tamamen kedinin yetiştirilişine ve karakterine bağlı durumdur, zira ismini bilen ve tepki veren kediler de az değildir.. genellikle içinde s,ş,t gibi vurgulayıcı sesler olan isimlere karşı duyarlılıklarının arttığı gözlenmiştir..
Bazen, kedilerin konuşur gibi miyavlaması bizleri ürkütebiliyor. Ancak, kısaca bahsettiğimiz başka bir nokta daha vardı; kediler "m” ve "n” harflerini içeren kelimeleri taklit etmeyi başarabiliyorlar.
Avcılık içgüdüleri ve duyma yetileri bu tepkileri vermelerine neden olur. Kediler tarak sesi, madeni eşyaların şıngırdaması, camın çatlaması, kahve öğütülmesi sesi gibi bazı seslere tepki verir.
Péter Pongrácz'a göre, “insanlar uzun zaman önce, büyük anne ve büyük babalarımızdan kültürel olarak öğrendiğimiz bu kedi çağırma sesini geliştirmiş olmalılar. ' Pspsps köken olarak büyük ihtimalle İngilizce ve kedi yavrusu anlamına gelen pussy pussy sözcük tekrarlarından türemiştir.
Az önce de belirttiğimiz gibi, kediler kendi isimlerine tepki verirler. İsmini söylediğinizde kediniz yanına gelebilir, miyavlayabilir ya da duymazlıktan gelebilir. İsmini duyduğunda herhangi bir tepki vermemesi her zaman umursamazlık olarak düşünülmemelidir.
İlgili 41 soru bulundu
Ne yazık ki, bilimsel olarak kediler insanların konuştuklarını anlamak için herhangi bir yeteneğe sahip değildir. Fakat onlara konuştuğumuzda bunu fark ederler. Biz, nasıl ki onların kuyruklarını salladığında başlarını okşamamızdan hoşlandığını anlıyorsak onlar da bizleri aynı şekilde anlar.
Kediniz sizi tırmalayıp ısırıyorsa ona yüksek sesle ve kararlı bir tonda “Hayır” deyin. Bu sırada işaret parmağınızı ona doğru uzatabilirsiniz. Böylece hem ses hem de hareket ile ona bu davranışı istemediğinizi belirtmiş olursunuz.
Kedilerin konuşmalarını anlayıp taleplerini yerine getirdiğiniz zaman, sevildiklerini ve önemli olduklarını net bir şekilde anlarlar.
Bir kedinin sizin onu öpmenizi veya sevmenizi istemesi saatten saatte değişiklik gösterebilir. Sizin onu öpmenizle, onun size göz kırpması aynı aşk. Siz onu öpücüklere boğarken, o size bakıp gözünü kırpabilir. Sakince kırptığı gözleri, size öpücük gönderdiğinin işaretidir.
Baş, Omuzlar, Yanaklar ve Burun. Peki kediler vücutlarının hangi bölgelerini okşanmasından hoşlanır? Baş, çene ve boyun genelde en sevdikleri yerlerdir. Bazı kediler kuyruklarına dokunulmasından hoşlansa da bazıları kuyruklarına dokunulduğunda ürker ve hatta canı yanabilir.
Mırıltı alçak perdeli, sürekli ve nefes alıp verme ile ritmik bir şekilde çıkar. Mırıltı çoğu zaman kedinin mutlu ve hâlinden memnun olduğu zamanlarda çıkardığı bir sestir. Ancak nadiren, hasta olduğunu ve ağrı çektiğini de gösterebilir. Hasta kediler bunu kendilerini rahatlatmak için yaparlar.
Yüksek Sesler ve Gürültüler
Aniden hareket eden nesneler karşısında tedirgin oldukları gibi ani seslere karşı da tepki gösterirler. Özellikle gök gürültüsü, havai fişek patlaması gibi ani ve yüksek sesler kedilerde strese neden olabilir.
Günlük hayatta kedilerin kaynağını algılayamayacağı araba kornası, süpürge sesi, havai fişek ya da gök gürültüsü gibi çeşitli sesler kediler için korkutucu olmaktadır. Bu seslerin önemli bir kısmı insanlar için bile korkutucudur. Bu nedenle kedinin etrafındaki ani seslere dikkat etmek gerekmektedir.
Kediler adeta size gelip kafa atarcasına, kafasını toslar. Kulağa komik gelen bu davranışları aslında size ettiği bir teşekkürdür. Bazen gelip kafanıza, bazen bacağınıza veya kolunuza attığı kafalar birer sevgi belirtisidir. Kediler genellikle mutlu olduklarında yoğururlar.
Yavru Kedilere Komut Öğretme
Kedinize "otur" komutunu öğretmek için çalışırken yavruya "otur" komutu verip oturmasına yardımcı olun ve ardından ödül maması verin. Kediniz komutu öğrendikten sonra bir clicker yardımı ile hareketi destekleyin.
Kediler öpüldüğünü anlamaz. Ancak sevildiğini anlar ve hisseder. Bu nedenle öpücüğün bir sevgi ifadesi olduğunu belirtmek gerekir.
Kedilerin 24 saatten fazla yalnız kalmaları mutsuzlaşmalarına neden olabilir. Çünkü kediler sosyal canlılar olarak insanlarla etkileşime ihtiyaç duyarlar. Sağlıklı yetişkinlerden farklı olarak, yavru kediler, evde daha kısıtlı sürelerde yalnız bırakılmalıdır.
Kediler yalnız kalmaktan, rutinlerinin bozulmasından ve ilginin üzerlerinden çekilmesinden hiç hoşlanmazlar. İhmal edilmek kedileri en çok üzen şeyler arasında ilk sıralardadır.
Japon bilim insanlarının ortaya koyduğu yeni bir araştırmaya göre, kediler hem sahiplerinin hem de diğer kedilerin isimlerini biliyor. Japonya'daki Kyoto Üniversitesi'nden araştırmacılar, bir aile evinde veya bir kedi kafesinde en az iki evcil hayvanla birlikte yaşayan toplam 48 kediyi inceledi.
ABD'deki Oregon Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar kedilerin gerçekten insanlarını sevdiği sonucuna vardı. En azından insanlarını ebeveyn ya da bakıcı olarak gördükleri kanıtlandı.
Kediler Sahiplerini Özler mi? Kedilerin sahiplerini özleyip özlemediği de oldukça merak konusudur. Bu merakı gidermek için yapılan araştırmalardan ise net bir sonuç çıkarmak mümkün değildir. Kediler genel olarak sahiplerini ya da sahiplerinin onlara sağladığı konforu özleyebilirler.
Kedilerin sevilmekten hoşlanmadığı birçok bölge bulunuyor. Kedilerin kuyruk bölgesi, dokunulmasına izin vermediği bölgelerdir. Kedi severken kuyruk bölgesine yaklaşmamak gerekir. Kedilerin her ne kadar çok fazla cinsi olsa da, sırt bölgesi de sevmedikleri bölgeler arasında yer alan bir bölgedir.
“Gel” sözcüğü kısa olması açısından avantajlıdır. Eğitimin bu aşamasında, yine kedinizin 1m uzağına oturun; dikkati sizde değilken adını söyleyin ve size doğru hareket etmeye başladığı anda “gel” deyin. Bu eğitimi kediniz davranışı güvenilir bir şekilde gösterene kadar tekrarlayın.
Evde kedi beslemek sevaptır, çocuğun merhamet duygusunu geliştirdiği ve eve bereket getirdiği için Peygamber Efendimiz (S.A.V) özellikle tavsiye etmiştir. Nice evliya zatların, çoğunun etrafında kedilerin olduğu düşünülürse bu bir rastlantı olmasa gerek… Kedi beslemek sünnettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri