El Vali esması, dünyayı ve kainatı idare eden, varlıkları gözetip koruyan anlamına gelir.
Bu ismi zikir eden kişiler pek çok afetten muhafaza olur. Aynı zamanda makam ve mevkisi yükselir. Emrinde bulunan herkes ona saygı duyar, ondan korkar ve istediklerini itaatkar şekilde yerine getirir. Gece ve gündüz 1000 kez bu ismi şerifi okuyan kişiler, veli kullar mertebesine yükselmiş olur.
Bu nedenle El Vali esması okunmalıdır. Bunun için El – Vali Celle Celalühü biçiminde farklı rakamlar ile telaffuz edilirse, yeterli olacaktır. Allah'ın 99 isminden biri olan El – Vali esması en yüksek fazilete sahip esmalardan bir tanesidir.
Zeccâc, “Allah iman edenlerin velîsidir” meâlindeki âyette (el-Bakara 2/257) geçen velî kelimesine “yardımcı” mânası verip çocuğun bakımı ve yetiştirilmesini velisinin üstlenmesi gibi Cenâb-ı Hakk'ın da müminlere dünyada yardım ettiğini, âhirette de mükâfatlarını bizzat vereceğini söylemiştir.
Veliy; V-L-Y kökünden türemiş faîl vezninde bir ism-i faildir. Mastarı, velayet'tir. İki şey arasında kendilerinden olmayan bir şeyin girmesine izin vermemek demektir.
İlgili 20 soru bulundu
El Alim esmasının zikretmenin faziletleri arasında Allahu Tealanın bildirmesiyle ilim elde etmek vardır. El Alim esması Allahu Tealanın ilminin her şeyi kuşattığı anlamına gelmektedir.
El-Veliyy esması Allah'u Teala'nın müminleri tek yardımcısı ve dostu olduğunu bildirir. Allah, kuluna yakın olan, kuluna yardımcı olan ona dost ve onu kemale ulaştırandır. El-Veliyy esmasının Türkçe karşılığı şöyledir: Dost ve yardımcı; mümin kullarına dost olup yardım eden. Allah, sevdiği kullarının dostudur.
Yalnızca Kur'an'da geçen ilahi isimler yüzden fazlayken hadislerde Allah'a atfedilen başka isimler de bulunmaktadır. Geniş anlamıyla esmâü'l-hüsnâ kavramı bu adların hepsini kapsasa da terim anlamıyla daha çok doksan dokuz ismi içerdiği kabul edilir ve buna mukabil Türkçede çoğunlukla Allah'ın 99 ismi şeklinde bilinir.
Anlamına göre kendisine bırakılmış olan işleri mükemmel bir şekilde yapan anlamında bir esmadır. Güvenilen ve dayanılan anlamlarına da gelen el vekil esmasının faziletleri birçok Müslüman tarafından merak edilir.
“Azamet sahibi, büyük, yüce ve münezzeh olmak; uzun ömürlü olmak” mânalarına gelen celâl (veya celâle) kökünden türemiş bir sıfattır. Allah'a nisbet edildiğinde “hiçbir kayıt ve kıyas kabul etmeksizin azamet sahibi, kadrü kıymeti ve mertebesi en yüce olan” gibi anlamlar taşır.
Ya Vali esmasını zikreden kulların kalbinden endişe ve korku silinir. Günlük ibadetlerde Fatiha Suresi ile birlikte zikredilen El Vali esması, kişinin giriştiği her işte başarılı olmasını sağlar.
Vali Nedir, Ne İş Yapar? Bir ilin ya da ilçenin yönetiminden sorumlu olan kişilere vali denir. Valiler, devletin temsilcileri olarak hareket eder. Bunun yanı sıra valiler, valiliklerde çalışan diğer devlet memurlarını da yönetme görevini üstlenir.
Sonsuz kudret ve mağfiret sahibi Allah'tan yardım dilemek için El Vasi zikri günde 99 kere zikredilmelidir.
El-Basir esmasının ebced değeri ve zikir sayısı 302 olarak bilinmektedir. Zikir günü ise Pazar günüdür. Zikir saati, Güneş'tir. Sabah en erken vakitlerde ve mutlaka ikindi namazı sonrasında zikredilmesi tesirli olacaktır.
Ed-Dârr ism-i şerifi düşmana hastalık, musibet musallat etmek için okunabilir. İnsanlara zulmeden zalimi, zulüm ve fenalığından vazgeçirmek ve ikaz etmek için zikir günü gecesi (Salı gecesi) sabaha karşı kıbleye dönerek 1001 defa "Ya Dârru" zikri okunur.
Zikirlerin en kıymetlisi olarak kabul edilen Hasbinallah ve nimel vekil, sıkıntıya düşen kişilerin Allah'a sığınmak için okudukları duadır.
Kelimenin ilk anlamı geçici süreliğine, başkasına adına karar alan kişi demektir. Esmaül Hüsnada ise, mümin kullarının tüm işlerini kendisine havale ettiği yüce Allah anlamına gelir.
Hasbinallah kelimesi, "Allah bize yeter" anlamında kullanılıyor.
Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavât-ı şerîfe getirebilirler.
Sözlükte “zengin olmak, ihtiyacı bulunmayıp müstağni kalmak” anlamındaki gınâ (ganâ') kökünden türemiş bir sıfat olan muğnî “zenginlik verip tatmin eden” demektir.
el-Mücîb (الْمُجِيبُ) : Dua ve dilekleri kabul eden. el-Vâsi` (الْوَاسِعُ) : İlmi, rahmeti ve kudreti her şeyi kuşatan.
Es-Selam Esmasının Anlamı Nedir? Es-Selam esenlik, ferahlık veren, her türlü kötü durumdan selamete erdiren ve gözetip koruyan anlamlarını taşımaktadır. Allah'ın kullarını selamete kavuşturduğu, cennete giren tüm kullarına da selam veren anlamı da vardır.
Allah Celle Celaluhu (CC) Türkçe olarak “Onun şanı ne yücedir” anlamına gelir. Allah'ın şanı yücedir ve bizlere sonsuz nimetler sunmuştur. Bu övgüye Allah Teala'nın ihtiyacı yoktur. Ancak Allah Celle Celaluhu demek, her şeyin sahibi olan Rabbimize saygımızı göstermemize yardımcı olur.
En Nur, doğru yolu gösteren, ışıklandıran ve insana bilmediğini gösteren anlamına gelir. Ya Nur esmasını 99 kere zikretmek, işte başarı ve ticarette helal kazanç getirir.
Sözlükte “büyük ve cüsseli, ulu ve yüce olmak” mânasındaki kiber masdarından türemiş bir sıfat olup “büyük ve gövdeli, ulu ve yüce” demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri