Kediniz uzun tüylüyse, tüylerini her gün ya da en azından haftada birkaç kez taramalısınız. Kısa tüylü kediler yalnızca haftada bir kez taranmalıdır.
Sağlıklı ve canlı tüylere sahip olması için kedinizin tüylerini düzenli olarak taramanız ve/veya fırçalamanız gerekir. Kedilerin tüylerini fırçalarken, gevşek tüyler ve kir, tarağa gelir. Kürkün kirden ve gevşeyen tüylerden arındırılmasıyla kedilerin tüyleri daha sağlıklı ve parlak bir görünüme kavuşur.
Kediler taranmayı çok sever.
Kedinizin tüylerini taramak onlarla sıkı bir bağ kurmanın mükemmel yoludur. Bununla birlikte pire artışı gibi istemediğiniz sorunları da kontrol etmeye yardımcı olur. Kedilerde Tüy Bakımı Ne Sıklıkla Yapılmalı? Kediniz uzun tüylüyse her gün ya da en azından haftada 2-3 kez taramanızı öneririz.
Kediler, günlerinin büyük oranda çoğunluğunu kendilerini yalayarak ve temizleyerek geçirirler. Hal böyle olunca da genellikle kedilerin başkaları tarafından banyo yapmasına ya da temizlenmesine ihtiyacı yoktur.
İlgili 15 soru bulundu
Kedi tuvaletleri en az günde iki defa temizlemek koku oluşumunu büyük ölçüde yok eder. Günlük olarak temizlediğimiz kedi kumuna yeni kum eklemek kötü koku oluşumunu azaltır. 10 ya da 15 günde bir kedi tuvaletindeki tüm kumu değiştirip tuvaleti yıkayıp tuvalete yeni kum eklersek gerekli hijyeni sağlamış oluruz.
Kediler tuvaletlerini yaparken kendilerini koruyamayacaklarını düşünüp çok zaman tedirgin de olurlar. Bunun için sahibinin de kendini savunmasız hissettiğini düşünürler. Sahibi tuvaletteyken başına herhangi bir şey gelmesin ve kendini yalnız hissetmesin diye kapının önünde beklerler.
En çok hoşlandığı bölgelerden (çoğunlukla çenesi ve başı) başlayın ve daha sonra diğer bölgelere geçin. Dolaşarak keçeleşmiş yerlere rastlarsanız, bu bölümleri uçları körelmiş bir makas kullanarak kesebilirsiniz. Kediniz kısa tüylüyse, plastik bir fırça kullanarak tüylerini tarayabilirsiniz.
Ama kediniz kuyruğunu yukarıda tutuyorsa kendinden emin, güvende ve sizi gördüğüne seviniyordur. Kediniz size başıyla hafifçe vurursa veya yanağını size sürterse, size "kokusunu" bırakmaya ve birbirine ait olduğunuzu göstermeye çalışıyor demektir.
Kediler ekşi kokulardan hiç hoşlanmaz. Bu aromaların başında sirke, limon, portakal ve kahve kokusu gelir. Bitkinin saksısına veya toprağına bu kokulardan sıkarak kedinizin çiçeğe yaklaşmasına engel olabilirsiniz. Kedilerin sevmediği bitkileri tercih etmek, can dostunuzun bitkiyi görmezden gelmesini sağlar.
Baş, Omuzlar, Yanaklar ve Burun. Peki kediler vücutlarının hangi bölgelerini okşanmasından hoşlanır? Baş, çene ve boyun genelde en sevdikleri yerlerdir. Bazı kediler kuyruklarına dokunulmasından hoşlansa da bazıları kuyruklarına dokunulduğunda ürker ve hatta canı yanabilir.
Kediler sevildiği hissederken sesler ve bazı hareketleri ile bizlere belli ederler. Bunlardan bazıları ise şu şekildedir; -Gözlerini yavaşça kırpma. Bunun anlamı çok mutlu olduğunu, huzurlu olduğunu ve size öpücük gönderdiğini ifade etmektedir.
Yumuşak Fırça: Bu tür fırçalar, kedinizin hassas tüylerini düzeltmek ve parlaklık kazandırmak için kullanılır. Kısa tüylü kediler için idealdir ve düzenli fırçalama ile tüylerinde biriken ölü tüyleri toplar. Metal Tarama Fırçası: Bu fırçalar, uzun tüylü kediler için özellikle etkilidir.
Kediler sıcak yerde uyumayı çok severler. Bu nedenden ötürü kedinizi yanınıza almak ya da onların üzerini örtmeniz gerekebilir. Kedilerinizi çok sarsmadan dikkatli bir şekilde üzerini örterseniz sıcaklıklarını korumuş, onları rahat ettirmiş olursunuz.
Evde kedi tüyü temizliği yapmak için çamaşır makinenizin deterjan haznesine yarım su bardağı beyaz sirke dökebilirsiniz. Sirke, kıyafetlerin tüylerden arınmasını sağlar. Bu yöntemin etkili olması için sirkeyi durulama aşamasında makineye eklemeniz gerekir.
Beslenme faktörü de kedilerin tüy dökümü nedenleri arasında sıkça görülür. Kediler de tıpkı insanlar gibi dengeli beslenmelidir. Kedilerin beslenmesinde aşırı proteinli gıdalar, vitamin ve mineral eksikliği içeren kedi mamaları ile beslenmeleri ya da dengesiz yağ asitleri kedilerde tüy dökümüne yol açar.
B vitamini takviyesi yaparak kolaylıkla kedilerin tüy dökme sorununa çözüm bulunabilir. Örneğin bir ilaç veya vitamin takviyesi yapmak yerine kediye yumurta verilebilir. Yumurta çok iyi bir B vitamini kaynağıdır. 10 günde bir haşlanmış yumurta ile kedileri beslemek, tüy dökme sorununu ortadan kaldırmaya yetebilir.
Kedinizi, erken yaşta taranmaya alıştırmak yaşlanana kadar beklemekten çok daha iyidir. Bu onlara alışmaları için yardımcı olur, böylece tam olarak keyif alabilirler. Deneyimi daha konforlu hale getirmek için yavru kedinizi her zaman kaymayan bir yüzeye koyun.
Kedinizin fırçalanmaya veya taranmaya alışabilmesi için çok nazikçe başlayın. Dökülen tüyleri uzaklaştırmak ve tüm küçük düğümleri açmak için yavru kedinizi daima tüylerin uzama yönüne doğru ve ardından aksi yöne doğru tarayın. Düğüm kalırsa, sertçe çekip tüye zarar vermek yerine nazik ve sabırlı olun.
Kedilerinizi banyo sırasında da tarayabilirsiniz. Tüyleri ıslakken tarama işlemi daha kolay olabilir.
Banyodaki kokular sahiplerinin kokusunun daha yoğun olduğu yerler olduğundan kendilerini rahat hissetmelerini sağlar. Oyuncu bir kedi ise ve onunla oyun oynayarak fazla vakit geçiriyorsanız, saklanarak ona oyun yaptığınızı düşünebilirler. Suda ıslanmayı sevmeseler de akan suyu izlemeyi severler.
Tuvalet dışına idrar ya da dışkı yapmak, normalden daha fazla ve agresif bir şekilde kum eşelemek düzenli temizlik talebi olarak karşılaşabileceğiniz hareketlerden bazılardır. Kedi kumu temizleme işlemini en fazla 2 günde 1 düzenli olarak yapmanız, mümkünse her gün yapmanız herkes için en konforlu çözümdür.
Karanlık bir yer olmamalıdır. Temiz havadar olmasına dikkat edilmeli. Kedi kum kabı direk güneş ışığı almamalı. Kedinizin kolay ulaşabileceği bir yere konulmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri