Kediler, kendilerini tehdit altında hissettiğinde veya endişeli olduğu zamanlarda hırlarlar. Bu davranış, bir tür savunma olarak bilinir. Kediler, hırlayarak saldırgan bir tehlikeye karşı uzak tutmaya çalışırlar. Genel olarak diğer hayvanlar ya da yabancı insanlar yaklaştığı esnada hırlama davranışı sergilerler.
Kediler genellikle mutlu olduklarında, sevildiklerinde ya da oyun oynarken hırıltı benzeri bir ses çıkarmaktadır. Ancak bu hırıltılı sesleri yalnızca mutlu olduklarında çıkarmazlar. Hasta ya da yaralı oldukları zamanlarda da bu sesleri duyabilirsiniz.
Kedilerde hırıltılı solunum, kediler nefes verdiğinde hırıltı duyulması ile karakterizedir. Bu sorunun ardında hava yollarının daralması, kısmi hava yolu tıkanıklıkları ya da astım gibi kronik solunum yolu hastalıkları bulunabilir.
Kedi mırıltısı, solunum güçlüğünü azaltıyor. 2. Kedi sahiplerinin kalp krizi geçirme olasılığı %40 azalıyor. 3. Mırıltılar, tendon ve kas sakatlanmalarını rahatlatıyor, ağrının şiddetini düşüyor.
Kedilerin mukus, alerji veya diğer kalıntılar tarafından kolaylıkla tıkanabilen dar burun geçişleri vardır. Bir kedi burnundan ağır bir şekilde nefes alıyorsa, bu horlama ve hırıltı seslerine neden olabilir . Ek olarak, bazı kedilerin burun delikleri ortalamadan daha kısa olabilir ve bu da aynı sese neden olur.
İlgili 19 soru bulundu
Kedinin sıkça tırmalama yapması, oyun oynamaya istekli olması, sahibine yönelik sevgi gösterilerinde bulunması da mutlu olduğunu gösteren işaretlerdir. Ayrıca, sağlıklı bir iştahla yemek yemesi ve çevresindeki nesnelere ilgi göstermesi de mutlu bir kedinin belirtileridir.
Yapılan bazı araştırmalar kedi hırıltısınınkine yakın düşük frekanslı seslerin kemik yoğunluğunu artırdığını ve sağlık üzerinde olumlu etkiler yaptığını gösteriyor. Dolayısıyla bu özelliğin kedilerde bir çeşit kendi kendini iyileştirme mekanizması olarak gelişmiş olabileceği düşünülüyor.
Kalp krizine karşı koruyucu
Kedi mırıltısı sesi sinirlerinizi yatıştırarak sakinleşmeyi sağlamakla kalmıyor kan basıncını da düşürüyor.
Kedi Mırlaması kalbe iyi gelir mi? Kedi mırlaması yumuşak tonlu bir ses yapısına sahip olduğu için vücutta olumlu hisler uyandırarak mutluluk verir. Kedi sahiplerinin kalp geçirme riski de %40 oranında azaldığı tespit edilmiştir.
Kedi mırlaması ya da diğer adıyla kedi gırlamasına birçok kez şahit olmuşuzdur. Kedi sahibi olan insanlar ya da kedilerle çok vakit geçirip onları sevenler bu mırlama(gırlama) sesine aşinalardır. Çıkardıkları ses kediler için bir iletişim aracıdır. Bu ses ayrıca titreşim şeklinde de hissedilebilir.
Hastalığa yakalanan kediler 2-6 gün sonra ilk belirtileri göstermeye başlarlar. Yüksek ateş, iştahsızlık, kilo kaybı ve depresyon gözlenir. Daha sonra kusma ve ishal ortaya çıkar. Yavru kedilerde hastalık çok hızlı seyreder ve genellikle ilk belirtilerin görülmesinden yaklaşık 12 saat sonra ölüm şekillenir.
Nefes alırken hırıltılı bir ses çıkarıyorlarsa, Nefes almakta zorluk çekiyorlarsa, Diş etlerinde mavimsi bir renk gözlemleniyorsa, Hareket etmekten kaçınıyorlarsa kedilerde hızlı bir şekilde müdahale edilmesi gereken solunum sorunları olabileceği ihtimalinin değerlendirilmesi gerekir.
Kediniz sizi tırmalayıp ısırıyorsa ona yüksek sesle ve kararlı bir tonda “Hayır” deyin. Bu sırada işaret parmağınızı ona doğru uzatabilirsiniz. Böylece hem ses hem de hareket ile ona bu davranışı istemediğinizi belirtmiş olursunuz.
Uluma, inleme olarak tabir edebileceğimiz sesler kedinizin korktuğunu veya üzüldüğünü gösterebilir. Sürekli olarak uluması sizden yardım istediğinin işaretidir, bu tarz sesleri hafife almadan kedinizi gözlemlemeli neye ihtiyacı olduğunu keşfetmelisiniz.
Kedilerin oyun oynarken, mutlu oldukları zamanlarda veya hasta olduklarında mırlaması ile karşılaşılması mümkün. Kesin nedeni bilinmemekle birlikte bilim insanları kedilerin çıkardığı hırlama seslerinin gırtlak ve diyafram kaslarının aralıklı sinyalleri sonucu üretildiğini kanıtladılar.
Kedinizin rahat nefes alması için özel burun damlaları veya buhar tedavisi kullanılabilir. Ancak, kendi başınıza tedaviye kalkışmadan önce mutlaka bir uzmana danışmanız önemlidir. kedi bakım ve sağlık ürünleri , evcil dostlarımızın sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmeleri için kritik öneme sahiptir.
Evde kedi beslemek sevaptır, çocuğun merhamet duygusunu geliştirdiği ve eve bereket getirdiği için Peygamber Efendimiz (S.A.V) özellikle tavsiye etmiştir. Nice evliya zatların, çoğunun etrafında kedilerin olduğu düşünülürse bu bir rastlantı olmasa gerek… Kedi beslemek sünnettir.
Miyav, kedilerin çıkardığı sestir. Miyavlamanın farklı tonları vardır ve bazen kediler gevezelik eder, mırıldanır veya fısıldarlar.
Kediler yaşlandıklarında herhangi bir sağlık sorunları olmasalar bile eklemlerinin güçsüzleşmesi oldukça normal bir durumdur. Eklemleri zayıflayan kedilerin yüksek yerlere atlamamayı tercih etmesi, yumuşak zeminlerde eklemlerinin rahat etmemesi gibi nedenlere bağlı olarak soğuk ve sert zeminlerde yatmaları normaldir.
Yapılan bazı bilimsel araştırmalar göre evde kedi beslemek kişinin yaşam kalitesini etkileyip artırmaktadır. Yine yurt dışında yapılan birkaç araştırmaya göre ise yapılan ankette kedi sahibi olanların olmayanlara göre daha iyi bir mental sağlığa sahip oldukları ve daha stressiz bir hayat yaşadıkları ortaya çıkmıştır.
Gizlenme: Kediniz kendini saklayarak ve ulaşılması zor yerlerde vakit geçirerek sizden ve diğerlerinden uzaklaşabilir. Tüylerini Kabartma veya Hırlama: Kediniz sizi veya diğer evcil hayvanları görünce tüylerini kabartıyor veya hırlıyorsa, bu onun rahatsız olduğunun ve muhtemelen küstüğünün bir işareti olabilir.
Kedinizin Zeki Olduğunu Nasıl Anlarsınız? Bir kedi eğer meraklıysa ve her şeyi keşfetmeye çalışıyorsa bu durum zekasının keskin olduğunu gösterir. Yani merak, insanlar gibi kedilerde de zekâ göstergesidir.
Mutsuz kedileri de aynı şekilde beden dili ile anlamak mümkündür. Kuyruğun yere doğru durması ya da sert bir şekilde sallanması, kürkün kabarması, geriye ya da yana yatık kulaklar, genişlemiş göz bebekleri ve kedinin ısırmaya çalışması mutsuzluk belirtisi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri