İlgi arayışı - Çoğu kişi kedilerin yalnız kalmayı sevdiğini düşünse de kediler genellikle oyun başlatmak, kendini sevdirmek veya onlarla konuşmanızı sağlamak için miyavlarlar. Açlık - Kediniz, mama kabı boşsa kesinlikle size hatırlatacaktır ve beslenme saati yaklaştıkça daha fazla ses çıkaracağını fark edebilirsiniz.
Kediler insan dilini yorumlayabilecek bilişsel yetilere sahip değillerdir. Ne söylendiğini tam bir gerçeklikle anlayamazlar ancak kendileri ile konuşulduğunu ayırt edebilirler. Nitekim kedilerin kendi isimlerine reaksiyon gösterdikleri de yine farklı bir bilimsel çalışmada ortaya konmuştur.
Kediler, neredeyse sadece kendi ihtiyaç ve duygularını ifade etmek için vücut dili kullanır. İster "benimle oyna" ya da "benimle uğraşma" demek istesin, kuyruklar ruh durumunun iyi birer göstergesidir. Mesela örnek olarak, bir soru işareti şeklinde kıvrılmış kuyruk, sizin dikkatinizi çekmek istediği anlamına gelir.
Hırlama ve Tıslama
Hırlama ya da tıslama, kedilerin gerçek anlamda tehdit altında hissettiği zaman çıkardığı bir sestir. Alçak perdeden ve gürleyen yapıdaki bu ses, karşıdakini korkutmak ya da uyarmak amaçlı kullanılır. Genellikle kedinin agresif davranışlar sergilemeden önce kullandığı son uyarıdır.
Özellikle çiftleşme döneminde olan kedilerde uluma daha sık görülmektedir. Kedinin sürekli miyavlaması bazı durumlarda aşırı kabul edilebilmektedir. Ancak miyavlamanın ne zaman aşırı kabul edileceği ise görecelidir. Bazı kediler çevrelerindeki insanlarla iletişimde olmayı severler ve sürekli olarak miyavlar.
İlgili 36 soru bulundu
Kediler diğer hayvanların kokusunu bastırmak ve kişiyi sahiplenmek için ayaklarına sürtünerek kendi kokusunu bırakır. Kediler bu davranışı özellikle güçlü bir bağ duygusu hissettikleri kişilere daha çok yaparlar. Kediler bölgeci canlılar oldukları için sahiplik onlar açısından son derece önemlidir.
Miyav, kedilerin çıkardığı sestir. Miyavlamanın farklı tonları vardır ve bazen kediler gevezelik eder, mırıldanır veya fısıldarlar.
Günlük hayatta kedilerin kaynağını algılayamayacağı araba kornası, süpürge sesi, havai fişek ya da gök gürültüsü gibi çeşitli sesler kediler için korkutucu olmaktadır. Bu seslerin önemli bir kısmı insanlar için bile korkutucudur. Bu nedenle kedinin etrafındaki ani seslere dikkat etmek gerekmektedir.
Kedilerde gece hareketliliği dostlarımızın doğasının bir parçasıdır, vahşi yaşamda geceleri avlandıkları için evcilleşmiş de olsalar avcılık içgüdüleri onları geceleri aktif tutmaya devam eder. Bu nedenledir ki kedim gece uyumuyor, kedim gece bağırıyor gibi yakınmalar kedi sahipleri arasında oldukça yaygındır.
Özellikle kedi mırlaması bir çok fizyolojik hastalığa da iyi geliyor. Bir kediye sevip okşamak insandaki stresi azaltarak, o insanın rahatlamasını sağlar. Yorgunluğunu alır. Aynı şekilde kedi mırıltısını dinlemek de stresi azaltmaya yardımcı olur.
ABD'deki Oregon Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar kedilerin gerçekten insanlarını sevdiği sonucuna vardı. En azından insanlarını ebeveyn ya da bakıcı olarak gördükleri kanıtlandı.
Kediler yavruyken annelerini izleyerek mama yemeyi, tuvalet ihtiyaçlarını nereye gidermeleri gerektiğini, oyun oynamayı, avlanmayı ve kendilerini temizlemeyi öğrenirler. Bu öğrenme biçimi kedilerin zekasına delalettir. Ayrıca kediler problem çözme konusunda da oldukça başarılı canlılardır.
Kediler köpeklerden farklı olarak insanlara bağlı değillerdir. Ancak yine de yapılan araştırmalar kedilerin sahiplerini seçebildiğini gösterir. Sokakta yaşayan bir kedi bir anda sürekli kapınızda beliriyorsa ve onunla ilgilenmeniz için bekliyorsa sizi seçmiş olduğunu anlayabilirsiniz.
Kediler Sahiplerini Özler mi? Kedilerin sahiplerini özleyip özlemediği de oldukça merak konusudur. Bu merakı gidermek için yapılan araştırmalardan ise net bir sonuç çıkarmak mümkün değildir. Kediler genel olarak sahiplerini ya da sahiplerinin onlara sağladığı konforu özleyebilirler.
Yapılan araştırmalar sonucu kedi dostlarımızın onlara bakan kişilerin hislerine karşı duyarlı olduğu söyleniyor. Bu hisler genelde üzüntü gibi duygular yer alıyor. Bunu anlamaş için kedi dostunuzun yanında ağlıyor gibi yapabilirsiniz.
Hayvanların depremi önceden hissettikleri ve o bölgeyi terk ettiklerine dair birçok olay rapor edilmiş durumda. Bilim insanları tarafından araştırılan bu durum hayvanların saniyeler ve dakikalar öncesinde depremin öncül sarsıntılarını hissedebileceklerini kanıtlamışlardır.
Kediler geceleri insan gözüne göre daha net görürler. Bu da gece avlanmaları için çok iyi bir özelliktir. Kediler; mor, mavi, yeşil ve sarıyı iyi görmekte; kırmızı, turuncu ve kahverengi tonlarını ise daha az görmektedirler.
Kediler Neden Yere Yatıp Yuvarlanır? Kediler yere yatıp yuvarlanmasının ilk nedenleri arasında, tüylerini düzeltmelerine ve tımar etmeleri bulunmaktadır. Kediler için, tüylerini yalayarak düzeltmek, kedilerin temizliklerini ve tüylerinin daha sağlıklı kalmasını sağlamak için oldukça önemlidir.
Folyo kırıştığında çok tiz bir ses çıkarır. Aslında, o kadar tizdir ki 20 bin hertz'in üzerindeki herhangi bir ses, ultrasonik olarak kabul edilir. Bir insan kulağının duyabileceğinin dışında olsa da kediler ultrasonik sesleri çok iyi duyar.
Kediler muz, hardal, acı biber, kadife çiçeği, sedef, nane gibi çeşitli bitkilerin kokusunun yanı sıra insanların günlük hayatta sıkça kullandığı pek çok ürünün kokusundan da hoşlanmazlar. Temizlik için kullanılan deterjanların kokuları kediler için fazlasıyla rahatsız edicidir.
Yüksek sesler: Kediler, yüksek seslerden oldukça korkan canlılardır. Patlayan sesler, şiddetli gürültüler ya da ani çıkışlar gibi sesler, kedilerde korku yaratabilir.
Kediler genellikle çok mutlu oldukları zamanlarda hırlarlar. Özellikle sevildiklerini hissettiklerinde mutlu olduğu bu şekilde gösterir. Hırlamanın bir saldırı olarak düşünülmesi yanlış bir bilgidir.
Kediler ürktüklerinde, korktuklarında, sinirlendiklerinde veya acı çektiklerinde tıslarlar ve ayrıca davetsiz misafirleri kendi bölgelerine korkuturlar. Tıslama ve hırlama uyarısı tehdidi ortadan kaldırmazsa, kedi tarafından bir saldırı gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri