Kediler yalnızca mavi, yeşil ve sarı renkleri görmezler. Diğer bazı renkleri de ayırt edebilirler ancak bu gördükleri renklerin temel özelliği gölgeli olmalarıdır. Kedilerin gözleri renkli olarak görebilse de bizim gördüğümüz mor renk onlar için mavi görünür.
Kediler; mor, mavi, yeşil ve sarıyı iyi görmekte; kırmızı, turuncu ve kahverengi tonlarını ise daha az görmektedirler. Göz sağlığınızla ilgili sorularınız için lütfen tıklayınız.
Kediler de insanlar gibi renkleri algılarlar ama dünyayı bizden daha soluk görürler diyebiliriz. Yani eski bir görüş olan kedilerin dünyayı siyah beyaz ya da sarı tonlarında gördüğü ile ilgili teoriler birer yanılgıdan ibarettir. Kediler de bizim gibi üç temel rengi, yani mavi, yeşil ve kırmızı renkleri görebilirler.
Bir kedinin renk algısı, renk körü bir insanın renk algısına benzemektedir. Onlar da, mavi ve yeşilin tonlarını görebilirler; ancak kırmızılar ve pembeler kafalarını karıştırabilir. Kırmızı ve pembeler kedilerde muhtemelen daha yeşilimsi gözükmektedir. Mor ise onlar için sadece mavinin bir diğer tonudur.
Bir kedinin görüşü, renk körü bir insanın görüşüne benzemektedir. Kediler mavi ve yeşilin tonlarını görebilir, ancak kırmızı ve pembe tonlarını algılamakta güçlük çekebilirler. Kırmızı ve pembe tonları kedilere, daha yeşil görünürken; mor tonları, mavinin başka bir tonu gibi görünebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Kediler Bizi Renkli Görebilir mi? Teknik olarak, kediler renkli görebilirler, ancak muhtemelen bizi - ve diğer her şeyi - bizden çok farklı bir ışıkta görürler. Kedilerin gözlerinde kırmızı ışığa tepki veren çok az sayıda koni vardır, bu nedenle dünyayı mavi, gri ve sarı görürler.
Teknik olarak, kediler renkli görebilirler, ancak muhtemelen bizi - ve diğer her şeyi - bizden çok farklı bir ışıkta görürler. Kedilerin gözlerinde kırmızı ışığa tepki veren çok az sayıda koni vardır, bu nedenle dünyayı mavi, gri ve sarı görürler.
Lavanta, sardunya ve okaliptüs
Aynı şekilde sardunya ve okaliptüs bitkileri de kedilerin sevmediği bir koku yayarlar. Kadife çiçeği, petunya ve yaprak güzeli de kedilerin kokusundan hoşlanmadığı çiçeklerdir.
Kedilerin kökeni küçük kemirgen avcılardan gelmektedir. Böylelikle hem en küçük sesleri bile duyabilirler, hem de sesin kaynağını hemen algılayabilirler. Öyle ki bir kedinin duyma aralığı insanlarınkinden iki oktav daha yüksektir.
Uzmanlar, aşırıya kaçıp kedilere sürekli göz teması kurmanın saldırganlık olarak algılanabileceği konusunda uyarıyorlar. Aynı zamanda, kedinizin size karşı bu davranışı sergilememesi onun sizi sevmediği anlamına gelmez; kediler sevgilerini farklı yollarla gösterebilirler.
Kedilerin sahiplerini özleyip özlemediği de oldukça merak konusudur. Bu merakı gidermek için yapılan araştırmalardan ise net bir sonuç çıkarmak mümkün değildir. Kediler genel olarak sahiplerini ya da sahiplerinin onlara sağladığı konforu özleyebilirler. Kedilerin özlediğini gösterme yöntemleri çok farklı olabilir.
Japon uzmanların yaptığı araştırmada, kedilerin belirli hafıza testlerinde köpekler kadar iyi olduğu ve bunun da kedilerin köpekler kadar zeki olabileceğini gösterdiği sonucuna varıldı. 49 evcil kedinin incelendiği araştırmada, kedilerin en sevdikleri yemeği yemek gibi hoşlandıkları deneyimleri hatırladıkları görüldü.
Kediler için geceleri ışık yakmak gerekmez. Zifiri karanlık olmadığı sürece kendi iç güdülerini de kullanarak kediler karanlıkta yollarını bulabilirler.
Kedilerde pika sendromu da bu sorunun belirtilerinden bir tanesidir. Sürekli olarak kuyruğunu kovalayarak, kendine yönelik bir saldırı benimsiyorsa, kediniz bu sorunu yaşıyor olabilir. Kedilerde halüsinasyon görmek, olmayan avların peşine düşmek gibi takıntılı bir davranıştır.
Acı biber ve sirke kokusu kedilerin sevmediği kokular arasında yer alır. Kedilerin koku hassasiyetleri de yüksektir, bahsettiğimiz belirli kokuların yanı sıra genel olarak kötü kokulardan da hoşlanmazlar. Örneğin kediler kum kabından gelen kötü kokudan rahatsız olurlar.
Kediler Kalabalık Ortamdan ve Yüksek Seslerden Nefret Eder
Kediler kargaşayı, kavgayı, gürültüyü ve kalabalık ortamları sevmez ve hoşlanmazlar. Eve misafir geldiğinde, ortam kalabalıklaştığında tedirgin olurlar.
Kediler hangi sesi sevmez? Kediler çivi çakma, tıraş makinesi, sayfa çevirme ve ıslık sesi gibi sesleri sevmezler. Bu gibi sesler etrafında çıkarıldığında saldırgan tavırlar sergileyebilirler. Çünkü seslerden oldukça rahatsız olurlar.
Toplumumuzda kedi olan eve cin girmediğine dair genel bir görüş vardır. Bu görüşten dolayı pek çok kişi kedi sahiplenmeyi düşünüyor. Bu anlayışın oluşmasında kedilerin hislerinin insanlara göre kuvvetli olması etkilidir. Ancak kedi olan eve cin girmediğine dair herhangi bir ayet ya da hadis bulunmuyor.
Kediler insan dilini yorumlayabilecek bilişsel yetilere sahip değillerdir. Ne söylendiğini tam bir gerçeklikle anlayamazlar ancak kendileri ile konuşulduğunu ayırt edebilirler. Nitekim kedilerin kendi isimlerine reaksiyon gösterdikleri de yine farklı bir bilimsel çalışmada ortaya konmuştur.
Kediniz Size Sevgisini Gösteriyor
Kediler yalama davranışlarını sadece kendini temizlemek için kullanmazlar. Minik dostunuz sizi sevdiğini göstermek için, annesinden olan bir alışkanlık olan yalama özelliğini kullanır. Sizinle kendini güvende ve mutlu hissettiği için.
Kedileri korkutan birçok durum vardır. Bunlardan bazıları, yüksek sesler, ani hareketler, bilinmeyen insanlar, diğer canlılar, yeni ortamlar ve kimi zaman değişen hava koşulları da olabilmektedir. Bununla birlikte kötü deneyimler ya da travmalar kedilerin korkmasına sebep olabilir.
BALIK: Kedilerin en çok sevdiği yiyeceklerin başında gelir. Protein içeriği diğer et ürünlerine göre daha az olsa da onların en sevdiği hatta bayılarak yedikleri bir besindir. TAVUK: Yüksek protein içeriği ile kediler için hem besleyici hem de lezzetli bir seçenektir.
Kokulu Kumlar; Hem kumun daha uzun süre kullanılması hem de kediniz tuvaletini yaptıktan sonra kötü kokunun oluşmasının önlenmesi, kokulu kedi kumu ile mümkün olacak. Hoş kokan kumlar, büyük ölçüde kedinizin tuvaletinin kokusunu bastıracaktır. Bu sayede çok daha uzun süre kedi kumunun kullanılması sağlanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri