As lında “duvak” nikahtan önce gelinin beli ne bağlanan gayret-bekâret kuşağı ile de aynı anlama gelmektedir. Zira kızın ba bası, dayısı, ağabeyi “duvak”ı örterler ken bir anlamda kız üzerindeki velayet haklarını da damada teslim etmiş sayı lırlar.
Duvak şiiri, Yavuz Bülent Bakiler'in en bilindik şiirleri arasında yer almaktadır. Anadolu'ya ve Anadolu insanına eğilen duvak şiirinin, sade ve rahat bir dili bulunmaktadır.
Gelin duvağı tarihi Antik Yunan dönemine dayanır. O dönemde gelinlerin şeytani ruhlardan korunmak için kırmızı bir duvak taktıklarına inanılıyor. Bu inanışa göre kırmızı duvağı takan gelin hareket ettikçe alev gibi bir görünüme kavuşur ve kötü ruhları kaçırırdı.
Fakat duvak seçimi artık tamamen gelinin kendi tercihine ve isteğine bırakılmıştır. Gelinliğe uygun duvak mutlaka olacak diye bir şart günümüzde kalmamıştır. Aslında insanların düşüncesi nikah kıyılır kıyılmaz damat duvağı açar ve gelini öper, yani duvak olmazsa olmazdır diye bir düşünce var.
Düğünün en son safhası olan “duvak” töreni, gelinin bekâretini, iffetini, çiftlerin karı-koca olmasını ifade eden bir törendir. Genellikle düğünün ertesi günü tertip edilen “duvak” törenine gelenlere yemek ikram edilir, yöreye has çalgılar eşliğinde türküler söylenir, oyunlar oynanır.
İlgili 44 soru bulundu
Bu lekeler, çeyiz akşamdan deterjanlı suya veya çamaşır suyuna konarak giderilmektedir. Yatağı, yatak odasını oğlan tarafı hazırlar. Yatak hazırlanacağı zaman kızlar toplanıp çeyiz yünü yıkamaya giderler.
Düğünün ertesi günü misafirler gelinin evinde toplanır lar ve çorba, kıymalı yumurta, pilav (bu gün için adı “gale pilavı”), bamya ve zer dali tatlısı yenir. Evin dar gelmesi ve ge lenin çok olması halinde komşu evlerde ağırlanan misafirler yemekten sonra müzik çalıp oynayarak eğlenirler.
Peki gerdek gecesinde gelinliği damat mı çıkarır? Adetlere göre ilk gecede gelinliğin damat tarafından çıkarılması geleneği daha yaygın.
Dantel detaylı gelinlik modelleriyle harikulade bir siluet oluşturur. Duvak seçiminde önemli bir diğer kriter etek boyuna göre duvak seçmektir. Uzun gelinlikler için hemen hemen her duvak tipi uygundur. Uzun duvak seçiminde mutlaka duvak etek boyunu 15 cm geçmelidir.
Dirsek hizasındaki duvaklar; Boyları 65 cm civarı, Bu duvaklar prenses etek tarzında hafif kabarık ve çok uzun kuyruklu olmayan gelinlik modellerinde tercih edilmelidir. Bel hizasındaki duvaklar; Boyu yaklaşık 75 cm ve bel hizanıza gelen duvakları genel olarak daha sade ve düz gelinliklerle tercih edebilirsiniz.
Düğün gününün en duygusal anlarından biri, hiç şüphesiz gelinin aile evinden ayrıldığı andır. Kuşak bağlama merasimi, genelde gelin evden çıkarken yapılır. Kırmızı ya da farklı renklerdeki gelin kuşağı, gelinin babası veya ağabeyi tarafından, gelinin beline bağlanır.
Çok sık karşınıza çıkan kırmızı gelin kuşağı hem bereket hem de şans sembolü olarak nitelendirilir. Kırmızının bu özel günde tercih edilme nedenleri arasında saflığı ve güzelliği simgelemesi de bulunur.
İlk bağlama esnasında Allah mesut etsin denir. Kuşağın ikinci kez bağlaması esnasında yine besmele çekilerek, Allah ayırmasın denir. Gelin kuşağının üçüncü kez bağlanması esnasında ise, tekrara besmele ve de sonrasında Allah yuvanızı bozmasın şeklinde dua edilir.
Kına, kız tarafının kadın akrabaları ve arkadaşlarının katılımıyla gerçekleşeceği için kına masrafları kız ailesi tarafından karşılanır. Mekan tutulacaksa mekanın kiralama ücreti, ikram edilecek yemeklerin masrafı da kız tarafına aittir.
Genel olarak kına gecesi masraflarını erkek tarafı karşılar. Gelin adayının elbisesi, ayakkabısı, takacağı takıları, kuaför masrafını ve sayılabilecek birçok şeyi erkek tarafı karşılamaktadır. Yine kına gecesinde içilecek ve yenilecek malzemeleri de erkek tarafı karşılar.
Düğünden sonra olan pazartesi gününe yaygın olarak "gelin ertesi" denilir. Bugün, Senirkent ve Yalvaç'ta "gelin yüzü", Yenişarbademli'de "bürümcek günü", Keçiborlu'da “gelin yanı”, Gelendost'ta “gelin aşı/ertesi” olarak adlandırılır.
Gelinliğinizin üzerine uzun bir duvak tercih etmek istiyorsanız, duvağınızın uzunluğu en az 2.5 metre olmalıdır. Bu uzunluktaki bir duvak sizi daha şık gösterecektir. Tabii uzun bir duvak düğün boyunca rahat hareket etmenizi zorlayacaktır.
Kısa boylu gelin adaylarına tavsiyemiz çok uzun duvaklar yerine üst kısmı kabarık, kısa duvak modelleri tercih etmeleri yönünde. Özellikle kabarık çift katlı duvak modellerini olabildiğince yukardan takmanız boyunuzun daha uzun gözükmesini sağlayacaktır.
Kırmızı duvak ne anlama gelir? Kırmızı duvak, Türk kına gecesinde kırmızı duvak, gelinin saçının üzerine takılır ve geleneksel olarak gelinin saçına, ebe veya bir kadın akrabası tarafından takılabilir.
Gelin, koca evinin kapısından içeri girerken kaynana, daha önceden hazırladığı cam bir kaba veya küp (cere) gibi bir şeyin içerisine buğday, şeker, para koyar. Gelin içeriye girerken kaynana bunları gelinin üzerine saçar.
Düğün Bittikten Sonra Gelin Damat Ne Yapar? Düğün sonrası gelin-damat, birlikte yaşayacakları evlerine gider. Genellikle evlenen çiftler düğünün ertesi günü balayına gideceği için düğün gecesi balayı için son hazırlıklarını tamamlarlar.
Gelinliğin denemeye giderken giyilecek iç çamaşır ve kıyafetler, gelinlik seçiminde rol oynuyor. Bu konuda öncelikle dikkat edilmesi gereken nokta iç çamaşırı, gelinlik denemeye giderken giyilecek iç çamaşırı tam beden, potsuz, düğün günü giyilecek çamaşır modelinin aynısı olması gerekir.
Damat töresi bittikten sonra düğün bitirilmiş olur. Düğünden bir hafta sonra gelin ve damat, gelinin baba evine el öpmeye giderler.
EL ÖPTÜRME : Şerbet gününden 2-3 gün sonra damat babası,annesi ve yakınları belirlenen günün akşamı kız tarafına misafirliği gider.Akşam yemeğinden sonra gelin adayı kız,gelen misafirlerin elini öper.Damadın babası,annesi ve yakınları kıza hediyelerini ( Altın bilezik,kolye,saat,küpe ve giyim eşyası)takar.
3.1.Gerdek
Türk kültüründe resmi ya da dinî nikâhtan sonra gelin ile damadın cinsel olarak beraber olmalarına gerdek adı verilmektedir (Örnek, 2000: 197).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri