Keçiler yemle birlikte tuz, kalsiyum, fosfor, kükürt alırsa iştahlı olur. Zayıflamaz, süt verimi artar. Tuz çok önemli bir mineraldir. Tuz yemeyen hayvanların gözleri donuk olur.
Süt verimini artırmanın en avantajlı yollarından biri ise düşük verimli veya damızlık değeri taşımayan; besi hayvanının jenerasyonunu sürdürmemek suretiyle sürünün döl veriminin ve süt veriminin artırılmasına yol açmaktadır.
Keçiler özellikle de yonca, çimen, kaba yonca (Medicago sativa), baklagiller, yabani hindiba, bazı çalıya benzeyen çalılıklar, ağaçlar ile beslenir. Aynı zamanda keçiler, arka ayakları üzerinde durarak ya da tırmanarak çeşitli bitkileri ve ağaç meyvelerini yeme yeteneğine sahiptir.
Keçilerin beslenmesi: Teke katım dönemi beslemesi yaklaşık 4-6 haftalık bir süreyi kapsar. Bu süre içinde süt keçilerine 1- 1.5 kg a kadar kuru ot ve 250- 300 g arpaya eşdeğer karma yem verilebilir. Ancak, keçiler dışarıda otluyorsa, ayrıca kuru ot vermeye gerek yoktur, yalnız karma yem verilir.
Saanen ırkı keçilerin süt verimleri oldukça yüksek. Bir kıl keçisinden yılda 300-400 litre süt verimi alınırken, Saanen keçiden 800 litre ila 1000 litreye kadar süt sağılıyor" dedi.
İlgili 43 soru bulundu
Keçiler genellikle 1-3 yavru keçi doğurur. Bir keçi 5 aylık hamilelik döneminden sonra dişi keçi doğurursa, çoğu çiftçi (dişi) keçi çiftliğini büyütmek için yavruyu tutar ve sütü anne keçiden sağar (ortalama bir keçi doğumdan sonra 10 ay kadar süt üretir).
Normal zamanda günde 5-6 litre süt veren Saanen cinsi keçiler, doğumdan sonraki 2 ayda günlük 12 kiloya kadar süt verebiliyor. Ancak bu son keçinin 17 litre süt vermesi görenleri hayretler içinde bırakıyor.
Teke katım dönemi beslemesi yaklaşık 4-6 haftalık bir süreyi kapsar. Bu süre içinde süt keçilerine 1-1.5 kg'a kadar kuru ot ve 250-300 gr. arpaya eşdeğer karma yem verilebilir. Ancak, keçiler dışarıda otluyorsa, ayrıca kuru ot vermeye gerek yoktur, yalnız karma yem verilir.
Koyun ve keçi sütünün ekonomik olarak değer taşıdığı yörelerde kuzu ve oğlaklar doğumu izleyen 4. günden sonra süt ikame yemi ile beslenebilir. Hayvanlara verilecek süt ikame yemleri en az %20 ham protein, %20 ham yağ ve 3400 Kcal/kg ME içermelidir.
Geviş getirme problemi olmaması için keçi başına en az 1 kg haşbay saman ya da kuru ot verilmesi tavsiye edilir. Akıllı Yem 38 HP Konsantre Keçi Süt Yemine geçişte mutlaka en az 15 günlük yem geçiş programı uygulanmalıdır. (Hayvan Besleme Uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.)
Keçiler için en uygun saman yulaf samanıdır. Patates süt salgısını arttırır. Lahana, bezelye, yulaf, arpa, mısır en uygun yemlerdir.
Hayvanlar kaba yem ve mera yemi tüketiminden önce Keçi Süt Yemi tüketmelidir. Keçiler için yaşama ihtiyacını karşılayacak keçi süt yemi miktarı 500 gramdır. Sağımın ilk 8 haftasındaki keçilere yaşama ihtiyacına ek olarak verdiği her bir litre süt başına 450-500 gram kadar keçi süt yemi verilmelidir.
Keçiler, deri altı yağ dokusunun ve bedeni örten kıl örtüsünün zayıf olması nedeniyle soğuğa ve yağışa karşı daha hassastırlar. Ancak Ankara keçilerinde tiftik soğuğa ve yağışa karşı koruyucudur. Kırkımdan sonra soğuğa ve yağışa karşı duyarlılık artar.
Laktasyonun sonlarına doğru süt verimi azalır. Süt sığırcılığında genel olarak günde iki kez 12 saat ara ile sağım uygulanır. Sağım sayısının artması ile süt veriminde de artma meydana gelir. Günde ikiden fazla sağım yüksek besleme düzeyinde ve yüksek verimli inekler de yapılmalıdır.
Bebeğin gelişim döneminde alması gereken folik asit ve demir değerini karşılamayan keçi sütünün sürekli kullanımı, gelişim açısından faydalı olmaz ve en önemlisi anemiye neden olabilir. Anne sütüne göre, A-C-D vitamini ve B12 eksikliği de keçi sütünün anne sütüne alternatif olamayacağının diğer kanıtıdır.
Bir emzirme süresi boyunca meme değiştirilerek her iki memenin de emzirilmesi sütün artışına yardımcı olur. Özellikle bebeğiniz çok kısa süre emiyor ve emerken yine çok kısa sürede uykuya dalıyorsa meme değiştirmek ve aralarda bebeği uyararak daha güçlü emmesini sağlamak sütün artışını sağlayacaktır.
Kuzuların büyüklüğüne göre 75 ile 100 gr arasında mama 250 ml suya karıştırılınca 1 kuzunun ortalama günlük ihtiyacı karşılanmış olur. Bu miktar gün içerisinde 2 yada 3 e bölünrek servis edilir. Yaklaşık 42° C deki uygun miktardaki suda Mama 25 Kg, yukarıdaki belirtilen miktarlarda dikkatlice eritilir.
Birim'de uygulanan oğlak büyütme sisteminde, doğumdan sonraki ilk bir hafta sürekli birlikte olan keçi ve oğlaklar, daha sonraki günlerde gündüzleri ayrı tutulmakta, akşam sağımından sabah sağımına kadar ise geceyi birlikte geçirmektedirler. Oğlakların sütten kesim yaşı 42–60 gün arasında değişmektedir.
Doğumdan sonra 7 veya 8. haftanın başlangıcında, yeterli kesif yem kesif yem tüketen tüm oğlaklar sütten kesilmelidir.
Keçiler için yapılan çalışmada ilk başarılı çiftleşme yaşı ve canlı ağırlığı sırasıyla 17 kg ve 7,4 ay olarak bildirilmiştir (Abebe, 2008).
Keçilerde gebelik süresi 144-157 gün arasındadır. Ortalama 150 gün olarak bilinir. Erken gelişen ve döl verimi yüksek ırklar geç gelişen ırklara göre daha kısa gebelik süresine sahiptirler.
Halep keçilerinde laktasyon süresi 250 – 300 gün olaktadır. Bakımına göre günde ortalama 3 Litre süt verimine sahiptir. Süt verimi Halep keçisinin özellikleri arasında en önemlisidir. En çok süt veren keçi ırklarındandır.
Denilebilir ki en iyi süt veren keçi türü Saanen keçi türüdür. Aynı zamanda Saanen keçi türü Türkiye'de de yetişmektedir. Bu keçi türünün ikiz veya üçüz doğum oranı da oldukça yüksektir. Yıllık olarak 700 kilo ile 1400 kilo arasında süt verebilmektedir.
1 LİTRE KEÇİ SÜTÜ (Sadece İstanbul içi) - 99.01 TL + KDV.
Saanen Keçisi Yetiştiriciliği Kârlı mıdır? Bilinçli bir şekilde üretim yapılması halinde keçi sütü para kazandırabilir. Başlangıç için yem temini ve sütün değerlendirilmesi konularında araştırma yapmak yerinde olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri