Kedilerin metabolizmasının kontrol edemeyecekleri seviyede hızlı çalışması ile birlikte vücut ısılarının artması, kalp atışlarının da hızlanması olağandır. Bu tür bir durumda kedinin vücudunu sakinleştirmek için soğuk zeminlere uzanmayı tercih etmesi mümkündür.
Üşüyen kedilerin ilk olarak kulakları, patileri ve kuyruğunun ucu soğuyacaktır. Bu uzuvlarının ısısını kaybettiğini fark ederseniz kediniz muhtemelen onu rahatsız hissettirecek kadar üşümüştür. Böyle bir durumda kediler sıcak bir yer arayacaktır.
Kedilerin vücut sıcaklıkları 37.8°C'ın altına düşmeye başladığında hipotermi geçirme riskiyle karşı karşıya kalırlar. Uzun süre soğuya maruz kalan kedi eğer ısınmazsa ölümle sonuçlanabilir.
Pek çok hayvan gibi kediler de soğuk ortamlara karşı sıcak yerleri tercih ederler. Patili dostunuzun en çok evinizdeki kaloriferlerin etrafında dolaşmasının, kaloriferin yanında uyuklamasının temel nedeni de yüzlerinde bulunan hassas reseptörlerle açıklanabilir.
Kediler de tüm canlılar gibi üşümeye meyillidir. Elbette üşüme oranları, sahip olduğu tüy yapısı, tüy uzunluğu ve sıklığına göre değişiklik gösterir. Fakat normal yaşam şartlarından daha düşük sıcaklıklara sahip ortamlarda kedilerin burnu, kulakları ya da patilerine dokunarak üşüyüp üşümediğini fark edebilirsiniz.
İlgili 20 soru bulundu
Özellikle de yaz aylarında kediler banyo gibi güneş almayan daha izole yerlerde yatmayı tercih ederler. Ancak kedim soğuk yere yatıyor diyenler arasında yer alıyorsanız bu durumun tek nedeninin sıcaklık olmadığını bilmenizde fayda var. Kediler kendilerini daha iyi hissetmek için soğuk yerlerde yatabilir.
Kedileri soğuktan korumak istiyorsanız su, ısı ve soğuğa karşı etkili olan bir yuva seçebilirsiniz. Ayrıca kedi evlerinin içine battaniye, talaş ve yün gibi materyaller yerleştirerek kış aylarında dostlarımızın ısınmasına da yardım edebilirsiniz.
Her ne kadar çok tüyleri olsa da kediler üşüyebilir. Soğuk havalarda kediler soğuktan etkilenir ve tüyleri yetersiz kalabilir. Kedilerin üşümediği düşüncesi yanlış bir bilgidir. Kediler de diğer canlılar gibi soğuktan etkilenebilen canlılar arasındadır.
Bununla birlikte, yere yatıp yuvarlanmak kedilerin kendilerini rahat hissetmesine ve mutlu olmalarına faydalı olabilir. Kedilerin yere yatıp yuvarlanması, kedinin enerjisini boşaltması, oyun oynaması ve keyifli vakit geçirmesiyle doğru orantılı olabilmektedir.
Yapıları ve farklı özellikleri ile enteresan olan kedilerin ilginç bir yanı da gece karanlıkta insanların aksine ışığa ihtiyaç duymadan çok net bir şekilde görmeleridir. Yakından incelediğinizde oldukça değişik olan göz yapıları bize özel bir yaradılışa sahip olduklarının ipucunu vermektedir aslında…
Üşüyen kediler genellikle sıcak yerlere sığınma isteğinde olurlar. Eğer kediniz üşüyorsa, battaniye ve yorgan benzeri tüylü örtülerin altına sığınabilir, kucağınıza sokabilir ve kalorifer peteği gibi ısıtıcıların yanında yatabilir.
Kedilerin beden ısısı ortalama 38 derecedir ve hava sıcaklığının 18 derecenin altına düşmesiyle birlikte üşümeye başlarlar. Uzun süre üşüyen kedilerde hayati tehlike barındıran hastalıklar baş gösterebilir.
Eğer kedilerin vücut ısıları 37,8 derecenin altına düşerse bu durumda hipotermi gelişebilir ki kedilerde hipotermi ölümcül riskler doğurabilir. Soğukta kalan ya da üşüyen kedileri bekleyen tek risk hipotermi değildir. Ayrıca soğuk ısırığı adı verilen sağlık sorunuyla da karşılaşabilirler.
Kediniz soğuk algınlığına yakalanmışsa ılık ve temiz bir havlu ile kompres yapılabilir. Hastalık kedinizin yeme-içmesini etkileyebileceği için sulu olan yaş mamalar tercih edilebilir. Bunlar daha kolay bir yemeye sahip olduğu gibi su konusunda da yardımcı olabilir.
Kedi Üşümesini Önlemek İçin Ne Yapılır? *Evde baktığınız kediler için iç ortamı sıcak ve rahat tutmanız önemlidir. Ortalama oda sıcaklığının 18 ile 22°C arasında olması ideal sıcaklık olarak bilinir. *Kediniz için daha yumuşak yatak ve battaniyeler tercih etmeniz onun daha sıcak kalmasını gerçekleştirecektir.
Kediler sıcak yerde uyumayı çok severler. Bu nedenden ötürü kedinizi yanınıza almak ya da onların üzerini örtmeniz gerekebilir. Kedilerinizi çok sarsmadan dikkatli bir şekilde üzerini örterseniz sıcaklıklarını korumuş, onları rahat ettirmiş olursunuz.
Kendini sizin sahibiniz olarak gören kedinizin size karşı hissettiği şefkat ve sizinleyken içinde bulunduğu konfor en üst düzeydedir. Kediniz, sizi odadan odaya takip ediyor, genellikle vakit geçirdiğiniz odada bulunuyor ve uyuduğunuz odada uyuyorsa sizinle ilgileniyor ve sizinle zaman geçirmek istiyor demektir.
Kediler, İnsanlarla Birlikte Uyurken Güvende Hissederler
Her canlı gibi kediler de içgüdüsel olarak uyurken savunmasız olduklarını bilirler. Yavruyken annelerine sokularak tehlikelere karşı güvende olduklarını hissedip uyuyan kediler, büyüdüklerinde eğer bir insanla yaşıyorlarsa bu alışkanlığı devam ettirirler.
Size temas etmek için sürekli yakınınızda dururlar yada gözlerini sizden ayırmadan sürekli size baktıklarını görürsünüz. Kedi öpücüğü olarak bilinen küçük göz kırpmaları yaparlar. Kediniz ona hunharca dokunmanıza izin verir. Asla canı yanmadıkça size zarar verecek şekilde ısırmazlar.
Ancak yaş, sağlık durumu ve aktivite seviyesi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilmekle birlikte, belirli bir süre boyunca yiyeceksiz kalabilme yeteneğine sahiptirler. Genel olarak, sağlıklı bir yetişkin kedi beş güne kadar yiyeceksiz hayatta kalabilir. Ancak bu tavsiye edilmez.
Kediler günlerinin ortalama 15 saatini uyuyarak geçirirler; bu iyimser bir yaklaşımdır. Uykuda göründükleri süre gözler kapalı dinlenmelerle artabilir. Gelişim dönemlerindeki ihtiyaçları doğrultusunda da "kediler günde kaç saat uyur?" sorusunun yanıtları değişebilir.
Kedi evi suya son derece dayanıklıdır. Özellikle sokak hayvanlarının rahat bir şekilde uyuyabilmesi için kullanılabilir. Böylece soğuktan üşümezler.
Radyatöre tutturulmuş yalıtımlı yataklar ve hatta hamak yataklar da onları sıcak tutmaya yardımcı olabilir ve yeni favori mekânları olabilir. Kedinizin yatağını yerden biraz yükseltmek onları esintilerden uzak ve daha sıcak havalara yakın tutabilir. Onlarla oynayın.
Kedi evinin zeminine yorgan gibi kalın birşey koyduktan sonra onunda altına sıcak su torbası koyarsan çok faydalı olur.
Sokakta yaralı bir hayvan gördüğünüzde nasılsa biri yardım eder diye düşünmemelisiniz. Oradan ayrılmayıp yetkilileri arayarak bir can kurtarabilirsiniz. Belediyelerin ilgili birimlerine, hayvan ambulansı servisine telefonunuzla kolayca ulaşabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri