Kediler anesteziden kaç saat sonra uyanır? Kediler anesteziden belirli bir saat sonra uyanırlar.
Çünkü kedinin kilosu, genel sağlık durumu ve daha birçok etmen kullanılan anestezi miktarını belirler. Bu da kedilerin anesteziden uyanma süresini farklılaştırır. Anesteziden sonraki 12 - 24 saatlik süreçte kedilerin uykulu ya da yorgun olması son derece normaldir.
Hala anestezinin etkisinde olacağı için bu hayli normaldir. Çoğunlukla bu durum birkaç saat sürer ve anestezinin etkisi azalmaya başladıkça kedin kendini daha iyi hissetmeye başlar. Kedinin tamamen normal aktif hayatına dönmesi ise ortalama 24 - 48 saati bulabilir.
Kedilerin bu durumu atlatmaları, köpeklere göre biraz daha uzundur. Köpekler genelde 24 saatin sonunda normal hayatlarına dönseler de; kedilerde bu süre çoğu zaman 48 saate kadar uzamaktadır. Hastanın süreci daha rahat atlatması için, kendini güvende hissetmesi gerekir.
Anestezinin etkisinin de geçmesi ile birlikte kedinize az miktarda su ve mama vermeye başlayabilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Bu süre hastaya ve yapılan ameliyata bağlı olarak farklılık gösterebilir. Genellikle eğer batın bölgesini ilgilendirmeyen bir operasyon ise 4-6 saat sonra hastaların gıda alımına izin verilmektedir. Ancak her koşulda bulunduğunuz servisteki görevli sağlık profesyonelinden izin alınması gereklidir.
Ameliyattan 6 ile 8 saat sonra kediniz mama yiyebilir duruma gelebilir. Fakat bazı kediler 8 saat sonrasında bile iştahsız olabilir.
Kısırlaştırma ameliyatı yaklaşık 4 saat sürer. Kediye cerrahi işlem uygulanacak olan bölgeler traşlanır. Daha sonra kedinin karın bölgesine kesik atılarak rahmi ve yumurtalıkları alınır.
Kedinize ameliyat süresi üzerinden 24 saat geçmeden mama ya da su vermemelisiniz. Aksi taktirde kediniz verdiğiniz suyu ya da mamayı kusacaktır.
Kediler ameliyattan sonra genelde yemekleri ile ilgilenmezler. Bu yüzden onlara daha çok, Bonacibo Yavru Kedi maması gibi lezzetli ve besin değeri yüksek olan mamalar vermek daha iyi olacaktır, böylece az miktarda mamadan, alabildikleri kadar fazla besin elde etmiş olurlar.
Yatağınızda ise belden yukarı tarafınız yükseltilmiş şekilde, yarı oturur pozisyonda yatmanız uygun olur. Buradaki amaç; bir an önce yatakta oturur hale gelmenizdir. Birkaç saat içinde de ayağa kalkıp odanızda birkaç adım atmanız, yürümeniz mümkündür ve hızlı iyileşmeniz açısından çok faydalıdır.
Bunlardan baş dönmesi, bulantı, titreme, boğaz yanması, vücut bazı bölgelerinde hamlık ve uyuşukluk hissi, ağrı sayılabilir. Bu semptomların çoğu anestezistiniz tarafından sırasıyla yeterli sıvı alımınızın tamamlanması, yapılan narkotik ilaçların kararlı düzeyleri ile baş dönmesi ve bulantı etkisi düşürülür.
Kedi ve köpeklerde fenobarbital yatıştırıcı ve uyku doğurucu olarak genellikle ağızdan kullanılır, D yol pek tercih edilmez, ayrıca saldırgan kedi ve köpeklerin hareketsiz kılınmasında da kullanılır.
Ancak yaş, sağlık durumu ve aktivite seviyesi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilmekle birlikte, belirli bir süre boyunca yiyeceksiz kalabilme yeteneğine sahiptirler. Genel olarak, sağlıklı bir yetişkin kedi beş güne kadar yiyeceksiz hayatta kalabilir. Ancak bu tavsiye edilmez.
Lokal anestezi sonrası uyuşukluk 2-6 saat sürebilir. Uyuşukluk geçene kadar çocukların dudak ve yanaklarını ısırmamalarına dikkat ediniz. Bunun için gazlı bez ısırtılabilir. Uyuşukluk geçene kadar yemek yedirilmemelidir.
Kedilerin kısırlaştırılması için belirlenen zamana bakıldığında; dişilerde 6'ncı ay, erkeklerde 1 yaş doldurulduktan sonra kısırlaştırma yapılmalıdır. Kedilerin cinsel gelişimleri 6-8 ay civarında başladığı için cinsel olgunluğa tamamen erişildikten sonra kısırlaştırma tavsiye edilmektedir.
* Kısırlaştırma operasyonun sonunda kedinizin tam olarak kendine gelmesi 12 saat sürebilir. Bu süre içinde kesinlikle yemek ve su verilmemelidir. Kusmaya sebep olur. * Operasyon sonrasında kedinizi kendine tam olarak gelinceye kadar kedi evinde kapalı tutmalısınız.
Kediniz kısırlaştırma operasyonundan sonra eve döndüğünde iyileşebilmesi için ona sakin, güvenli, sıcak ve yalnız kalabileceği bir alan yaratmış olmanız gerekir. Eve geldikten ilk 24 saat kediniz için önemlidir.
Kısır kedi mamalarında kısır olmayan kedi mamalarından daha az fosfor, kalsiyum ve magnezyum bulunmaktadır. Fazla alınan fosfor, kalsiyum ve magnezyum mineralleri taş oluşumuna neden olmaktadır. Bu yüzden kısır kedilerde mutlaka kısır kedi maması tercih edilmelidir.
Kedinize en az 2 hafta banyo yaptırmayın. Çok kirlendiyse hafif nemli bir bezle silebilirsiniz. Kedinizin operasyon yarasına kesinlikle bir şey sürmeyiniz.
Kısırlaştırma operasyonu olan kedi eğer dişi ise, kısırlaştırma sonrasındaki veteriner hekimin reçete ettiği antibiyotik tedavisini düzenli bir şekilde uygulamanız gerekir. Operasyon sonrasında ise operasyon bölgesini düzenli olarak kontrol etmeli ve olağandışı bir durum gelişirse veteriner hekime başvurmalısınız.
Operasyon 3 farklı yerden yapılır. Ya abdominalin median hattından (karın bölgesinin alt orta çizgisinden) yada sağ/sol açlık çukurundan (yan tarafından) yapılır. Oprasyonun nereden yapıldığı hekimin kararına göre şekillenir. Seçilecek bölge sonuda iyileşmede bir farklılık şekillendirmez.
İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Kediler için gerekli olan tüy uzama süresi yaklaşık beş aylık bir süreçtir. Bu süreç esnasında dostunuzun tüylerinde farklılıklar da görülebilmektedir. Genel olarak tüylerde uzamam veya belirli yerlerde dökülmeler görüldüğü takdirde bu tarz işlemler için veteriner hekimlerle görüşülmelidir.
Kediler sıcak yerde uyumayı çok severler. Bu nedenden ötürü kedinizi yanınıza almak ya da onların üzerini örtmeniz gerekebilir. Kedilerinizi çok sarsmadan dikkatli bir şekilde üzerini örterseniz sıcaklıklarını korumuş, onları rahat ettirmiş olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri