Kedilerde mantar enfeksiyonu mantar sporlarının yutulması, solunması ya da deri tarafından emilmesiyle gerçekleşir. Kedilerde deride meydana gelen mantar enfeksiyonları diğer enfeksiyonlardan daha yaygın görülmektedir.
Kedilerde mantar enfeksiyonunun tedavisi genellikle veteriner hekim tarafından reçete edilen antifungal ilaçlarla yapılır. Bu ilaçlar genellikle oral olarak kullanılır. Ancak bazı durumlarda, veteriner hekim mantar enfeksiyonunun yerel olarak tedavi edilmesi için kedi mantar spreyi veya losyonu önerebilir.
Sağlıklı kedilerde mantar hastalığı 1-2 hafta içinde kendiliğinden geçebilir.
Sağlıklı kedilerde, mantar enfeksiyonu genellikle 1-2 hafta içinde kendiliğinden iyileşebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Kedilerde mantar enfeksiyonu en sık kulak içinde, patilerinde ve tırnak içlerinde olur. Mama artıklarının çenede kalması ve tüylerin arasına bulaşması durumunda, bu bölgede de mantar enfeksiyonu görülebilir. Önlem alınmadığı takdirde tüm vücuda yayılabilir.
Kedi aşı takviminde temel ve mutlaka yapılması gereken 3 aşı bulunmaktadır. Karma, kuduz ve lösemi aşısı bu 3 temel aşılardır. Kedi aşılarına baktığımız zaman bunun yanında mantar aşısı da mevcuttur. Kedi aşı takviminde mutlaka olmazsa olmaz parazit uygulamalarıdır.
Kedi aşı fiyatları klinikten kliniğe farklılık gösterir. Ama genel olarak Karma aşı için ortalama 400TL, kuduz için 250TL, mantar için 500 TL, lösemi için ise 450 TL verilebilir.
Mantarlar, kedilere zarar verebilecek potansiyel tehlikeler taşıyan yiyecekler arasında yer almaktadır. Çoğu mantar türü sindirim sistemi için zorlayıcı olabilir ve bazıları zehirli olabilir. Mantarların kimyasal bileşimi, kedilerin sindirim sistemine uygun değildir ve bu nedenle tüketmeleri önerilmez.
Mantar, kişiden kişiye bulaşabileceği gibi hayvandan insana da geçebilir. Bu özellikteki mantar türleri, hayvanlarda deri üzerinde tüy dökülmeleriyle kendini gösterir. Tedavi edilmediği durumlarda insanlara da geçebilir. Bu durumda belirtiler de insanlarda daha şiddetli seyredebilir.
Hayvanlar için özel olarak tasarlanan Biyoteknik Biyo-Dermacure Tricobor kedi ve köpekler için mantar kremi deri kremi 80 g satın aldığınızda bakımını üstlendiğiniz hayvanlarda oluşan mantar rahatsızlığından rahatça kurtulabilirsiniz.
Mantar Aşısı: Microspora canis etkenine karşı uygulanan aşı 15 gün arayla 2 doz olarak uygulanır. Senelik tek doz tekrarı yapılmalıdır.
Pire enfestasyonu, uyuz etkenleri, bitler, alerjiler, mikotik ve bakteriyel enfeksiyonlar, hormonal dengesizlikler, anormal hücre gelişimi (neoplazi), psikololojik nedenler ve bağışıklık sisteminin hastalıkları da dahil olmak üzere birçok pruritus nedeni vardır.
Bulaşması direkt temas yoluyla yada mantar sportlarıyla bulaşık kafes,fırça,tarak gibi malzemelerle mekanik olarak oluşur. Özellikle uzun tüylü kedilerin bulaşmada rolü oldukça yüksektir. Deriye u8laşan mantar 2 gün içinde kıl folüküllerine ulaşır. bundan sonrada mantar kıllarla çoğalır.
Kedilerde Microsporum canis dermatofitinin neden olduğu dermal mikozların önlenmesi ve tedavisi için. Hayvanlar 2 aylık ve üzerinde iken aşılanmalıdır. Bağışıklık yeniden aşılamadan sonra 1 ay içerisinde başlar ve en az 1 yıl sürer.
Mantar, nemli ortamlarda rahatça çoğalabildiği için tedavide hastalık görülen bölge ya da bölgeleri kuru ve temiz tutmak gerekmektedir. Lezyonların özelliğine göre antifungal ilaçlar, kremler ve losyonlar kullanılmaktadır. Sıklıkla topikal tedaviler uygulanmaktadır.
Egzama, insanlarda olduğu gibi sevimli dostlarımız kedilerde de meydana gelmektedir. Alerjik dermatit bir cilt hastalığı olarak bilinir. Yediği mamalar, çevresel koşullar, bağışıklık sistemi gibi etkenler kedilerde egzamaya neden olabilir. Egzama kedilerin tüm bölgelerinde oluşabilecek bir rahatsızlıktır.
Mantar sağlıklı deriyi enfekte eder. Ancak eğer deri üzerinde kaşıntılardan dolayı oluşan çizik ve yaralanma varsa, bu yüzeyleri daha çabuk enfekte ederler. Kedilerin tüylerine bulaştığında öncelikle tüy kökünü zayıflatır ve dökülmelere neden olur. İlerleyen zamanlarda geniş alopesik (tüysüz) alanlar oluşur.
İç ve dış parazit aşıları yapılmaması durumunda kedi veya köpeğinizle birlikte sizde parazitlere karşı savunmasız kalırsınız. İç parazitler özellikle mide, bağırsak ve karaciğer başta olmak üzere hayati organlarda tutunduğu için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Ücretsiz aşı yaptırma sorunuza gelecek olursak evet kedi aşılarınızı güvenli ve uygun bir biçimde belediyelerin veteriner hekimlerine devlet kliniklerinde yaptırabilirsiniz. Büyük şehirlerde daha çok devlet kliniği bulunsa da her şehirde bir adet devlet kliniği bulunmaktadır.
Bunlar karma aşı, kuduz aşısı ve lösemi aşısıdır. Bu aşı uygulamalarından önce kedilere iç ve dış parazit uygulaması yaptırmak gerekmektedir. Veterineriniz gerekli kontrolleri ve parazit uygulamasını aşılardan önce hatırlatacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri