Proje geçmişi. Keban Barajı'nın inşaatı ilk olarak 1936 yılında yeni kurulan Elektrik İşleri Etüt İdaresi tarafından önerilmiş, ancak 1966'dan önce başlatılmamıştır. İnşaat, Fransız-İtalyan konsorsiyumu SCI-Impreglio tarafından yürütüldü ve 1974'te tamamlandı.
Baraj, proje çalışmalarının başladığı 1963 yılından tam 11 yıl sonra 27 Ağustos 1974'te deneme elektrik üretimini gerçekleştirdi. 8 tribünlü olan barajın ilk 4 tribünü 9 Eylül 1974 yılında dönemin Başbakanı merhum Bülent Ecevit tarafından hizmete açıldı.
Keban barajı, Atatürk ve Karakaya'dan sonra Türkiye'nin üçüncü büyük barajı olup, kaya dolgu ve beton ağırlık tipinde inşa edilmiştir (Foto 1 ve 2). Gövde yüksekliği 210 m., göl derinliği ise maksimum 160 m.'dir. Elektrik enerjisi üretmek amacıyla 1974 yılında yapılmıştır.
Fırat Havzasında enerji üretimi ve sulama amacıyla kurulan Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santralinin inşaatına 1983 yılında başlanmış ve Santralin ilk ünitesi 1992 yılında işletmeye alınmıştır. Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santralinin inşaatı Türk firması, işçi ve mühendisleri tarafından yapılmıştır.
Hirfanlı Barajı, Kırşehir (il)'inde, Kırşehir ile Şereflikoçhisar arasında, Kızılırmak üzerinde 1953-1959 yılları arasında inşa edilmiş olan, enerji üretimi ve taşkın kontrolü amaçlı bir barajdır.
İlgili 40 soru bulundu
1965 yılında yapımına başlanılmıştır. 1974 yılında ilk 4 büyük türbini, 1981 yılında da diğer 4 türbini devreye girdi. Barajın toplam kurulu gücü 1330 Megawatt olup yıllık enerji üretimi 6 Milyar kWh dir.
Hirfanlı Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) Kırşehir'in, Kızılırmak üzerinde bulunmaktadır. Kamuya ait olan Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından işletilen santral 128 MWe kurulu gücü ile Türkiye'nin 117. Kırşehir'in ise 2. büyük enerji santralidir.
Barajın 4 yıllık inşaat sürecinde 5 bin 251 işçi çalışırken bu işçilerin büyük bir bölümü ailesiyle bu bölgeye taşınmış.
Böyle bir barajın yıkılması durumunda ya da hasar görüp suyunun aniden boşaltması durumunda Suriye'ye kadar içinden geçtiği tüm yerleşim alanlarını etkileyecektir. Bu hat üzerinde büyük popülasyonların yer aldığı ve yoğun bir nüfusun olduğu da unutulmamalıdır.
Türkiye'nin en büyük barajı Yusufeli'nde su yüksekliği 145,30 metreye ulaştı - YouTube.
Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES), 1974'ten bu yana 46 yıldır kesintisiz sürdürdüğü enerji üretimiyle ekonomiye yaklaşık 27 milyar dolar katkı sağladı.
Karasu ile Murat nehirlerinin birleşmeleri ile meydana gelen Fırat nehrinin bu birleşme noktasından itibaren ilk uygun baraj yeridir. Fırat nehri yılın muhtelif zamanlarında çok farklı bir akım düzenine sahiptir. Ortalama geçen su miktarı 635 M3/SN. dır. Kış aylarında ortalama debi 200 ile 300 m3/sn. arasında değişir.
Gölün Murat, Munzur, Perisu ve Karasu nehirlerinden gelen suyla beslendiğini aktaran Kaya, "Keban Barajı ve HES 2022'de 3 milyar 875 milyon 120 bin 500 kilovatsaat enerji üretti.
İlk sırada Atatürk Barajı var
Atatürk Barajı'nı, 5 milyar 795 milyon kilovatsaatlik üretimle Karakaya ve 4 milyar 965 milyon kilovatsaatlik üretimle Keban Barajı izledi. Geçen yıl üretimin bir önceki yıla kıyasla en fazla arttığı baraj ise Karakaya HES oldu.
1. JİNPİNG BARAJI
Jinping barajı, Çin'in Hubei Eyaletinde bulunan ve dünyanın en büyük barajı olarak bilinen barajdır. Barajın kurulduğu yer ise Yiling bölgesinde bulunan Yangtze Nehridir. Bu nehir Gök Irmak olarak bilinmektedir. Barajın boyutu ise 305 metredir.
Keban Baraj gölü, bu yıl görülen kuraklık ve Karayolları'nın Baraj Gölü üzerinde 2'nci köprü yapma çalışmasını başlatması nedeniyle enerji üretiminin artırılması ile kurudu.
Yalnızca Adıyaman'da yılda yaklaşık 10 bin ton toprak Türkiye'nin en büyük barajına akıyor. Bu konuda bilgi veren Orman Mühendisi Suat Tekin, "Ortalama Türkiye'de hesaplanan baraj ömrünün 50 sene olduğu söyleniyor. Ancak taşınan malzeme bunun ekonomik ömrünü azaltıyor.
Atatürk Barajı şu an için deprem riski taşımıyor. New York'taki gökdelenler, muhtemel doğal afetlere ne ölçüde dayanıklı ise Atatürk Barajı da o kadar dayanıklıdır.''
Sulama. Yıllık ortalama su akışı 26.654 milyar metreküptür. Toplam su depolama hacmi 48.7 milyar metreküptür. Her bir grupta; gücü 300 Megawatt olan 8 adet türbin jeneratör bulunmaktadır.
Taşkın kontrol hacmi bakımından da dünyanın 3. büyük barajı olan Atatürk Barajı'nın baraj gölü yapay bir göl olmasına rağmen, Van ve Tuz göllerinin ardından ülkemizin en büyük 3. gölü konumunda bulunuyor.
Adıyaman ve Şanlıurfa illeri arasında, Fırat Nehri üzerinde kurulu olup, enerji ve sulama amaçlıdır.
Bu illerimiz Adıyaman ve Şanlıurfa illeridir. 2-Keban Barajı: Ülkemizin en büyük ikinci barajı olma özelliği yine ülkemizin en çok bilinen barajlarından bir tanesi olan Keban Barajı'dır.
Deriner Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) Artvin'in Merkez ilçesinde Çoruh Nehri üzerindedir. Kamuya ait olan Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından işletilen santral 669,60 MWe kurulu gücü ile Türkiye'nin 34. Artvin'in ise en büyük enerji santralidir.
Ayrıca baraj ulasım yolu, geçici mansap köprüsü, projedeki diğer köprüler ve malzeme tasıma yolları kapsama dahildir. Baraj ve tesisleri ile her türlü yol ve rezervuar alanına ait kamulastırma haritalarının yapımı da Yüksel İnşaat'ın üstlendiği işler arasındadır.
670 MW kurulu güce sahip ve 247 m yüksekliğindeki Deriner Barajı Doğu Karadeniz bölgesindeki Çoruh Nehri üzerinde bulunmakta olup yükseklik olarak Türkiye'nin birinci, dünyanın ise beşinci barajıdır. Bir Türk-İsviçre-Rus konsorsiyumu tarafından inşa edilen barajın inşaasına 1998 yılında başlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri