Yumuşak dokulu köpek yakalığı dır. Elizabeth yakalığı olarak tabir edilen Yakalık yerine kullanılabilecek, çok daha konforlu ve kullanışlı bir Yakalıktır. Kedinizin Egzama, operasyon vb sebeplerle vücudunun bazı bölgelerine ağzı ile ulaşmasının istenmediği durumlarda kullanılmaktadır.
Elizabeth Yakasının Tanımı
Elizabeth yakalığı, yaranın enfeksiyon kapmasının ya da büyümesinin önlenmesi için kedilerin ve köpeklerin boynuna takılan kesik koni şeklindeki bir yakalıktır. Farklı boyutlarda, yüksekliklerde olabilir ve yapısal olarak değişiklik gösteren malzemelerden üretilebilir.
Elizabeth Yakalık Kaç Gün Kullanılmalı? Koruyucu yakalığın kaç gün kullanılacağı yaranın türüne göre değişir. Eğer basit bir deri yaralanması ise iki üç gün ile 1 hafta arası bir sürede iyileşecektir. Ama bir ameliyat yarası ise en az 10 gün de dikiş yaraları kaynayacaktır.
Yakalıklar, kedilerin yaralarını yalamamasına, ısırmamasına ya da çizmemelerine ve bandajı çiğnememesine yardımcı olacak şekilde tasarlanmıştır. Mümkünse, yakalığı her koşulda kedinizin üzerinde tutmak çok önemlidir, özellikle de geceleri yalnız kaldıkları zamanlarda.
Kısırlaştırma ameliyatı sonrası ameliyat dikişlerinin patlamaması veya zarar görmemesi için kedinin ani hareketler yapmasına, koşmasına, hoplayıp zıplamasına engel olunması gerekiyor. Ameliyattan sonra kedinin ameliyat dikişini yalamasına engel olmak gerekiyor. Bunun için de yakalık kullanmak öneriliyor.
İlgili 42 soru bulundu
Yumuşak dokulu köpek yakalığı dır. Elizabeth yakalığı olarak tabir edilen Yakalık yerine kullanılabilecek, çok daha konforlu ve kullanışlı bir Yakalıktır. Kedinizin Egzama, operasyon vb sebeplerle vücudunun bazı bölgelerine ağzı ile ulaşmasının istenmediği durumlarda kullanılmaktadır.
Yakalık strese sokabilir bu süreçler normaldir ama yara hattının enfeksiyon kapmaması daha önemlidir. 14- 10-14 gün dikiş ve yakalık kalabilir. Bu süreçten sonra dikişler alınır.
Elizabeth yakası, genellikle kedi ve köpeklere ameliyat sonrası giydirilen boyunluk. Kesik koni şeklindedir. En yaygın olarak, hayvanın ameliyatlı bölgeyi dişlemesini veya yalamasını önlemek için takılır.
Kedinizin boynunun arka tarafındaki derisinden tutarak, Elizabeth Yakalığın dar kısmını kafasından geçirin ve Elizabeth tasmayı sabitleyin. Boynunu fazla sıkmadığından, rahat nefes aldığından emin olun.
Bazı kedi Elizabeth yakalıkları, sert plastikten yapılmış olabiliyor bunlar, kedilerin boyunlarına zarar vermesine neden olabilir ya da mamasını yemesine bile engel olabilir. Bu tip durumlar, kedinizin sağlığını koruyayım derken başka bir tehlike ile karşılaşmanıza neden olabilir.
Sahibinin, huzursuzluğunu, endişesini, tedirginliğini hisseder ve kendisine yansıtır. Bu sebepten, sahibin rahat ve bilinçli olması operasyonun başarısına ve iyileşme sürecine doğrudan katkı sağlayacaktır. Operasyon sonrasında hasta; ağrılar ve mide bulantıları ile anesteziden uyanacaktır.
9- Operasyon süresi 30-60 dakika arası sürebilir. ( Operasyon komplikasyonları ve beklenmedik durumlar harici olarak ) 10- Operasyona hazırlık zamanı süresi ve dişi kedinin uyanma evresi kullanılan sedasyon ve anesteziye göre değişkenlik gösterebilir.
Genellikle, kedinin ameliyat sonrasındaki kontrolünde veteriner hekim, dikişlerin durumunu değerlendirir ve uygun bir zaman belirler. Standart olarak, kedi kısırlaştırma operasyonu sonrasında dikişler 10 ila 14 gün içinde alınabilir. Ancak, bazı durumlarda bu süre daha kısa veya daha uzun olabilir.
Kedilerin herhangi bir sebepten evden kaçması ihtimaline karşı, boyun tasması takıyor olmaları faydalı olacaktır. Boyun tasması takan bir kedinin evcil hayvan olduğu yabancılar tarafından daha rahat anlaşılır.
Önce kutudaki bağlama iplerinin bir kısmıyla kedi koruma filesini çelik dübellere dört köşeden geçici olarak bağlayın. Ardından fileyi halata bağlamalısınız. Bunun için bağlama ipinin kalan kısmıyla kedi filesinin her gözünden en az bir kere geçerek halata sarın. En sonunda sıkıca bir düğüm atın.
Bu doğrultuda günlük olarak açık yaranın temizlenmesi, veteriner hekimi tarafında verilen ilaçların sürülmesi gerekir. Bu esnada kedinizin açık yarayı yalaması veya patisiyle müdahalesini engellemek için yakalık kullanılması önerilir. Kediniz yaralandığında, ilk müdahalenin erken yapılması önemlidir.
Yakalığın takılması için uygun pozisyon alındıktan sonra sol el ile yakalığın geniş kısmından tutulmalı. Sağ el ile kedinin çenesinin altından tutarken sol el ile yakalık geçirilmeli ve sabitlenmelidir. Kedi yakalığı takıldıktan sonra veteriner hekimin önerdiği süre boyunca takılı kalmalıdır.
Kedinizi kısırlaştırdıktan sonra, ameliyat geçirdiği için sakin, sessiz ve sıcak bir ortamda tutmanız daha yararlı olur. Özellikle evde çocuk, başka bir kedi veya başka bir evcil hayvan varsa kedinizin korunaklı bir yerde olması sağlığı açısından daha yararlı olabilir.
Kedi kısırlaştırma öncesi kedinin 6-8 saat kadar aç kalması gerekiyor. Bu, işlem sırasında verilecek anestezinin etkisinin daha hafif ve sorunsuz atlatılmasını sağlıyor. Operasyondan 2-3 saat önceye kadar da ona su içirmemen gerekiyor.
İlki; ameliyatlı hayvanın o bölgesini dişlemesini ve ısırmasını önlemektir. Bir diğeri ise; ense köküne ektoparaziter ilaç damlatılan kedinin ilacı yalayarak zehirlenmesini engellemek ve patileriyle ilacı dağıtarak etkisinin azaltılmamasını sağlamaktır.
Dişi kedi kısırlaştırma operasyonu kapsamında rahim ve yumurtalıklar çıkarılır, erkek kedi kısırlaştırma operasyonunda ise testisler alınır. Dişi ve erkek kedi kısırlaştırma zararlı bir operasyon değildir. Hatta bu operasyonun bilinen önemli faydaları da bulunmaktadır.
Dişi kısırlaştırma ücreti 4000 TL'dir. 2500 TL yapılacak tahlillerin ortalama ücretidir.
Kısırlaştırılmış erkek kediler artık çiftleşme isteği duymayacakları için cinsel yolla ve yakın temasla bulaşan birçok hastalığa yakalanmayacakları gibi çiftleşme seremonisinin bir parçası olan kavgalar ve sonuçlarına karşı da korunmuş olacaklardır.
Yapılan kısırlaştırma operasyonu sonucunda yumurtalık organından parça kalmış olabilir. Bu da onun tekrar kızgınlık belirtileri göstermesine yani hormon üretiminin durdurulamamış olmasına işaret eder. Kzıgınlık belirtileri göstermesine rağmen gebe kalma şansı yoktur.
kedi ya da köpeğiniz bir operasyon geçirdiyse (ameliyat, kısırlaştırma, sargı vb.) mutlaka yaka takılmalıdır. özellikle dikişli operasyonlar sonrasında yaka hayati önem taşır. zira kediniz operasyon bölgesindeki koku ve dikişten rahatsızlık duyacak ve o bölgeyi dişleri ile kurcalamak isteyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri