Delalet, herhangi bir söz, durum ve hareketin belli bir anlam ve hükümle bağlantısını ifade eden bir kavramdır. Sözcüklerin gerçek anlamları ile maksadın ifade edilmesi mümkün olmakla birlikte benzetmeler ile veya gerçek anlamlarında kullanılmayan sözcükler ile de maksat dile getirilebilir.
Nassın delaleti; lafzın, nassta belirtilen duruma ait hükmün, inceleme ve ictihata bulunmaya ihtiyaç duyulmaksızın ve sırf dil unsuruna dayana- rak anlaşılabilen illeteki müştereklik sebebiyle, nassta belirtilmeyen du- rum hakkında da sabit olduğunu göstermesidir.
Delalet, sözlü (lafzî) ve söz-dışı (gayr-ı lafzî) olmak üzere ikiye ayrılır. Belagat ilmi bunlardan sözlü delâletin vaz'î, yani (dil ile ilgili toplumsal) uzlaşıya dayalı kısmı ile ilgilenir. Belagat ilminde sözlü ve uzlaşıya dayalı (lafzî vaz'î) delâlet üç kısma ayrılarak incelenir: mutâbakat, tazammun ve iltizâm.
Delalet etmek: Göstermek, kanıtlamak.
İlgili 17 soru bulundu
Arapça sözcük, dalla fiilinin mastarıdır ve dalalet şeklinde kullanılmaktadır. Türkçe karşılığı “Doğru yoldan ayrılma, sapkınlık, sapınç” gibi anlamlara gelen kelime, genellikle “delalet” şeklinde kullanılmaktadır ve bu kullanım yanlıştır.
Bu sözcükten türetilen delalet ise yol göstermek ve rehberlik etmek demektir. Kelime mecazen, öncülük etmek, gerçeği göstermek ve hak ile batılı ayırmak manasında kullanılır. Örneğin; tüm peygamberler ve veliler, insanlara delalet etmiştir.
Delâleti; “bir şeyin bir hale dönüşmesidir ki onu iyi bilmek sonrasını da bilmeyi içerir.” Şeklinde tanımlamıştır. Delâleti, lafzî ve gayri lafzî olarak ikiye ayırıp incelemiştir. İzmirli İsmail Hakkı'ya göre, manaya konu olabilen lafzın delâleti: mutâbakat, tazammun ve iltizam olmak üzere üç kısma ayrılır.
5. Sözsüz Aklî Delâlet: Bir yerden duman çıkıyorsa ateş vardır. Sözsüz aklî delâlet budur. Bu tamamen mantıkî bir kuraldır; “Ateş olmayan yerden duman çıkmaz.”
Kendisinden şer'î bir hükmün açıkça anlaşıldığı ve başka türlü anlaşılmasının doğru olmayacağı deliller delâleti kat'î, dolaylı şekilde hüküm bildiren, yorum ve izaha muhtaç olanlar da delâleti zannî delillerdir.
Söz ile anlam arasındaki bağlantıya delâlet denir. Bir sözcüğün okunduğu ya da söylendiği zaman beyinde canlandırdığı anlamdır.
Hitabın hükme delâleti; lafızdan olursa mantuk delaletidir. Lafzın delâlet ettiği manadan olursa mefhum delaletidir. Mantuk, lafzın konuşma mahallinde kesin olarak delâlet ettiğidir. Yani lafızdan, bir vasıta ve ihtimal olmaksızın doğrudan anlaşılandır.
Sözlükte “çevirmek; dönmek” anlamlarındaki evl kökünün “tef'îl” kalıbından (te'vîl) türetilen müevvel kelimesi “kendisine dönülen, sonunda varılacak olan nokta” demektir. Fıkıh usulü terimi olarak zannî delile dayanılıp muhtemel mânalarından birinin diğer(ler)inden üstün olduğu kabul edilen müşterek lafzı ifade eder.
Lafzın, ibarenin delâletinin ve sözün sevkediliş gayesinin dışında kalan, fakat yine de dil ve mantık kurallarına göre lafızdan dolaylı olarak çıkarılabilen bir mânaya delâletidir. “Lafzın iltizamî delâleti” de denilen bu nevi delâlet lafzın doğru anlaşılmasının şartı değildir.
Nass (Arapça: نصّ ); Arapça'da "malûm", ya da aşikâr, yasal karar ve kesin emir mânâsına gelen bir kelime. İslami terminolojide ayet ve hadisler, başka bir ifadeyle Kur'an ve sünnet kastedilir.
sözlü vad'î delalet, kelimelerin anlamlarına olan delaletidir. sözlü tabii delalet, insanın ağrı veya sancı çektiği sırada sarfettiği "ah", "uh" gibi lafızlardır. bu lafızlar insan tabiatının mezkur hallerde gayr-i ihtiyarî sarfettiği lafızlardır ki bu lafızlardan o kimsenin acı çektiği anlaşılır.
Bir şeyin zihindeki tasarımı ve kavramı; somut ya da soyut varlıklara ait düşünce anlamında mantık ve felsefe terimi.
Sözün sahibi tarafından bir açıklama yapılmadıkça kendisiyle neyin kastedildiği anlaşılmayan lafız mânasında usûl-i fıkıh terimi.
Hüküm bildiren cümleler için kullanılan mantık terimi. Lafzın sözde zikri geçmeyen mânaya delâlet etmesini ifade eden usûl-i fıkıh terimi.
Bu kelime genellikle dalalet şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı delalet şeklinde olmalıdır.
Dalalete düşmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: doğru yoldan ayrılmak, sapkınlık etmek.
Müstevli Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Bir Yeri İstila Eden, Yönetimi Altına Alan (Kimse, Devlet, Ordu Vb.)
Ahval, hal kelimesinin çoğulu anlamına gelir. Haller, olaylar, durumlar gibi çeşitli manalarda kullanılır. Başka anlamları olarak vaziyetler ve davranışları ifade etmek için kullanılmasıdır.
Damarlarımızdaki soylu kanın gücüyle karşı çıkacağımız durumlar da kötülerin aymazlığı (gaflet), sapkınlığı (dalalet), aldatmasıdır (hıyanet).
Küfür, hakkı ve doğruyu inkar etmek demektir. Dalalet ise: Doğru ve istikametli yoldan ayrılmak, sapmak anlamındadır. Küfür, özel bir hükümdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri