortama olumsuz pekiştireç KONDUĞU için aynı zamanda pozitif (olumlu) ceza, 2. tür cezada olumlu bir şey ÇIKARTILDIĞI için negatif ( olumsuz) cezada denebilir.
Negatif pekiştirme, davranış psikolojisinde, davranış gerçekleştikten sonra tiksindirici bir uyaranın ortadan kaldırılması veya kaçınılması yoluyla bir davranışın güçlendirilmesini ifade eden bir kavramdır.
ikincil olumsuz pekiştireç ise herhangi bir nötr uyarıcının daha sonradan pekiştireç özelliği kazanması ile oluşan uyarıcıdır. örneğin, soba başlangıçta bir çocuk için nötr bir uyarıcıyken, elini sobaya dokundurup yaktıktan sonra, soba çocuk için olumsuz pekiştireç özelliği kazanır.
Sözcüklerin anlamlarını daha çok arttırmak ve daha etkili hale getirebilmek için pekiştirme kullanılır. Bu sözcükler cümle içerisinde farklı anlamlara ve görevlere sahip olabilir. Ancak önemli olan kelimenin daha vurgulu hale gelmesini sağlamaktır.
Bu yazım biçimi masmavi, tertemiz, kıpkırmızı sözcükleriyle sapasağlam, çırılçıplak pekiştirmeleri için de geçerlidir. Yemyeşil kazak sıfat tamlamasıdır; ancak bu pekiştirilmiş sözcüğü (ERGİN, 2012:379) kaynağındaki gibi Yem yeşil diye ayrı yazdığımızda bir sıfat tamlaması söz konusu olamaz.
İlk hecesi “te” sözcüğü başa alınır ve üstteki ünsüzlerden “r” getirilir. Sonra sözcük tekrar yazılarak “tertemiz” pekiştirme sözcüğü ortaya çıkar.
Sembol pekiştireçler, kendi başlarına anlamı olmayan, ancak başka pekiştireçlerle değiş tokuş edilebilen yıldız, marka, jeton, puan, para gibi dönüştürülebilir araçlardır. Bu semboller diğer pekiştireçlerle eşlenerek ve dönüştürülerek pekiştireç işlevi kazanırlar.
Başka bir deyişle, olumlu ceza, bir davranışa karşılık olarak, o davranışın ortaya çıkmasını azaltmak amacıyla hoş olmayan veya istenmeyen bir şeyin eklenmesini içerir. Örneğin, bir çocuk öfke nöbeti geçiriyorsa, bir ebeveyn çocuğa bağırarak veya şaplak atarak olumlu ceza kullanabilir.
Olumlu ve olumsuz olmak üzere iki çeşidi vardır. Olumlu pekiştirme davranıştan sonra ortama uyaran verilmesidir; olumsuz pekiştirme ise davranıştan sonra ortamdan uyaran çekilmesidir. Her iki durumda da hedef davranış artar.
1. tip ceza
Cezanın amacına ulaşma, yani organizmanın istenmeyen davranışını ortadan kaldırma ihtimali düşüktür. Örneğin, hırsızlık yapan bir kişiye, hırsızlık yağtığı için hapis cezasının verilmesi.
Olumlu aktarma, bir alanda öğrenilmiş bilgi ve becerilerin bir başka alandaki bilgi ve becerilerin öğrenilmesini kolaylaştırmaktadır. Öğrenmenin Aktarılması; Bir düzeyde yapılan öğrenmenin daha sonra öğrenilecekleri kolaylaştırmasıdır.
Tip Ceza. Bireyin yaptığı olumsuz bir davranış sonucu onun için hoş olan bir uyarıcıdan mahrum bırakılmasıdır. Örneğin, odasını toplamayan çocuğa oyun oynamanın yasaklanması, yemek yemeyen bir çocuğa tatlının verilmemesi bu tür cezaya örnektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri