Geniş bir leğenin en dibine çok az saksı toprağı koysunlar (bir avuç filan yoksa çok dağılır) üzerine de gazeteleri boyuna 2-3 santim genişliğinde uzunlamasına yırtarak/keserek leğenin içini doldursunlar. O toprak kokusunu alıp leğene yapar çişini kakasını.
Kedi kumu yerine ne konulabilir? Evde kedi kumu yoksa yerine konulabilecek en uygun malzeme gazetelerdir. Gazeteleri şeritler hâlinde kesmeli, mürekkeplerini akıtmalı ve kurutmalısınız. Bunun için organik bulaşık deterjanı ve karbonat kullanmalısınız.
İdrar Yolu Hastalıkları Kediniz idrarını kum kabının dışına yapmaya başladıysa, aklınıza gelmesi gereken ilk olasılık idrar yolu hastalığı olmalıdır. İdrar kesesinde tahriş veya enfeksiyon olan kediler idrarını sık sık saksılara, lavaboya veya küvete yapar.
Dolayısıyla yetişkin kediye tuvalet eğitimi vermeye gerek kalmaz. Yalnızca kedi kum kabını göstermeniz, patilerini kedi kumuna sürtmeniz yeterlidir. Çünkü doğada da kediler toprak, kum vb. maddelerin üstüne tuvaletlerini yaparlar ve üstlerini kapatırlar.
1 - Kedinizin tuvalet kabını 7 cm yüksekliğe ulaşana kadar kedi kumu ile doldurunuz. 2 - Düzenli olarak kedi kumu kabındaki katı atıkları bir kürek yardımıyla alarak kedinizin tuvalet kabının temiz kalmasına özen gösteriniz. 3 - Topaklaşmış , kirlenmiş kedi kumunuzu tuvalete değil , mutlaka çöpe atınız.
İlgili 42 soru bulundu
Karanlık bir yer olmamalıdır. Temiz havadar olmasına dikkat edilmeli. Kedi kum kabı direk güneş ışığı almamalı. Kedinizin kolay ulaşabileceği bir yere konulmalı.
Kedinizin tuvalet alışkanlığına göre de 15 günde ya da ayda 1 kez çamaşır suyuyla yıkayıp temiz kumla değiştirmenizi öneririz. Bir gözünüz kedinizin tuvalet kabında olursa ve bunu rutin bir alışkanlığınız haline getirirseniz hem kediniz sağlıklı ve keyifli olur, hem de temiz bir ev ortamını sağlamış olursunuz.
Olası Çözüm: Kedinizin kendini rahat hissedebileceği ve kaygıdan uzak olabileceği yerler seçin, kedi tuvalet kabını koyarken. Kabın evin içinde kolay ulaşılabilir ve gürültüden uzak bir yerde olması kedinizin istenmeyen yerlere tuvaletini yapmasının önüne geçecektir.
Kedilerin tuvaleti olduğunu anlayabilmek için kedilerin gözlemlenmesi gerekir. Tuvaleti gelmiş olan bir kedi eğer daha önce bir yere tuvaletini yapmış ise bu bölgenin kokusunu alarak oraya yönelecektir. Etrafta kuytu bir köşe aramaya başlaması da mümkündür.
Kediler için geceleri ışık yakmak gerekmez. Zifiri karanlık olmadığı sürece kendi iç güdülerini de kullanarak kediler karanlıkta yollarını bulabilirler. Tuvalet ihtiyaçlarını kendi başlarına karşılayabilirler.
Bu sorun çözülene kadar yapabileceğiniz tek şey, başka bir yere fazladan bir kum kabı yerleştirmek ve kedinizi de onu kullanmaya teşvik etmektir. Ekstra kum kabı diğer kum kabından daha uzak bir yerde olabilir. Böylece kedinizin beklenmedik yerlere idrarını yapmasının da önemli ölçüde önüne geçebilirsiniz.
Kedi zaten kendisi kuma giderek tuvaletini yapacaktır. Ancak eğitim almamışsa alışana kadar kuma götürmek ve ona yardımcı olmak önemlidir. Kedi alıştığı zaman her tuvaleti geldiğinde kuma giderek tuvaletini yapar. Kediler genel olarak kumlarını temizlemez.
Çamaşır Suyu
Siz temizlik yaparken kedinizin merakla gelip çamaşır suyunu kokladığını görmüşsünüzdür. Nedeni tam olarak bilinmese de kediler çamaşır suyu kokusuna ilgi duyarlar. Belki de çamaşır suyu içindeki klor kedilere çekici geliyordur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise çamaşır suyunun zehirli olduğudur.
Talaştan Kedi Kumu Yapımı
Yine biyolojik çözünürlüğü yüksek ve dayanıklı bir madde olan talaştan da kedi kumu yapmak mümkün. Talaşı direkt olarak marketlerden satın almak yerine tershanelerin atık olarak değerlendirdiği talaşlardan edinmek, çevre için daha faydalı bir hareket olma özelliği taşır.
Onların güvenliğini sağlamak için her an evde kalmalarını istemek normaldir. Ama bazı kedilerin aralıklı olarak ya da yaşamları boyunca en az bir kez dışarıya olan meraklarının giderilmesi de gerekebilir. Her şeyden önce unutulmamalıdır ki ev kedilerinin dışarıya çıkarılması gerekli değildir.
Normal şartlarda kedi, günde en az 1 kere kaka yapmalıdır. Ancak bu süre, kumdan memnun olmayan ya da tuvaletini yapmak için uygun bir yere sahip olmayan kediler için 3 güne kadar çıkabilir. İdrar atımı konusunda ise bir kedi, uygun şartların olmadığı durumlarda tuvaletini 24 saate kadar tutabilir.
Yeni doğan bir kedi 3 hafta olana kadar tuvaletlerini kendi yapamazlar. Bu noktada ya anne kediden ya da siz sahiplerinden yardım istemektedirler. 3 haftadan sonra ise kendileri tuvalet ihtiyaçlarını giderebilirler. 1 aydan sonra ise tuvalet eğitimlerine artık başlayabilirsiniz demektir.
Sirkeli Kedi Kovucu Hazırlamak
Sprey için beyaz sirke kullan. Kovucu için musluk suyu, süzülmüş su, damıtılmış su ya da şişe suyu kullan. Kovucu için plastik ya da cam şişe kullanabilirsin.
Kumun pis olması, koku yayması ya da tuvalete erişimlerinin bir nedenle engellenmesi kedilerin lavabo ve küvet dâhil olmak üzere farklı yerlere kaka yapmasına neden olabilir. Bir diğer ihtimal sağlık sorunlarıdır. İnsanların yanında tuvaletini yapan kedilerin vermek istedikleri mesajlar olabilmektedir.
Kedi kakasını temizlemede söz konusu kaka yapılan yer halı ise bu durumda bulaşık deterjanını soğuk su ile karıştırıp köpük ile kirlenen bu bölgeyi kaplayabilirsiniz. Daha sonra beyaz sirke ve su karışımı ile bölgeyi bir bez yardımı ile iyice yıkayabilirsiniz.
Beş litre aldığınız kedi kumunu haftalık olarak değiştirirseniz 15 günde aldığınız kum biter.
Kedi tuvaletinin temizlenmemesi sadece kedi için değil evde yaşayanlar için de tehlikelidir. Temizlenmemiş tuvaletin yol açabileceği problemlerden bir tanesi de aşırı miktarda amonyağa maruz kalmaktır. Tuvalete biriken idrar ve dışkıdan yayılan amonyak eve dağılır.
Mikrofiber kedi paspasları, içerdiği mikrofiberler sayesinde kedilerin patilerini çok iyi bir şekilde temizler, yumuşaktırlar, yüksek ölçüde sıvı emici ve kir temizleme özelliğinden dolayı çok tercih edilen bir üründür. Kaymaz tabanı sayesinde çok kullanışlıdır. Titiz ve hassas kediler için çok uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri