Isırık bölgesinde herhangi bir kızarıklık, şişme veya iltihaplanma olup olmadığını düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Eğer ısırık ciddi görünüyorsa veya enfeksiyon belirtileri ortaya çıkarsa (kızarıklık, şişme, ağrı, ateş vb.), derhal bir sağlık profesyoneline başvurun.
Kedi ısırıkları genellikle küçük yaralanmalar olarak kabul edilmektedir ancak ciddi enfeksiyona neden olabilmektedir. Yaygın semptomlar, etkilenen bölgenin çevresinde ağrı ve şişliktir. Bazen, kedi ısırmasından kaynaklanan doğrudan doku hasarı hareketliliği bozabilmektedir.
Kedi sizi tırmaladıysa ilk yapmanız gereken tırmalanan bölgeyi su ve sabun ile yıkamaktır. Bu bölgeyi sabunla yıkadıktan sonra kolonya veya batikon gibi antiseptik solüsyonlar ile temizlemeniz gerekir. Daha sonra ise acile giderek muayene olmalı ve gerekli görülür ise kuduz aşısı yaptırmalısınız.
Isırılma sonrası başta kuduz ve tetanoz olmak üzere pek çok enfeksiyon riski gelişecektir.
Köpek ısırığı ve kedi ısırığı hayvan ısırığı olgularının çoğunu oluşturur. Kedi ısırığında daha fazla enfeksiyon görülür, bunun sebebi kedi dişlerinin daha keskin ve sivri olmasıdır; bu da daha derin yara demektir. Bu ısırıklar, ısırılan kişi tarafından bile başlangıçta algılandığından daha fazla derindir.
İlgili 39 soru bulundu
Diyelim ki sizi bir kedi tırmaladı, yapmanız gereken ilk şey bölgeyi soğuk su ile yıkamaktır. Tırmalanan bölgeyi iyice yıkandıktan sonra antiseptik bir krem sürerek, bir yara bandı ile bölgeyi kapatmalısınız. İlk yardım müdahalesi yapıldıktan sonra mutlaka ama mutlaka uzman bir hekime gitmelisiniz.
Kuduz kedi ve köpek başlarda ürkek ve korkak olur, yabancı cisimlere karşı ilgisi artar. Alışık olmadığı gıdaları yeme isteği olur.İştah azalır buna karşın su içme isteğinde belirgin bir artış görülür.Hasta hayvan sık sık idrar yapar, yara yerini kaşır. Gözlerde irileşme ve kızarıklık olur.
Eğer bir kedi ısırığıyla karşılaşılırsa, “Kedi elimi ısırıyor.” deyip rutin hayatınız devam etmeden önce ısırılan bölgeyi hemen temizleyin. Sabunlu su veya antiseptik bir çözelti kullanarak yara yeri temizlenmelidir.
Hayvan ısırıklarında ampirik antibiyotik tedavisi, Pasteurella, S.aureus, streptokoklar ve anaerobik patojenleri kapsamalıdır. İnsan ısırıklarına bağlı gelişen yara enfeksiyonlarında ise Pasteurella yerine Eikenella corodens'i kapsayacak tarzda antibiyotik seçimi yapılmalıdır. Penisilin veya ampisilin, Pasteurella spp.
Kuduz hastalığının inkübasyon dönemi genel olarak 1-3 ay arasıdır. Nadir olarak hastaların 10-20 gün içinde de belirti gösterdiği vakalar da mevcuttur. Kuduz aşısının ve diğer tıbbi önlemlerin erken dönemde yapılmaması durumunda hastalık gelişerek beyin iltihabına ve ölüme neden olur.
Yaşanan olaydaki hayvan ev kedisi – köpeği ve ısırma sırasında hayvanın dişi geçmediyse, ısırma sonrasında kanama yoksa bölge ortalama 5 dakika sabun ve soğuk su ile yıkanıp üzeri temiz bir bezle örtülerek problem çözülebilir.
Kuduz immun globulini ve ilk doz kuduz aşısı, sağlık kuruluşu tarafından ısırılma sonrasında mümkün olan en kısa süre içinde uygulanmalıdır. Diğer aşı dozları ilk dozdan 3, 7 ve 14 gün sonra uygulanır. Bazı durumlarda proflaktik aşılama (ısırılma öncesi korunma ) önerilebilir.
Virüsün alınması ile ilk bulguların ortaya çıkması arasında geçen inkübasyon süresi kuduz virüsüne maruz kalan kedilerde genellikle 4-8 hafta kadardır. Bu inkübasyon süresi sona erdikten sonra semptomlar görülmeye başlar. İlk semptomlar görüldükten sonra ise yaklaşık 7-10 gün içinde ölüm gözlenir.
Kediler, ısırdıkları zaman eklemlere ve dokulara kadar ulaşabilen, ideal üreme ortamları yaratan bakterileri bulaştırırlar. Kedi ısırması, insanlarda eller için çok tehlikeli olabiliyor.
Kedilerin ısırma alışkanlıklarının pek çok sebebi vardır. *Stres, sinir veya korku kedinizin sizi ısırmasına sebep olabilir. *Oyun oynama amacıyla ısırıyor olabilir. *Isırmak kedilerde kur yapmanın bir yoludur.
Kızarıklık, sızıntı, şişlik, ağrı veya ateş gibi enfeksiyon belirtilerine dikkat edin ve herhangi birini fark ederseniz hemen doktora tekrar başvurun.
Kedinin dikkatini oyuncak hayvanlarına ve tüylü oyuncaklarına çekmeye çalışın ve ısırma davranışını görmezden gelin. Kedinizin koşullanma ile öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Örneğin odaya girdiğinizde aşırı heyecanlanarak sizi ısırması yerine ona oturmasını söyleyerek bunu yiyecek bir ödülle pekiştirebilirsiniz.
Normalde pirenin ısırdığı yer hafif bir kaşıntıya neden olur. Ancak pire alerjisi olan kedilerde bu durum çok farklıdır. Tek bir pire bile ısırdığında alerjik kediler aşırı reaksiyon gösterebilmektedir. Bu reaksiyon pirenin salyasındaki proteine ya da antijene kedinin verdiği alerjik reaksiyondur.
Evet kuduz kedi tırmığı yoluyla da bulaşabilir. Tırmalama anında yaraya kuduz etkeninini taşıyan salya bulaşırsa bu yollada kuduz bulaşabilir.
Rüyada kedi ısırması, rüya sahibinin hayatında bazı zorlukların ortaya çıkacağına, aksilikler aile karşılaşacağına işaret etmektedir. Uzun bir süre boyunca aksiliklerin ve kargaşanın yakasını bırakmayacağını göstermekte olan bir rüyadır. Rüyayı gören kişilerin bazı zorluklar karşısında eli kolu bağlı kalabilmektedir.
Eğer hayvanınız aşılıysa ve yukarıdaki sıralanan şeylerden herhangi birisi gerçekleşmediyse size kuduz bulaşması imkansızdır. Hiçbir evcil hayvan kuduz virüsünü bu hastalığa yakalanmadan taşıma yoluyla insana bulaştıramaz.
Hiçbir evcil hayvan kuduz virüsünü bu hastalığa yakalanmadan taşıma yoluyla insana bulaştıramaz.
Kedilerde kuduz belirtileri ortaya çıkmadan önce kedilerde bir ısırık yarası ya da ısırılmaya bağlı abse oluşumu gözlenebilir. Bu durum kuduz virüsü taşıma ihtimali olan vahşi bir hayvan, başka bir kedi veya köpek tarafından ısırıldıklarının en belirgin işaretidir.
Kuduz, evcil ve vahşi hayvanlarda görülen, zoonoz viral bir hastalıktır. Bu viral hastalık, insanlar da dâhil olmak üzere tüm memelilerin merkezi sinir sistemini etkiler. Hastalığın belirtileri ortaya çıktığında kuduz hemen hemen her zaman, hem hayvanlar hem insanlar için ölümcüldür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri