Yüksek sesler: Kediler, yüksek seslerden oldukça korkan canlılardır. Patlayan sesler, şiddetli gürültüler ya da ani çıkışlar gibi sesler, kedilerde korku yaratabilir.
Sirke, soğan, benzin, bazı alkollü içecekler, turunçgiller ve bunun gibi bazı güçlü kokular, kedileri rahatsız eder. Hatta bazı kediler o kadar hassastır ki havada kalan koku bile onları rahatsız edip korkutabilir.
Günlük hayatta kedilerin kaynağını algılayamayacağı araba kornası, süpürge sesi, havai fişek ya da gök gürültüsü gibi çeşitli sesler kediler için korkutucu olmaktadır. Bu seslerin önemli bir kısmı insanlar için bile korkutucudur. Bu nedenle kedinin etrafındaki ani seslere dikkat etmek gerekmektedir.
Hırlama ve Tıslama
Hırlama ya da tıslama, kedilerin gerçek anlamda tehdit altında hissettiği zaman çıkardığı bir sestir. Alçak perdeden ve gürleyen yapıdaki bu ses, karşıdakini korkutmak ya da uyarmak amaçlı kullanılır.
Kediler hangi sesi sevmez? Kediler çivi çakma, tıraş makinesi, sayfa çevirme ve ıslık sesi gibi sesleri sevmezler. Bu gibi sesler etrafında çıkarıldığında saldırgan tavırlar sergileyebilirler. Çünkü seslerden oldukça rahatsız olurlar.
İlgili 44 soru bulundu
Acı biber ve sirke kokusu kedilerin sevmediği kokular arasında yer alır. Kedilerin koku hassasiyetleri de yüksektir, bahsettiğimiz belirli kokuların yanı sıra genel olarak kötü kokulardan da hoşlanmazlar. Örneğin kediler kum kabından gelen kötü kokudan rahatsız olurlar.
Kediler muz, hardal, acı biber, kadife çiçeği, sedef, nane gibi çeşitli bitkilerin kokusunun yanı sıra insanların günlük hayatta sıkça kullandığı pek çok ürünün kokusundan da hoşlanmazlar. Temizlik için kullanılan deterjanların kokuları kediler için fazlasıyla rahatsız edicidir.
Karabiber kokusunu da pek sevmez kediler naftalin yerine karabiber de kullanabilirsiniz. 2. Citronella yağı ile de bahçenizi kedilerden koruyabilirsiniz.Bu yağın yuzde 25 ini suyla karıştırıp sprey olarak kullanabilirsiniz. 3. Karabiber , sarımsak , lavanta ekerek de kedilerinizi bahçenizden uzak tutabilirsiniz.
Kedinin sıkça tırmalama yapması, oyun oynamaya istekli olması, sahibine yönelik sevgi gösterilerinde bulunması da mutlu olduğunu gösteren işaretlerdir. Ayrıca, sağlıklı bir iştahla yemek yemesi ve çevresindeki nesnelere ilgi göstermesi de mutlu bir kedinin belirtileridir.
Salatalıklar da yılanlar gibi yeşil, uzun, ince ve silindir şeklindedir. Üstelik salatalıklar da yılanlara benzer bir şekilde kıvrıma sahiptir. Sırf bu şekle bakarak bile kedilerin salatalık yerine yılanlardan korktuğunu söylemek mümkündür.
Kedilerde en sık görülen korku belirtileri arasında kaçma, zıplama, denge kaybı, saklanma, agresifleşme, olduğu yerde donakalma, idrar kaçırma, dışkılama ve kendi tuvaletini kullanmama gibi davranışlar sayılabilir.
Araba freni, saç kurutma makinesi, elektrik süpürgesi gibi fazla ses çıkaran aletlerden çok korkan kediler, ani seslere de aşırı tepki verirler. Bardak kırılması ve yüksekten düşen bir eşya kedilerin hemen saklanmasına neden olurken ev kapısının çalması da kediler için fazlaca tedirgin edicidir.
Kediler ve Elektrikli Süpürge
Aynı durum diğer evcil hayvanlar için de geçerlidir. Süpürgenin çıkardığı sesten hoşlanmayan bu canlılar sesini duyar duymaz hemen korkarlar. Bu yüzden her seferinde ortamdan kaçmaktadırlar.
Kediniz sizi tırmalayıp ısırıyorsa ona yüksek sesle ve kararlı bir tonda “Hayır” deyin. Bu sırada işaret parmağınızı ona doğru uzatabilirsiniz. Böylece hem ses hem de hareket ile ona bu davranışı istemediğinizi belirtmiş olursunuz.
Folyo kırıştığında çok tiz bir ses çıkarır. Aslında, o kadar tizdir ki 20 bin hertz'in üzerindeki herhangi bir ses, ultrasonik olarak kabul edilir. Bir insan kulağının duyabileceğinin dışında olsa da kediler ultrasonik sesleri çok iyi duyar.
Kedinizin Zeki Olduğunu Nasıl Anlarsınız? Bir kedi eğer meraklıysa ve her şeyi keşfetmeye çalışıyorsa bu durum zekasının keskin olduğunu gösterir. Yani merak, insanlar gibi kedilerde de zekâ göstergesidir.
Kediler aynı zamanda her yerinin sevilmesinden hoşlanmayabilir. Sevilmekten daha çok hoşlandıkları bazı bölgeler vardır. Bunlardan bazıları ise omurga bölgeleri, kulakları, yanakları ve sırt bölgeleridir. Bu bölgelerin tam tersine karınlarından, bacaklarından ve kuyruklarından sevilmekten genellikle pek hoşlanmazlar.
Mutsuz kedileri de aynı şekilde beden dili ile anlamak mümkündür. Kuyruğun yere doğru durması ya da sert bir şekilde sallanması, kürkün kabarması, geriye ya da yana yatık kulaklar, genişlemiş göz bebekleri ve kedinin ısırmaya çalışması mutsuzluk belirtisi olabilir.
Rutinlerinin bozulmasından, uzun saatler boyunca yalnız kalmaktan ve ilginin üzerlerinden çekilmesinden hiç hoşlanmazlar. Kediler sosyal canlılardır ve favori olarak seçtikleri kişiyle vakit geçirmeyi isterler. Eğer favori kişi onu ihmal ederse, üzülebilir ve hatta küsebilir.
Kediler insanlarla uyumayı daha doğrusu bağları olan kişilerle uyumayı severler. Uyurken oldukça savunmasız kaldıkları için kendilerini güvende hissetmeye ihtiyaç duyarlar ve bu nedenle kendilerini güvende hissettikleri kişilerin yanında uyumaya meyilli olurlar.
Kediler nane kokusuna bayılırken limon, portakal, mandalina, turunç ve greyfurt gibi narenciye kokularından deyim yerindeyse nefret ederler. Hatta içeriğinde turunçgillerin kokularının esansı bulunan özel spreyler kedi uzaklaştırıcı olarak kullanılır.
Kedilerin sevilmekten hoşlanmadığı birçok bölge bulunuyor. Kedilerin kuyruk bölgesi, dokunulmasına izin vermediği bölgelerdir. Kedi severken kuyruk bölgesine yaklaşmamak gerekir. Kedilerin her ne kadar çok fazla cinsi olsa da, sırt bölgesi de sevmedikleri bölgeler arasında yer alan bir bölgedir.
Kediler genel anlamda insanların enerjileri de hissederler. Tıpkı bebekler ve çocuklar gibi kimlerin kendilerini sevip sevmediklerini anlarlar. Kendilerini sevdiklerini hissettikleri insanlara karşı daha sıcak kanlı ve yakın olurlar. Özellikle de şefkatli bakışlar kedilerin son derecede hoşuna giderler.
Papatya. İnsanlar başta olmak üzere pek çok canlı çiçek kokularını sever. Bu canlılardan biri de kedilerdir. Kediler en çok papatya kokusundan hoşlanırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri