Avcılar, avlarını dışkılarının kokusundan ve yerinden algılayabilmektedirler. Dolayısıyla dışkıyı açıkta bırakmak, hele ki zayıf kedigiller için ciddi bir dezavantajdır. Bu sebeple vahşi doğada av konumundaki birçok kedigil dışkılarını gömerek gizlemekte ve bu sayede avcılarından gizlenmektedir.
Dışkısını örtmek normal bir kedi davranışı olsa da, bu her zaman şart değildir. Dışkılarını gömen doğadaki kedilerin bunu yapmasının temelde iki nedeni var: Birincisi, kendini olası avcılardan gizlemek. Diğer neden ise bölgedeki baskın kedilere meydan okumadıklarını veya onlarla savaşmak istemediklerini göstermektir.
Unutmayın: Bir kedi kakasını örtmüyorsa, kaba olmaya veya size kızgın olduğunu göstermeye çalışmaz. Bir kedi tipik olarak stres, ağrı veya kum kabı sorunları nedeniyle kakasını örtmez.
Koprofaji, dışkı (dışkı) yemek için kullanılan terimdir. Vitamin veya mineral eksikliği, parazitler, yetersiz beslenme veya diyabet veya tiroid hastalığı gibi belirli hastalık durumları gibi kedinizin bunu yapıyor olabileceği çeşitli tıbbi nedenler vardır.
Bakteri, solucan ve kurtlar kedinizin dışkısının kötü kokmasına neden olacaktır. Kediler çoğunlukla avlanmayı çok sevmektedirler. Bulduğu böcek vs. gibi canlıları yiyen kediniz, vücuttan dışarı atıldığında çok ağır bir koku yayar. Veteriner hekiminiz, kedinize dışkı testi yaparak kötü kokunun nedenini ortaya çıkarır.
İlgili 15 soru bulundu
Kabın içine ılık su koyun ve 1 yemek kaşığı karbonat ekleyin. 10 dk bekledikten sonra durulama işlemine geçin. Karbonatın kötü kokuları uzaklaştırdığı bilinen bir ip ucudur. Kabın içini arap sabunu ile yıkayın.
Sirke ve su karışımını lekenin üzerine püskürtün. Köpürdüğünü göreceksiniz. Köpürme bittiğinde bir bezle karbonatı olabildiğince toplayın. Leke üzerine hafifçe püskürtmeye ve temiz bir bezle lekenin üzerine bastırmaya devam edin.
Kedi ve farenin idrar ve dışkıları çok miktarda değilse -kaçınılması zor olan durumlarda- elbise ve yiyecekler bakımından bunların necis sayılmayacağına hükmedilmiştir. Hanefilere göre, necaset, bir dirhem yani katı ise yaklaşık üç gramdan fazla ise, sıvı ise bulaştığı yer bir avuç içinden fazlaysa, yıkamak farzdır.
Yavru kediler ilk tuvalet eğitimini genelde ya annelerinin yanında ya da sahiplerinin yardımlarıyla alırlar ve böylece kendini korunaklı ve güvende hissederler. Kendileri böyle hissettikleri için, sahiplerinin de yalnız kaldıklarında korkacaklarını ve savunmasız hissedeceklerini zannederek onları korumak isterler.
Kediler tuvaletlerini yaparken tehdit edildiklerini hissederlerse bunu yapmaktan vazgeçebilirler. Başka bir kedi veya herhangi bir gürültü onlar için tehdit unsuru oluşturabilir. Bu sebeple korku veya kaygıdan dolayı tuvaletleri kendi kedi kum kapları dışında evin başka bir yerine yapabilirler.
Sputnik'in haberine göre ABD'deki Dartmouth Üniversitesi Geisel Tıp Okulu'ndaki araştırmacılar, kedi dışkısındaki öldürücü bir parazitin kanser tedavisinde kullanılabileceğini tespit etti. Yalnızca kedi kakasında bulunan toxoplasma gondii isimli parazit, toksoplazmos ve şizofreni gibi hastalıklara yol açıyor.
Kedi kumunu yeni kullanmaya başlayan kedilerde zaman zaman sağlıklı bir şekilde tuvaletlerini bu yeni alanlara yapamadıkları görülmektedir. Tuvaletten sonra henüz kendilerini temizlemeyi başaramayan yavru kedileri ılık ve nemli bir bezle kedinizi temizlemeniz gerekecektir. Kedilerin büyük bir bölümü suyu sevmezler.
Sağlıklı dışkı genelde yumuşaktır (oyun hamuru gibi: ne çok yumuşak ne çok sert). Bu altın standart kabul edilir ve kedinizin tuvaletini normal şekilde yaptığının göstergesidir. Sağlıklı dışkı rengi koyu kahverengidir ancak çok koyu olmamalıdır; siyaha yakın olması dışkıda kan olduğu anlamına gelebilir.
Kedilerin tuvaleti olup olmadığını anlamak için yapılması gereken şey onların gözlemlenmesidir. Eğer kediler daha önce bir yere tuvaletini yapmış ise buranın kokusunu alırlar. Yine tuvaleti geldiği zaman buranın kokusunu aldığı için aynı yere yapmayı ister.
Ever Clean'i tuvalete dökülebilen bir kedi kumu değildir; bu nedenle asla dökmeyin. Ever Clean, topaklanma yapan bir kedi kumu olup boruların tıkanmasına neden olabilir, hatta kanalizasyon sistemlerin zarar verebilir.
Toksoplazmanın insanlara bulaşmasının nedenlerinden biri de kedi dışkısıdır. Özellikle toksoplazma paraziti içeren kedi dışkısıyla temas edilmemesi oldukça önemlidir. Enfekte olmuş kedi dışkısıyla temas edildikten sonra yanlışlıkla ağzınıza dokunursanız parazitleri yutabilirsiniz.
İşte kedilerin Müslümanlar'ın hayatındaki yerine dair bilgiler. İslamiyet'te kediler "temizlik" ile simgelenmiştir ve saygın bir yer edinmişlerdir. Hz. Muhammed'in bir kedi dostu olması Müslümanlar için bir övünç kaynağıdır.
Değerli kardeşimiz, Üzerinizde kedinin kılının bulunması veya kedininin elinizi yalaması namaza engel değildir. Eti yenmeyen hayvanların idrarları, ağız salyaları ve tersleri, galiz necâsetten sayılmıştır.
Kedi ve köpeğiniz poposunu yere sürtüyorsa ve şiddetle kaşıma eğilimi varsa, mutlaka veteriner hekiminizden yardım alın. Öncelikle fiziksel muayenenin şart olmasıyla beraber bu gibi popo yere sürtme eğilimi gösteren hayvanlarda ilk akla gelen şeyler parazit,anal keselerin aşırı dolgunluğu ve alerjidir.
Bu sorun çözülene kadar yapabileceğiniz tek şey, başka bir yere fazladan bir kum kabı yerleştirmek ve kedinizi de onu kullanmaya teşvik etmektir. Ekstra kum kabı diğer kum kabından daha uzak bir yerde olabilir. Böylece kedinizin beklenmedik yerlere idrarını yapmasının da önemli ölçüde önüne geçebilirsiniz.
Genel olarak bu durum mesane enfeksiyonları, sistit ile ilişkilendirlebileceği gibi bu durum tümörler ve hormonal bozukluklarda da görülebilir. Eğer kedinizin tuvalet kabından şiddetli bir kötü koku geliyorsa, mutlaka veteriner hekiminizi ziyaret etmelisiniz.
Kedinizin tuvalet alışkanlığına göre de 15 günde ya da ayda 1 kez çamaşır suyuyla yıkayıp temiz kumla değiştirmenizi öneririz. Bir gözünüz kedinizin tuvalet kabında olursa ve bunu rutin bir alışkanlığınız haline getirirseniz hem kediniz sağlıklı ve keyifli olur, hem de temiz bir ev ortamını sağlamış olursunuz.
Karanlık bir yer olmamalıdır. Temiz havadar olmasına dikkat edilmeli. Kedi kum kabı direk güneş ışığı almamalı. Kedinizin kolay ulaşabileceği bir yere konulmalı.
Kumun değişim zamanı için topaklanmayan kumlarda haftada 1 ve topaklanan kumlarda 30 günde 1 önerisini verilir. Eğer tuvalette ağır bir koku varsa ya da tuvaletin tabanından idrar birikimi gerçekleşiyorsa kumun tamamen boşaltılması, tuvaletin temizlenmesi ve yen, kum eklenmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri