Ekvator düzlemi ile yörünge arasında arasında 23 derece 27 dk açı vardır. Yer ekseni ile yörünge arasında ise 66 derece 33 dk açı bulunur. Bu yüzden Kuzey Kutbunda 6 ay gündüz yaşanırken, Güney Kutbunda 6 ay gece yaşanır.
Dünya'mız Güneş'in yörüngesinde dik durmuyor:
Fakat bahsettiğimiz eksen eğikliği sebebiyle kutuplar Güneş'e göre biraz eğik kalır ve daha az Güneş yüzü görürler. Aynı şekilde bu eğik olma durumu yüzünden de gece ve gündüz seviyeleri oldukça uzar.
Bu tarih Güney Kutup Noktası'nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası'nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır. Kuzey Yarıküre'de yaklaşık olarak 21 Mart İlkbahar Ekinoksu - 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu'dur. Güney Yarıküre'de yaklaşık olarak 21 Mart Sonbahar Ekinoksu - 23 Eylül İlkbahar Ekinoksu'dur.
Kutuplarda her yıl 5 ay gündüz, 1 ay alacakaranlık, 5 ay gece, 1 ay alacakaranlık yaşanıyor.
Güney Kutbu'nda 24 saat boyunca gece yaşanır.
İlgili 39 soru bulundu
Norveç'in Tromsø şehrinde yaşayan Arıkan ailesi, sadece 2 saat sürecek iftar ve sahur için hazırlık yapıyor. 6 ay gündüz ve 6 ay boyunca gece yaşanan bölgede 22 saat oruç tutuluyor... + GZT'de video editörü olarak görev yapıyor.
Ekinoks. Dünyanın ekseni, yörüngesi ile açı yaptığı için aydınlanma ekseni sürekli olarak kutuplardan geçmez. Bunun sonucu olarak yıl içerisinde güneş her zaman aynı noktadan doğup aynı noktadan batmaz.
Çünkü güneş yılda sadece bir kez tüm boylam hatlarında doğup, batar ve dolayısıyla bütün zaman dilimleri birleşmiş olur. Kuzey Kutbu'nda yaşayan insan toplulukları yoktur ve herhangi bir zaman dilimine sahip değildir.
Bu yüzden kutup bölgelerinin fazla ısınması mümkün değildir. Bu durum her iki kutup için de geçerli olduğu halde Güney Kutbu, Kuzey Kutbu'ndan çok daha soğuktur.
Tam kutup noktasından 1300 km kadar denizlerden uzak. Rakım yüksekliği 3000 metrelere kadar çıkıyor. Dolayısıyla sıcak su akıntılarına maruz kalmıyor ve yaz kış devasa buzullar ile kaplı. Bu nedenle Güney Kutbu çok, ama çok daha soğuk.
Şurada Paylaş! İzlanda'da 10 Mayıs ile Temmuz sonu arasında güneş hiç batmaz. Şurada Paylaş! Gece Yarısı Güneşi Ülkesi olarak da bilinen Norveç, 76 gün boyunca hiç gün batımı görmez.
Dünya genelinde en uzun oruç 22 saat 34 dakika ile beyaz gecelerin yaşandığı Kuzey Kutbuna yakın bölgelerde, en kısa oruç ise yaklaşık 9 saat ile Arjantin'in en güneydeki kenti Ushuaia'da tutulacak.
21 Mart ve 22 Eylül olmak üzere yılda iki kez gerçekleşen ekinoks ile eşit uzunlukta gündüz ve gece yaşanır. 21 Mart ekinoksu ile Kuzey yarımkürede gündüzler gecelerden uzun olmaya başlar.
Kuzey Avrupa'nın belli bölgelerinde güneş hiç batmıyor. Gece ormanda veya kentin sokaklarında suni ışığa ihtiyaç duymadan yürümek veya bisiklete binmek isteyenler güneş batmayan ülkelere; Norveç'e, İsveç'e, Finlandiya'ya, Danimarka'ya, İzlanda'ya akın ediyor.
Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya'da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası'nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası'nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.
Gezegenimizin Kuzey Yarım Küre'sinde yaşadığımız için uzaya hep belli bir açıdan bakıyoruz, bu yüzden de Ay'ın spesifik bir görünümüne aşinayız. Kuzey Yarım Küre'nin dışına hiç seyahat etmezseniz; yalnızca Avrupa, Kuzey Amerika, Asya ve Kuzey Kutbu'nda bulunursanız Ay'ı hemen hemen her zaman aynı şekliyle görürsünüz.
Bolu Batı Karadeniz Orman Araştırma İstasyonu'nda hava sıcaklığı, sıfırın altında 12,2 derece kaydedildi. Türkiye'nin en soğuk ikinci yeri sıfırın altında 11,1 dereceyle Ankara Çamlıdere Çamkoru Tabiat Parkı, üçüncü yeri ise sıfırın altında 10,2 dereceyle Afyonkarahisar Şuhut Kumalar Tepesi Radar Sahası oldu.
Bunun sebebi Antarktika'da görülen Katabatik rüzgarı. Atmosferdeki soğuk hava 10000 metrelik dikey bir alçalmayla rüzgarlara sebep oluyor. Bu rüzgarlar “Kuru Vadi” bölgesinde zaman zaman saatte 320 km hızla esiyor ve bölgedeki tüm nemi yok ediyor.
Bu soğuk iklimde Eskimolar soğuktan korunabilmek için avladıkları hayvanların kürklerinden yaptıkları kalın giysileri giyerler. Dünyanın en soğuk bölgelerinden biri olan Kuzey Kutup Bölgesi'nde 4 milyondan çok insan yaşar. Burada yaşayan İnuit ve Yupik yerel halklarına 'Eskimo' denir.
Peki uçaklar buna hazırlıklı değil mi? Uçaklarda oldukça yaygın olarak kullanan Jet A ve Jet A-1 yakıtlarının sırasıyla -40 ve -47 derecede donma noktaları bulunuyor. Antarktika'da ise özellikle de yüksekten uçulduğu için yakıtın donma tehlikesi bulunuyor. Bunun çözümüyse alçalmak.
Her iki kutup da çeşitli fok ve balina türleri barındırıyor. Fakat dünyanın en büyük ayısı olan kutup ayısı sadece Kuzey Kutbu'nda yaşıyor. Kutup ayıları (Ursus maritimus) ve onların pofuduk yavruları Alaska, Kanada, Grönland (Danimarka'nın bir kısmı), Norveç, Rusya ve bazen de İzlanda'da bulunabiliyor.
Antarktika'ya gitmek yasak değil. Hatta vize almanıza bile gerek yok. Çünkü Antarktika içinde ülke olmayan tek kıta.
Güneşlenme süresi çok uzun olmasına rağmen sıcaklık yükselemez çünkü Güneş ışınları yıl boyunca bu bölgelere eğik açılarla gelir. Sıcaklık düşük olduğundan buharlaşma ile atmosfere karışan nem azdır. Dolayısıyla yağışlar son derece az ve her zaman kar şeklindedir.
HAMMERFEST NORVEÇ
Buraya gece yarısı ya da Güneşi ülkesi deniyor. Norveç, Kuzey Kutup Dairesi'nde yer aldığı için gün batımı görmeyen bir ülkedir. Avrupa'nın bir parçasıdır. Şehir, yılda 76 gün boyunca güneşin batışını hiç görmez.
Midnight Sun olarak bilinen geceyarısı güneşi, Finlandiya hakkında bilgi listemizin birinci sırasında yer alıyor. Midnight Sun, dünyada sadece kuzey ve güney kutup dairelerinde rastlanan bir doğa olayıdır. Finlandiya, yaz mevsiminde güneşin 24 saat boyunca gözlemlenebildiği birkaç ülkeden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri