Hatta tarağa sirke damlatarak kullandığınız zaman daha verimli olur. Bu işlemi yaparken de evcil hayvanınızın cildine hiçbir zarar vermeden yapmanız gerekir. Sirkenin yanında alternatif olarak pire tozu da tercih edebilirsiniz.
Pire tarağı kullanarak pire temizliği sirke yardımıyla daha etkili olur. Pire tarağına biraz sirke damlatarak kedi dostumuzu nazikçe tarayabilirsiniz. Bu işlemi yapmadan önce beyaz bir örtü sermelisiniz.
Isırma esnasında kanla bulaşan bulaşıcı hastalıklarında insan vücuduna geçişi kolay olmaktadır. Pire ısırığı özellikle çocuklarda ve beyaz tenli kişilerde çok daha fazla etki etmekte kaşıntı ve kızarıklığa neden olmaktadır. Pire Isırığına Ne İyi Gelir? Pire ısırığı oluşan bölge su ve sabunla yıkanmalıdır.
Kediye kuluçlanmış olan bir pire kediyi ısırmaya başlar, kanını emer ve mümkün olduğunca kısa sürede doğurmaya başlar. Kedilere pire bulaştığında bir haftada üreyerek sayıları 2000'e kadar çıkabilir. Müdahele edilmediği takdirde kedinizde ciddi sağlık sorunları görülebilir.
Pire yumurtaları ise birkaç hafta içinde çatladıktan sonra larva, pupa ve ardından yetişkin pire haline gelebilmektedir. Peki kedi piresi insana geçer mi? Pireler, insan saçında yaşayamazlar; ancak ayak bilekleri ve alt bacakları ısırabilirler.
İlgili 22 soru bulundu
Pirelere karşı savaşma konusunda en etkili çözüm hiç kuşkusuz ki evi günde 2-3 kez süpürüp silmektir. Ayrıca temizlik yaptığınız suyun içerisine sirke, çay ağacı yağı, lavanta esansı ya da limon suyu ekleyerek pirelerin evinizden uzaklaşmasını sağlayabilirsiniz. Pireler bu kokuları sevmezler.
Pire ısırığı, insan kanıyla beslenen pirelerin neden olduğu küçük, renkte farklılaşma ve şişlik ile karakterize cilt değişiklikleridir. Pireler, vektörler olarak bilinen ve hayvanlar ile insanlar arasında hastalık taşınmasında rol alan canlılardan olan bir böcektir.
sorusuna verilecek en doğru cevap evet yaşarlar olacaktır. Ancak 18-26 oC sıcaklık ve %75-85 nem oranının sağlandığı durumlarda kedinizin kanını emerek yaşamlarına devam ederler. Bu durum ise evde,iş yerinde veya kapalı herhangi bir noktada sağlanabilmektedir.
Sirke, pireleri öldürebilen doğal bir asittir. 1 ölçü sirke ve 1 ölçü su karışımıyla bir sprey şişesi hazırlayarak evinize ve evcil hayvanlarınıza püskürtebilirsiniz. Diğer bir yöntem ise limon kullanmaktır. Limon karışımını evcil hayvanınızı temizlemek için kullanabilirsiniz.
Pire temizliğinde en doğal ve en etkili metot sirkedir. Kedide bulunan pireleri temizlemek adına ilk önce ”sprey şişesine” sahip olunması gerekir. Sprey şişesine sirke doldurulduktan hemen sonra kedinin bütün vücuduna dikkatli bir şekilde kedi tedirgin olmadan sıkılması gerekir.
Temiz bir bezi soğuk su ile ıslattıktan sonra ısırılan bölgelerin üzerinde bekletirseniz kaşıntı rahatlayabilir. Kaşınan bölgelerinize bal sürerek kaşıntıyı azaltabilirsiniz. Papatya çayında bulunan maddeler de kaşıntıyı gidermede etkili olabilir. Aloe vera bitkisinde bulunan jelimsi sıvı kaşıntıyı rahatlatabilir.
Bir litre suyun içerisine 1,5 su bardağı sirke ekledikten ya da yarım litre suya bir limonu ekleyip kaynattıktan sonra hazırladığınız karışımı bir fısfısın içine koyabilirsiniz. Ardından bu solüsyonu pirelerin yoğun olduğu zeminlere, eşya ya da mobilya üzerlerine sıkabilirsiniz.
Böyle bir durumda en büyük yardımcınız çamaşır suyu olacaktır. Çünkü çamaşır suyu, pirelerin sevmediği bir kokuya sahiptir ve pirelerin oradan uzaklaşmasında oldukça etkili bir çözümdür. Çamaşır suyu pire yumurtalarının da temizlenmesinde önemli bir fayda sağlar.
Pireler, hayvanların derisine tutunarak onların kanıyla beslendiği için ciltte küçük ısırıklar oluştururlar. Bu ısırıklar ciltte küçük şişlikler oluşturur. Hafif kaşıntı ve tahrişe neden olabilir.
Eşit miktarda elma sirkesi ve suyu bir sprey şişesinde karıştırabilir, elde ettiğiniz bu karışımı kedinizin tüylerine püskürtebilirsiniz. Bu sırada karışımı kedinizin gözlerine, burnuna veya ağzına yakın yerlere sıkmadığınızdan emin olmalısınız.
Veteriner hekiminizin önerdiği pire şampuanı ile kedinizi yıkadıktan sonra hemen taramalısınız. Böylece pirelerden kolayca kurtulabilirsiniz. Ancak kedileri yıkamak onlar için stresli olabileceğinden bu tür şampuanları uygulamak yerine düzenli olarak pire damlasının uygulanması önerilmektedir.
Bazı pireler bir yıl kadar yaşayabilirler ancak genellikle birkaç ay ömürleri vardır. Birçok artropodlarda olduğu gibi yaşam döngüsünün süresi nispi nem ve sıcaklığa bağlıdır ancak yumurtadan erişkine gelişme süresi ortalama 30-75 gündür. Memeliler ve kuşlarda kan emerek beslenmektedir.
Sirke, yumurtalar üzerinde hiçbir öldürücü etkiye sahip değildir. Yetişkin pireler tadı ve kokusundan nefret eder. Bu nedenle sirke ve su çözeltisi, yetişkin pireler için ev yapımı bir kovucu olarak yardımcı olacaktır. Kısacası, pire yumurtaları inatçı bir problemdir.
Eczanede satılan pire ilaçlarını rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ağızdan alınan hap formunda ilaç kullanabilirsiniz.
Pireden kurtulmanın en etkili yolu veteriner kontrolünde etkili pire damlası kullanmaktır. Pire tasması da pireleri uzak tutar. Pire tarağı ile kedi dostumuzu taramak da pirelerden kurtulmaya yardımcı olur. Elma sirkesini pamukla tüylere uygulamak da doğal yöntemlerden biridir.
Kedi Piresi (Ctenocephalides felis) : Erişkinleri kan ile beslenen, kanatsız ve uçamamasına rağmen olağan üstü zıplama yeteneğine sahip, 6 ayaklı, gözle görülebilen (2-8 mm arası), koyu sarıdan kırmızı, kahverengi ve siyaha kadar renklerde olabilen, eklem bacaklılar (Arthropoda) sınıfının üyesi dış parazittir.
Başlıca pire ilacı markaları arasında Draker, Sipertoks ve Bayer gibi isimler yer alır.
Yatakta pire belirtileri Nelerdir ? Evcil hayvanın sık sık kendilerini tırmalamaları, pire istilasının ilk göstergesidir. Ek olarak, açık renkli bir tabaka üzerinde görünen küçük, koyu, oval şekilli noktalar yatakta pire olabilir.
Pire Isırığının Belirtileri Nelerdir? Pire ısırığı; milimetrik, kaşıntılı, birden fazla sayıda, çevresi kızarık, ciltten kabarık lezyonlar şekilde kendini gösterir. Vücudun kıvrım bölgeleri, el ve ayak bilekleri, kol ve bacak bölgeleri lezyonların en sık izlendiği yerlerdir.
Kedi pireleri kediler arasında sıkça görülen bir türdür. Kediniz dışarıya çıkıp eve geri dönüyorsa pire kapma ihtimali daha yüksektir. Ama kediniz evden çıkmıyor ya da yüksek katlarda oturuyor olsanız bile kedinize pire bulaşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri