Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Daldan dala konmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Kısaca özetlenirse; sık sık iş, durum, konu ya da düşünce değiştirmek manasına gelen bu deyim günlük kullanım dilinde de sıkça karşımıza çıkmaktadır. “Daldan dala atlama” şeklinde de ifade edilen bu deyim kararsız kişileri ya da işleri ifade etmektedir.
Bu deyim, sürekli fikir değiştiren kararsız ve kafası karışık kişiler için kullanılır. Konuşurken belli bir konuda kalmayıp başka şeylerden bahseden kişiler de ''daldan dala atlama'' şeklinde ikaz edilir.
Deyim, dil biliminde, kavramları, durumları hoşa giden bir anlatımla ya da özel bir yapı veya söz dizimi içinde belirten ve çoğunlukla gerçek anlamlarından ayrı anlamlara gelen sözcüklerden oluşan kalıplaşmış sözcük topluluğu ya da cümledir.
Dalına basmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Hiç hoşlanmadığı şeyleri yaparak birisini öfkelendirmek.“Dalıma basıp da beni çileden çıkarma lütfen!”
İlgili 24 soru bulundu
Bağrına basmak, bir kişiyi kabullenmek, olduğu gibi sevmek ve korumak gibi anlamlara gelen bir deyimimizdir. Bağrına basmak deyimi, kucaklamaktan gelmiştir. Kucaklamak, kucak açmak aynı zamanda kişiyi bağrına basmak ile aynı anlamı taşımaktadır.
Deyim. [1] Bir kimseyi, çok duyarlı olduğu bir konuda bilerek olumsuz şeyler söyleyip kızdırmak.
Ağzı kulaklarına varmak: Çok sevinmek, sevindiği her hâlinden belli olmak. Ağzında bakla ıslanmamak: Sır saklamayı becerememek, sırrı hemen açığa vurmak. Ağzından çıkanı kulağı işitmemek: Sözlerini tartmadan, düşünmeden, öfke içinde, nere varacağını hesaplamadan konuşmak.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır. Atasözü Örnekleri: -Acıkan yanağından,susayan dudağından belli olur.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Kül yutmamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
: Oyuna gelmemek, tuzağa düşmemek, kurnazca yapılan bir hileye aldanmamak.
Dili tutulmak deyimi Türk Dil Kurumu tarafından tanımlanmıştır. Bu tanım şu şekildedir: Bir insanın aşırı korku, coşku, sevinç, şaşkınlık, hastalık gibi bir nedenle ansızın konuşamaz olmak.
Devede kulak kıyas yapılan iki farklı şeyin arasında çok fazla fark olduğunda kullanılan bir deyimdir. Başka bir anlamı ise bütünde en önemsiz parça anlamında da kullanılmaktadır.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur. Bakkal ölenin borcunu, diriye ödettirir. Bal döksen yalanır. Bal olan yerde sinek de bulunur.
Oxford Bodleian Kütüphanesi yazma eserler bölümünde 192 numa- rayla kayıtlı Tükçe Tekellümât adlı mecmuanın ikinci kısmında “Durûb-ı Emsâl Beyânındadır” başlığı altında Arap alfabesine göre sıralanmış 290 Türkçe atasözü bulunmaktadır.
Atasözü geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlerdir. Türkçede "sav" ve "irsal-i mesel, darb-ı mesel" olarak da adlandırılır.
İğne ile kuyu kazmak, bir hedefi gerçekleştirmek ya da planlanan bir şeyi yapmak için gerekli şeylerden mahrum olmak anlamına gelir. Bu deyimin sözlük anlamı, sonuç alınması mümkün olmayan bir iş için boşu boşuna uğraşmaktır.
Elini çabuk tutmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Göz gezdirmek deyimi bir yazı ya da başka bir olayı derinlemesine almadan, İncelemeden bakmaktır. Örneğin bir yazıya şöyle bir üstünkörü bakarak geçmek göz gezdirmek deyimi ile birlikte aynı anlama sahiptir. Cümle içinde kullanarak göz gezdirmek deyiminin daha iyi anlama şansı elde edilebilir.
El bebek gül bebek deyimi, bir kimsenin anne babası tarafından şımartılması, her hatasına göz yumulması ve ne yaparsa yapsın sırtı sıvazlanması demektir. TDK'ya göre el bebek gül bebek, hiçbir çaba sarf etmeden istediği her şeye ulaşmış, bir dediği iki edilmeyen kişi demektir.
"Dudak Bükmek" deyimi 3 farklı anlamda kullanılmaktadır. Bu anlardan ilki küçümsemek anlamındadır. Deyimin ikinci anlamını ise beğenmemek oluşturmaktadır. "Dudak bükmek" deyiminin son anlamı ise umursamamak olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri