Yazıcılarda kullanılan kartuş ve tonerlerin üretiminde yaklaşık olarak 3 litre ham petrole ihtiyaç duyulmaktadır. Kartuş ve tonerler; plastik, alüminyum, demir, mıknatıs ve toner tozu içermektedir.
Toner nedir derseniz, karbon esaslı mürekkep tozlarıyla çalışan yazıcı parçasıdır. İlk kullanıldığı dönemlerde karbon içerikli tozlar kullanılan bu yazıcı tonerlerinde, sonraları polimer kullanılmıştır.
Boş kartuş ve tonerler, geri dönüşüm şirketleri tarafından toplanır ve yeniden doldurulabilir veya yeniden üretilebilirler.
Toner Tozu Nedir? “Toner tozu nedir?” sorusunun cevabı cihazların kağıt üzerine aktarılmasını sağlayan ana madde olarak özetlenebilir. Lazer yazıcılar diye bilinen makinelerin kullanımında mürekkep püskürtücü ürünler kullanılır. Bu cihazların haricinde toner tozu ile çalışarak baskı yapabilen modeller de bulunur.
Kullanılmış lazer yazıcı tonerleri, mürekkep püskürtmeli tonerler, fotokopi ve fax kartuşları da bilgisayarlar, cep telefonları gibi elektronik atıklar içinde değerlendirilmesi ve geri dönüştürülmesi gereken atıklardır.
İlgili 18 soru bulundu
İlk zamanlarda toner basit bir karbon tozuydu. Daha sonra baskı kalitesini geliştirmek için polimer ile karıştırılmaya başlandı. Toner partikülleri, yazıcı içerisinde bulunan fırında 180-200 derece arasında ısıtılarak kâğıt üzerine yapıştırılmaktadır.
Eğer seyrek sayıda baskı alıyorsanız mutlaka daha düşük kapasiteli tonerleri tercih etmelisiniz. Tonerler, gıda gibi tüketilebilir bir ürün olmadığı için bu ürünlerin ömrü daha uzundur. Tonerin ömrü iki yıl olarak belirlenmiştir. Yazıcı toneri bu tarihten sonra donmaya ve kurumaya başlayacaktır.
Toner ve kartuş arasındaki en temel fark, tonerin toz halinde mürekkebi kağıt üzerine baskılaması, kartuşun ise mürekkebi doğrudan püskürtmesi olarak açıklanabilir. Mürekkepli kartuşlar sadece renkli baskılar yaparken, toner kullanılan yazıcılar hem renkli hem de siyah beyaz baskı yapabilir.
Bir kilogram toner tozu ile yaklaşık 10 ya da 12 kez dolum yapılır. Toner tozları sayesinde görüntü ve metin kağıt üzerine aktarılır.
Toner Tozunun yaklaşık 30 farklı kimyasal karışımdan oluşturulmuştur. Toner tozunun içerisinde en çok karbon elementi vardır. Karbon tozu uzun süreli solunduğunda, ileriki zamanlarda (15-20 yıl) solunum yolu hastalıklarına yol açar bu yüzden evde yapılması sağlıklı değildir.
Atık toner kutusunu yeniden kullanmayın. Atık toner kutusunu ateşe atmayın. Patlayabilir. Toneri dökmemeye dikkat edin.
Toner üretimi için ise 3 litre ham petrole ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca, kartuş tonerler, içerdiği plastik malzeme nedeniyle önemli bir ham madde potansiyeli taşımaktadır. Bu nedenle, her geri dönüşüm işlemi dünya ekonomisine katkı sağlar.
Kartuş ve Toner Atıklar; Tehlikeli Atık Sınıfında
Kartuş ve tonerler; plastik, alüminyum, demir, mıknatıs ve toner tozu içermektedir. Ayrıca tonerler, çözücü madde içerdiklerinden dolayı “Tehlikeli Atık” sınıfında yer almaktadır.
Toner, kartuşları gibi leke bırakmayan kuru ve toz halinde bir maddedir, ancak yanlış kullanılırsa dağılabilir. Tek renkli lazer yazıcılar, yalnızca siyah toner yazdırır. Renkli lazer yazıcılar, baskı üretmek için dört ayrı siyah, camgöbeği, macenta ve sarı toner kartuşu kullanır.
Çeşitli medyalar üzerine tam beyaz baskı sayesinde, koyu renkli arka planlar, koyu renkli kumaşlar ve diğer sert yüzeyler üzerinde canlı bir baskı oluşturmak için transfer kağıdıyla birlikte kullanılabilir. Uygun maliyetli transfer kağıdı üzerine beyaz grafik ve yazı aktarımı sağlar.
Ortalama bir toner ile 1000 sayfalık baskı alabilirsiniz. Ancak bu baskının kağıdın %5'ini doluluk oranı hesaplanarak verildiğini unutmamalısınız. Eğer elinizdeki bir demo toner ise ortalama 250 sayfalık baskı almanız mümkündür. Baskı sayıları, kağıt üzerindeki mürekkebin yoğunluk durumuna bağlı olarak değişebilir.
Bir toner kartuşunun kaç kere doldurulabileceği, birkaç faktöre bağlıdır: Kartuş tipi: OEM (Orijinal Ekipman Üreticisi) kartuşlar: Genellikle 3-5 kez doldurulabilir. Uyumlu kartuşlar: 2-4 kez doldurulabilir.
uzun süre yazdırmadığın bir toneri sağa sola ve yukarı aşağı güzelce salla sonra yazdırmaya devam et problem yaratmaz. sıcak ortamda kalırsa içindeki toner tozu katılaşır. Teşekürler.
Toner yazıcılar, genellikle çok fazla baskının alındığı alanlarda kullanılır. Eğer bir fotokopi işletmeniz varsan toner yazıcıları tercih edebilirsiniz. Eğer nadiren fatura çıktısını alan bir firmaysanız mürekkep püskürtmeli yazıcıları tercih edebilirsiniz. Mürekkep püskürtmeli yazıcılarda kartuşlar kullanılır.
Atık Toner kartuşların geri dönüşümü birincil hammadde kullanımını azaltmakla birlikte doğal kaynakları korumaktadır. Ayrıca tonerler çözücü madde içerdiklerinden dolayı Tehlikeli Atık sınıfında yer almaktadır.
Çöp / atık haznesi dolduğu için , yeni aldığınız baskılardaki "atık tozu" çöp haznesine atamayan toner , atık tozu dışarı akıtacak ve bu da kağıda leke , yada yazıcı içine toz akıtma olarak yansıyacaktır.
Kısacası şöyle denilebilir; bazı markaların tonerlerini yeniden doldurup kullanabiliyorken bazılarının ise, bittikten sonra çöpe atıp yenisini almak gerekiyor. Çünkü, bu tür yazıcılarda, çipli bir sistem ile dolum veya muadil gibi kendi ürünleri olmayan tonerleri kullanamamaktasınız.
Baskı türü: Eğer metin ağırlıklı veya siyah-beyaz belgeler sıkça baskı yapıyorsanız, lazer yazıcı tercih edilebilir. Eğer renkli belgeler veya fotoğraflar yazdırmak istiyorsanız, mürekkep tanklı yazıcılar, daha iyi renk doğruluğu ve yüksek çözünürlük sağlayabilir.
Yüksek hacimlerde baskı alıyorsanız lazer yazıcı gibi yüksek verimliliğe sahip bir yazıcı en iyi seçim olabilir. Lazer yazıcılarda kullanılan toner kartuşları, mürekkep püskürtmeli yazıcılarda kullanılan mürekkep kartuşlarına göre çok daha yüksek sayfa verimine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri