Su çeken bir yapıya sahip olan keçiboynuzu, hastalıklara karşı fayda sağlar. İçerisinde B2, B3, B6 ve A vitaminleri barındıran keçiboynuzu suyunun yararları şöyle açıklanabilir: Tüketildiğinde akciğer kanserine karşı korumaya yardımcı olur. Osteoporoz olarak faydalı olan keçiboynuzu suyu kemik erimesini önler.
Keçiboynuzunun birçok tarifte yer almasının sebebi içeriğindeki vitamin ve minerallerden faydalanmak istenmesidir. Keçiboynuzu A, B, D, E ve K vitaminlerden zengin bir kaynaktır. Ayrıca kalsiyum, fosfor, magnezyum, çinko ve potasyum gibi mineralleri de içermektedir.
Keçiboynuzu meyvesinin severek tüketilmesinin yanında kalp damar sağlığı, kemik gelişimi, kolon sağlığı, vitamin ve mineral desteği, antioksidan içeriği gibi farklı pek çok faydaları vardır.
Yapılan literatür incelemesine göre, keçiboynuzu yüksek oranda şeker, mineral madde ve vitamin (A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, D, E) içermektedir.
A, E, B vitaminleri ile kalsiyum, çinko, fosfor ve potasyum içerir. Yağ oranı oldukça düşüktür ve kolesterol içermez. 100 gramında 270 kcal vardır. Çikolata yerine alternatif olarak gösterilse de bitter çikolata ile kalori olarak birbirine oldukça yakındır.
İlgili 33 soru bulundu
Kırmızı pancar pekmezi keçiboynuzu pekmezi çok bilinmese de biraz acımsı bir tada sahip olduğu için fazla yemek yiyemeyenlere tavsiye edilir. En az keçiboynuzu kadar kan oluşturur. Hem üzüm hem de dut pekmezi demir ve B12 vitamini bakımından çok yüksektir.
KEÇİBOYNUZU İÇERİĞİNDE NELER VAR? Enerji, karbonhidrat, diyet lifi, Şeker, Omega-3 yağ asitleri, Omega 6 yağ asitleri, Protein bulunduğu gibi A vitmaini, C vitamini, Vitamin E, Thiamin, Riboflavin, Niasin, B6 vitamini, Folik asit, Betain ve K vitamini içeriğinde barındırır.
Keçiboynuzu kürünü kimler kullanmamalı sorusunun yanıtına gelecek olursak, son zamanlarda sıkça baş dönmesi şikayeti olanlar ve sivilce problemi yaşayanlar bu kürü doktora danışmadan kullanmamalıdırlar.
Belli bir yan etkisi olmamasına rağmen yine de aşırı tüketilmesi sonucunda belli yan etkiler görülebilir. Örneğin: Keçiboynuzu mide bulantısı ve baş dönmesine neden olabilir. Lifli bir gıda olması ne kadar faydalı da olsa, keçiboynuzu fazla tüketildiğinde müshil etkisi yapabilir.
Zengin Kalsiyum Deposudur
Posa miktarı açısından yüksek bir değere sahip olan keçiboynuzu, aynı zamanda kalsiyum deposudur. Kadınların ve büyüme çağında yer alan çocuklar tarafından tüketilmesi faydalıdır. Özellikle kadınlarda ileri yaşlarda oluşabilecek kemik erimesine (osteoporoza) karşı kullanılması önemlidir.
Keçiboynuzu kürü erkeklerin iktidarsızlığına karşı bir gecelik çözümler yerine, tedavi edici ve de kalıcı çözüm getirmektedir. Keçiboynuzu kürü uygulanmaya başladıktan 4-5 gün sonra etkisini göstermeye ve cinsel hayatı dengelemeye başlar.
Toz/Un: Süt, smoothie, milkshake vb. içeceklerde ya da glutensiz ve şekersiz tariflerde tercih edilebiliyor. Kapsül: Suyla birlikte yutularak tüketiliyor. Çay: Suda kaynatılarak veya kaynatılmış sıcak suda demlenerek hazırlanabiliyor. Ballı Kür: Her sabah aç karna ve yatmadan önce bir tatlı kaşığı tüketiliyor.
Eğer bitkinin özü tüketilecek ise bu oran yetişkinlerde en fazla 2 ila 3 yemek kaşığı çocuklarda ise maksimum 2 yemek kaşığı olarak önerilmektedir. Keçiboynuzu eğer çiğ bitki halinde tüketilecekse günde en fazla 3 tane tüketilmesi uygun olandır.
Keçi boynuzu, A vitamini, B, B2, B3 vitaminleri ve D vitamini içeriği ile çok güçlü bir besindir.
Sağlığa olan faydaları saymakla bitmeyen keçiboynuzu pekmezi, "afrodizyak" özelliğiyle özellikle erkeklerin imdadına yetişiyor. Yapılan araştırmalara göre, kan dolaşımını düzenleyen pekmez, cinsel gücü ve isteği arttırıyor.
Bu özün kansızlığa karşı da çok etkili olduğu biliniyor. Yapısı bakımından antioksidan özelliği de bulunan keçiboynuzu özü, bu sayede vücuttaki radyasyonun dışarı atılmasına da yardım edebilir. Kemik, diş ve diş eti sağlığı için de destekleyici etkisi olabilir.
Keçiboynuzu (Ceratonia siliqua) veya harnup, baklagiller (Fabaceae) familyasından olup Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde doğal olarak yetişen ve baklaları (meyveleri) yenen, her dem yeşil çalı ya da ağaç formunda olan bir bitki türü.
İçerdiği lifler dolayısı ile genel anlamda sindirim sistemini koruyucu özelliği vardır ve zengin lif içeriği ile kilo vermeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Keçiboynuzu genel anlamda inanılmaz bir enerji deposudur, öte yandan, cinsel gücü de arttırıcı özelliği vardır.
Keçiboynuzu meyvesi, daha pratik ve uzun ömürlü bir tüketim sağlamak adına Anadolu'da ağırlıklı olarak pekmez üretiminde kullanılıyor. Üretim yöntemlerinin çeşitlenmesi sayesinde son yıllarda popülerleşen soğuk sıkım keçiboynuzu özü ise, daha yüksek besin değeri ile keçiboynuzu pekmezine güçlü bir rakip oluyor.
Hazırlanan kürün etki sağlaması için düzenli bir şekilde 1 hafta boyunca tüketilmesi gerekmektedir. 1 hafta boyunca ise keçiboynuzu kürünün her gün taze bir şekilde hazırlanması gerektiğini söylemek mümkün olmaktadır. 1 hafta boyunca kürün kullanılmasının ardından ise ara verilmesi gerekmektedir.
Keçiboynuzu aç ya da tok karnına içilebilmektedir. Genellikle sabah kahvaltılarında güne zinde başlamak için tüketebilirsiniz. Akşam yatarken tüketirseniz özellikle solunum yolu rahatsızlıklarında rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olabilecektir.
Tiroid problemlerine iyi gelir. Ciddi gastrointestinal bozuklukların tedavisinde etkili sonuç verebilir. Keçiboynuzu suyu, akut diyare için de yararlıdır.
Potasyum, kalsiyum, sodyum, magnezyum ve demir minerallerinden zengin olan keçiboynuzunun, toplam posa miktarı yüksek.
Zengin bir vitamin ve mineral deposu olarak öne çıkan Keçiboynuzu, oldukça ve zengin bir önemli içeriklere sahiptir. Özellikle A vitamini ve C vitamini açısından güçlü bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda karbonhidratlar ve yağlar ile beraber sodyum açısından oldukça zengindir.
Vitamin açısından E ve K vitamini deposudur. Keçiboynuzu daha çok pekmez olarak tüketilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri