Üşüyen kediler genellikle sıcak yerlere sığınma isteğinde olurlar. Eğer kediniz üşüyorsa, battaniye ve yorgan benzeri tüylü örtülerin altına sığınabilir, kucağınıza sokabilir ve kalorifer peteği gibi ısıtıcıların yanında yatabilir.
Kediler de tüm canlılar gibi üşümeye meyillidir. Elbette üşüme oranları, sahip olduğu tüy yapısı, tüy uzunluğu ve sıklığına göre değişiklik gösterir. Fakat normal yaşam şartlarından daha düşük sıcaklıklara sahip ortamlarda kedilerin burnu, kulakları ya da patilerine dokunarak üşüyüp üşümediğini fark edebilirsiniz.
Vücut sıcaklığı bu derecelerin altına düşen kediler hipotermi riskiyle karşıya kalır. Vücut sıcaklarının 32 ile 35 derece arasında olması hafif hipotermi, 28 ile 32 derece arasında olması orta dereceli hipotermi ve 28 derecenin altında olması şiddetli hipotermi olarak sınıflandırılır.
Üşüyen sokak kedilerine yardımcı olabilmek adına onlar için bir kedi evi yapabilir ve kapınızın önüne bir kap su ve yemek bırakarak enerjilerini depolamalarına, böylece de üşümelerine engel olabilirsiniz. Bunun yanı sıra sokak kedileri üşümemek için apartmanlara ya da araba motorlarına sığınabilirler.
Kediler sıcak yerde uyumayı çok severler. Bu nedenden ötürü kedinizi yanınıza almak ya da onların üzerini örtmeniz gerekebilir. Kedilerinizi çok sarsmadan dikkatli bir şekilde üzerini örterseniz sıcaklıklarını korumuş, onları rahat ettirmiş olursunuz.
İlgili 43 soru bulundu
Üşüyen kedileri anlamak oldukça kolaydır. Kedilerde üşüme belirtileri arasında titreme, tüylerini kabartma, kulak ve burun bölgesinin soğuk olması, patilerinin soğuk olması, büzülerek yatma ve sıcak yerlere sığınma eğilimi gibi farklı semptomlar yer alabilir.
Radyatöre tutturulmuş yalıtımlı yataklar ve hatta hamak yataklar da onları sıcak tutmaya yardımcı olabilir ve yeni favori mekânları olabilir. Kedinizin yatağını yerden biraz yükseltmek onları esintilerden uzak ve daha sıcak havalara yakın tutabilir. Onlarla oynayın.
Kedilerin üşüdüğü nasıl anlaşılır? Patilerini kontrol ederek başlayabilirsiniz. Patileri, burnu ve kulakları soğuksa üşümüş demektir. Dinlenme köşesine bir battaniye bırakabilir ya da direkt olarak sararak üşümesinin ve hasta olmasının önüne geçebilirsiniz.
Kedilerin Soğuk Hava Adaptasyonu ve Fizyolojisi
Kalın Kürkleri: Kedilerin kürkü, soğuk havalarda izolasyon sağlayarak onları sıcak tutar.
Her ne kadar çok tüyleri olsa da kediler üşüyebilir. Soğuk havalarda kediler soğuktan etkilenir ve tüyleri yetersiz kalabilir. Kedilerin üşümediği düşüncesi yanlış bir bilgidir. Kediler de diğer canlılar gibi soğuktan etkilenebilen canlılar arasındadır.
Kediler için sıcaklık sevmelerinden ziyade vücut sağlıkları için oldukça önemlidir. Kedilerin beden ısısı ortalama 38 derecedir ve hava sıcaklığının 18 derecenin altına düşmesiyle birlikte üşümeye başlarlar. Uzun süre üşüyen kedilerde hayati tehlike barındıran hastalıklar baş gösterebilir.
Ev Kedileri Üşür mü? Ev kedileri daha çok ev içerisinde daha sıcak ve güvende olduklarından, üşümek gibi bir sorunla sıkça karşılaştıkları durum değildir. Fakat çok soğuk hava koşulları olduğu zamanlarda, ev kedileri daha rahat ve sıcak bir ortamda bulunmak isteyebilirler.
Yapıları ve farklı özellikleri ile enteresan olan kedilerin ilginç bir yanı da gece karanlıkta insanların aksine ışığa ihtiyaç duymadan çok net bir şekilde görmeleridir. Yakından incelediğinizde oldukça değişik olan göz yapıları bize özel bir yaradılışa sahip olduklarının ipucunu vermektedir aslında…
Özellikle de yaz aylarında kediler banyo gibi güneş almayan daha izole yerlerde yatmayı tercih ederler. Ancak kedim soğuk yere yatıyor diyenler arasında yer alıyorsanız bu durumun tek nedeninin sıcaklık olmadığını bilmenizde fayda var. Kediler kendilerini daha iyi hissetmek için soğuk yerlerde yatabilir.
Kedilerde mide üşütmesi olduğu düşünülüyorsa ilk olarak rehidrasyon tedavisine başlanması tavsiye edilir. Bu tedavi evde oral yollarla yapılabilir. Kediye az miktarda olmak şartıyla sık sık su verilmesi, mide üşütmesine bağlı su kaybının kontrol altına alınmasına yardımcı olur.
Kediler serin yüzeyleri sever, bu yüzden sıcak bir günde içeride kaldığından emin olmalısınız. Kedinizi yaz aylarında serin tutmak, evcil hayvanınızın gün boyunca serin ve rahat kalmasına yardımcı olabilir.
Pelüş yataklar çok rahattır. Kolay yıkanabilen yataklar tüy dökülme sorununa çözüm olur. Kedi dostumuz nerede ve nasıl uyumayı seviyorsa onun için en konforlu yatak bunlara uygun olan yatak olacaktır. Büyük, yumuşak, yıkanabilen ve hantal olmayan yataklar arasından seçim yapabilirsiniz.
Kedi yataklarını evin için de ya da dışında en uygun yere koymak kedilerin rahatı için çok önemlidir. Kediler, evde olsa da dışarıda olsa da en sıcak noktaları bularak orada uyumaktadırlar. Yani kediler sıcak ortamları sevmektedir. Bu nedenle kedi yatakları en sıcak bölgelere koyulmalıdır.
Konfor. Konu rahatlık olduğunda kediler çok seçicidir ve birçoğu için evdeki gerçekten rahat olan tek yer en havalı olanıdır! Bunun da ötesinde, kediler soğuk bölgelerde de yatacaklardır çünkü rahat ve rahat yerler bulmakta ustadırlar.
Ancak yaş, sağlık durumu ve aktivite seviyesi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilmekle birlikte, belirli bir süre boyunca yiyeceksiz kalabilme yeteneğine sahiptirler. Genel olarak, sağlıklı bir yetişkin kedi beş güne kadar yiyeceksiz hayatta kalabilir. Ancak bu tavsiye edilmez.
Kedilerin normal vücut sıcaklığı türden türe değişiklik gösterse de ortalama 38.9°C'dır. Kedilerin vücut sıcaklıkları 37.8°C'ın altına düşmeye başladığında hipotermi geçirme riskiyle karşı karşıya kalırlar. Uzun süre soğuya maruz kalan kedi eğer ısınmazsa ölümle sonuçlanabilir.
İç mekan kedileri bile, özellikle sahipleri evden çıktığında ve ısıtma kapatıldığında üşüme hisseder ve tabii ki açık hava kedileri de buz gibi soğuk havada üşür ve sıcak yerler ararlar.
Hipoterminin daha şiddetli olduğu durumda sıcak su torbaları ile kedinin ısınması sağlanmalıdır. Ancak sıcak su torbalarını yumuşak bir örtü ya da battaniye ile kaplamak gerekmektedir. Aksi takdirde sıcak su torbaları kediler için yakıcı olabilmektedir.
Kedilerin rahat ve sıcak bir yerde uyumayı sevdiği herkes tarafından bilinir. Bu nedenle, özellikle soğuk kış aylarında, evdeki kaloriferler kediler için ideal bir uyku alanı haline gelir. Ancak, kaloriferlerin sıcaklığı bazen çok yüksek olabilir ve kedilerin yaralanmasına veya yanmasına neden olabilir.
Hastalığa yakalanan kediler 2-6 gün sonra ilk belirtileri göstermeye başlarlar. Yüksek ateş, iştahsızlık, kilo kaybı ve depresyon gözlenir. Daha sonra kusma ve ishal ortaya çıkar. Yavru kedilerde hastalık çok hızlı seyreder ve genellikle ilk belirtilerin görülmesinden yaklaşık 12 saat sonra ölüm şekillenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri