Kediler tuvaletlerini yaparken kendilerini koruyamayacaklarını düşünüp çok zaman tedirgin de olurlar. Bunun için sahibinin de kendini savunmasız hissettiğini düşünürler. Sahibi tuvaletteyken başına herhangi bir şey gelmesin ve kendini yalnız hissetmesin diye kapının önünde beklerler.
Yavru kediler ilk tuvalet eğitimini genelde ya annelerinin yanında ya da sahiplerinin yardımlarıyla alırlar ve böylece kendini korunaklı ve güvende hissederler. Kendileri böyle hissettikleri için, sahiplerinin de yalnız kaldıklarında korkacaklarını ve savunmasız hissedeceklerini zannederek onları korumak isterler.
Özellikle yaz aylarında kedilerin banyolarda, mermer zeminlerde ya da lavabo içlerinde yatmasına çok sık şahit olmak mümkündür. Kedilerin kürkleri ve yazın artan hava sıcaklığı bir araya geldiğinde kedilerin serinleme ihtiyacının ortaya çıkması doğaldır.
Dışkısını örtmek normal bir kedi davranışı olsa da, bu her zaman şart değildir. Dışkılarını gömen doğadaki kedilerin bunu yapmasının temelde iki nedeni var: Birincisi, kendini olası avcılardan gizlemek. Diğer neden ise bölgedeki baskın kedilere meydan okumadıklarını veya onlarla savaşmak istemediklerini göstermektir.
Kediler tuvalet yaparken mesane taşı gibi bir neden ile miyavlar. Bir kedi, mesane taşları nedeniyle kaka yapmadan önce miyavlayabilir. Taşlar, idrar kesesi içinde biriken ve üretrayı tıkayan mineral birikintileridir. Bu taşlar ayrıca bir kedinin sık idrara çıkmasına ve bazen idrarda kan üretmesine neden olabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Kedilerin sahiplerinin üstünde uyuma sebepleri ise kendilerini sıcak tutmaya çalışmaktır. Özellikle uyurken kediler güvende hissetmek ve kendilerini sıcak tutmak isterler. Bu nedenle çoğu sahiplerinin yanlarında, kucaklarında ve üstlerinde uyurlar. Kediler için güvende olmak en önemli şeylerden biridir.
Kedilerin tuvaletleri geldiği zaman nasıl anlaşılacağı kişilerce merak edilen bir bilgidir. Kediler tuvaletleri geldiği zaman daha önce tuvalet yaptığı alanlara yönelir. Kendi tuvaletinin kokusunu alırsa, tekrar aynı bölgeye tuvaletini yapar. Kedilere tuvalet eğitimi vermek diğer canlılara göre daha kolaydır.
Normal şartlarda kedi, günde en az 1 kere kaka yapmalıdır. Ancak bu süre, kumdan memnun olmayan ya da tuvaletini yapmak için uygun bir yere sahip olmayan kediler için 3 güne kadar çıkabilir. İdrar atımı konusunda ise bir kedi, uygun şartların olmadığı durumlarda tuvaletini 24 saate kadar tutabilir.
Kediniz sürekli saklanma eğilimi gösteriyor ve iletişim kurmayı reddediyorsa bu davranışlar depresyon belirtisi olabilir. Depresyonun ileri seviyelerinde kumu dışında farklı bir yere dışkılama ve idrar yapma, aşırı yalanma, sürekli korku içinde olma, oyuna ilgisiz kalma ve kaçma isteği ile iştahsızlık da görülür.
Kakalarını yaparlar, sonrasında çılgınlar gibi koşmaya başlarlar. Neden? Bunun ilk nedeni hayatta kalma içgüdüleri olabilir; vahşi doğada avcıların, bıraktığı kakanın dayanılmaz kokusunu takip edip kendisine ulaşabileceğini düşündüğünden kaçabildiğince uzağa kaçmaya çalışıyor olabilir.
Ever Clean'i tuvalete dökülebilen bir kedi kumu değildir; bu nedenle asla dökmeyin. Ever Clean, topaklanma yapan bir kedi kumu olup boruların tıkanmasına neden olabilir, hatta kanalizasyon sistemlerin zarar verebilir.
Kediler sahibine küstüğü zaman durgun bir tavır gösterir. Kediler küstüğünde her zaman oynadığı ve sevdiği oyunları ve oyuncaklarla oynamaz. Aynı zamanda mama ve suyunu içmez veya çok az yiyecek tüketir. Enerjik değildir ve sürekli durgun bir haldedir.
Kedinizin, kapı önünde yatması ya da sizi kapıda karşılaması aslında son derece anlamlı bir davranıştır. Kedilerin kapı önünde yatması, sizi ve yaşam alanınızı korumaya çalıştıklarını gösterir. Kendilerini bir koruyucu olarak gören kedi, sizi güvenli bir alana alır ve size olan sevgisini bu şekilde gösterir.
Kum kabını koymak için en iyi yer, gözden uzak, yol üstünde ya da ayakaltında olmayan; buna karşın hem kediniz hem de sizin için erişimi kolay olan bir yerdir. Kediniz, tuvalet zamanı geldiğinde kum kabına rahatça ulaşabilmeli ve siz de kum kabını kolayca temizleyebilmelisiniz.
Kimi kediler kucak sevmez iken kimileri ise sırnaşmadan duramazlar. Ancak bir bütün olarak bakıldığında kucak sevmeyen kedi de diğerleri de sahipleri yanından ayrıldıklarında onların eve gelmelerini çeşitli şekillerde beklerler. Bu da sahiplerini özledikleri anlamına gelebilir.
Geride tutulan kulaklar, sıkışmış kuyruk, diken diken olan tüyler ve bunlar gibi diğer vücut işaretleri, kedinizin üzgün olabileceğini gösteren sessiz iletişim biçimleridir.
Depresyon. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de depresif ruh hali benzer şekillerde kendini gösterebilir. İştah azlığı, fazla tüy dökme, uyaranlara karşı ilgisiz olma, aşırı korkma ve kalabalıktan kaçma en belirgin durumlardandır.
Kediler sarılmayı sever mi? Kediler genel olarak kucaklanmayı ve sarılmayı sevmezler. Özgürlüklerinin kısıtlanmasına izin vermezler. Ve böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda onların mücadele ettiğini ve kollarınızdan kurtulmaya çalıştığını gözlemleyebilirsiniz.
Yaşlı kedilerde genelde böbrek yetersizliği görülü ve fazla asitli bir idrar yaşlı böbrekleri daha çok yorar. Ortalama bir kedi, günde iki kez idrar yapar. Burada hem bilinçli, hem de bilinçsiz komutlar idrar yapımını denetler.
Çoğu kedi günde en az bir kez tuvaletini yapar ve kedi dışkısı, kedinizin sağlık durumunun harika bir göstergesidir.
Kediler için geceleri ışık yakmak gerekmez. Zifiri karanlık olmadığı sürece kendi iç güdülerini de kullanarak kediler karanlıkta yollarını bulabilirler. Tuvalet ihtiyaçlarını kendi başlarına karşılayabilirler.
Mamadan yarım saat sonra kuma götürerek tuvaletini oraya yapmasını sağlayabilirsiniz.
Kediler yüksek enerjili ve bir o kadar da sevgi dolu canlılardır. Bazen sahip oldukları enerji baş döndürücü seviyeye yükselebilir ve daha dingin bir yapıya bürünüp sakinleşmeleri imkansız gibi görünebilir. Ancak bu oldukça normal ve beklenen bir süreçtir; dostunuz büyüdükçe, normal şartlar altında sakinleşir.
Yeni doğan bir kedi 3 hafta olana kadar tuvaletlerini kendi yapamazlar. Bu noktada ya anne kediden ya da siz sahiplerinden yardım istemektedirler. 3 haftadan sonra ise kendileri tuvalet ihtiyaçlarını giderebilirler. 1 aydan sonra ise tuvalet eğitimlerine artık başlayabilirsiniz demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri