Yeşil fasulye, ıspanak, bezelye, kabak, karnabahar, havuç, kuşkonmaz; muz, yaban mersini, kavun gibi meyve ve sebzeler hem severek tüketecekleri hem de besin değeri yüksek yiyeceklerdir. Kediler etobur hayvanlar olmakla birlikte tahıl ürünleri de tüketmektedirler.
Kedinize vereceğiniz ev yemekleri genel olarak protein ağırlıklı yiyecekler olmalıdır.et, tavuk, balık, kırmızı et ve diğer deniz ürünleri ile yapılan ev yemeklerini özellikle haşlama olarak kedilerinize gönül rahatlığı ile verebilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Çoğu insan yiyeceğinde olduğu gibi, küçük miktarlarda pişmiş ekmeği, ölçülü olduğu sürece kedilerin yemesinde sorun yoktur. Kediler, ekmeği düzenli olarak değil, arada sırada ödül olarak yemelidir. Sağlık açısından, pişmiş ekmekte kediniz için zararlı bir şey yoktur ancak ölçülü şekilde tüketilmelidir.
Peki kediler yoğurt yiyebilir mi? Cevap ise: Evet. Yaygın bir kedi maması olmasa da, sade yoğurt, yağsız genellikle güvenlidir ve hatta patili dostunuz için sağlıklı olabilir. Yunan yoğurdu, kedinizi besleyebileceğiniz en iyi yoğurtların kremasıdır.
Kediler ve Makarna
Kedinize kelebek makarna ya da burgu makarna verebilirsiniz. Ancak makarnanın içeriğinin kedi için zararlı olmaması gerekir. Diğer taraftan makarna kediler için pek besleyici değildir. Kediler etobur olduğu için beslenmelerinin önemli bir kısmını et ya da balık gibi protein kaynakları oluşturur.
Kuru Mamalar
Kedilerin günlük hayatta en çok tükettikleri mamalardır. Gerekli proteinleri ve lif kaynakları kuru mamalardan alırlar. Kuru mamaların birçok çeşidi bulunmaktadır. Tavuklu, balıklı ve sığır etli gibi farklı çeşitler ve seçenekler bulunmaktadır.
Aşırı miyavlama, huzursuzluk, hareketliliklerinde artış yaygın görülen belirtiler arasında sıralanabilir. Kedi uzun süre aç kaldığında mama tüketebilmek için dikkat çekme davranışlarını sergilemeye başlayabilir.
Yavru kedilerden yetişkin kedilere porsiyonlar
Yavru kedi 6 aylık olana kadar günde 3-4 öğünle beslenmelidir. Bundan sonra günde 2-4 öğün tavsiye edilir. 12 aylık olduklarında, yavru kediler günde iki öğün şeklinde yetişkin mamaları için hazırdır.
Eğer kedinize fazla yemek vermeye çalışırsanız, bu kedinizin sağlığını olumsuz etkileyebilir. 1 haftalığa kadar yavru kediler 2 – 3 saatte bir beslenmeli, 2 haftalık yavru kediler 4 – 6 saatte beslenmeli, 3 haftalık ve daha büyük yaştaki kediler ortalama 6 – 8 saatte bir beslenmelidir.
Ancak yaş, sağlık durumu ve aktivite seviyesi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilmekle birlikte, belirli bir süre boyunca yiyeceksiz kalabilme yeteneğine sahiptirler. Genel olarak, sağlıklı bir yetişkin kedi beş güne kadar yiyeceksiz hayatta kalabilir. Ancak bu tavsiye edilmez.
Kedilerde anemi gözlendiğinde kedilerin enerjileri düşük olur, oyunlara ilgi göstermezler ve her zamankinden çok uyumaya başlarlar. Kedilerin diş etlerinde kırmızı kan hücrelerinin yıkımına bağlı olarak beyazlaşma ve sararma olabilir.
Süt Ürünleri
Yavru kedinin anne sütü hariç süt ile beslenmesi uygun değildir. Kediler yoğurt ve peyniri de oldukça sevmektedirler. Fakat süt ürünlerini içerdiği laktoz kedilerde sindirim problemlerine neden olmaktadır. Bu sebeple kedilere yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri vermekte süt vermek kadar sakıncalıdır.
Yani siz pasta ya da tatlı gibi şekerli şeyler yerken meraklı meraklı gelip tabağınıza pati atmaya çalışmaları, şekerin tadını sevdiklerinden değil, sadece sizin yemek yiyor oluşunuzdan kaynaklı. Aynı sebepten yemek de isteyebilir. Bu nedenle hiçbir şekilde kedinize şeker ve türevlerini vermeyin.
Özellikle patates, havuç, yeşil fasulye, bezelye, bal kabağı, brokoli ve pırasa gibi sebzeleri pişirerek yedirebilirsiniz. Bu sebzeler hem vitamin açısından zengindir hem de kedinizin uzun bir süre tok kalmasını sağlar. Bu aşamada sebzeleri kızartmayınız, tuz ve baharat eklemeyiniz.
Çilek; kedilerin bağışıklık sistemini desteklerken, elma kedilerin A, C ve E vitamini almasını sağlar. Bu meyvelerin dışında muz, yaban mersini ve havuç da kedilerin sağlığına yararlıdır. Sebzelerden ise ıspanağı haşlayarak kedinizin mamasına ve gıdalarına karıştırıp böbrek rahatsızlıkların önüne geçebilirsiniz.
Sağlık açısından bakıldığında kedilere süt verilmemesi gerekiyor. Sütün içerisinde bulunan laktoz, kedilerin bağırsaklarını doğrudan etkileyebiliyor. Olumsuz durumlar ortaya çıkararak, kedilerin bağırsaklarında sorunlara yol açıyor. Kedilere her zaman mama verilmesi tercih ediliyor.
Kedilere kesinlikle ev yemeği verilmemelidir.
Peki kediler pirinç yiyebilir mi? Kedilerin biraz pişmiş pirinç yemesi güvenlidir. Besin açısından dengeli kedi mamalarına katkı sağladığı için çoğu kedi mamasının içeriğinde pirinç görebilirsiniz.
Kedilere yumurta verilebilir ancak kediye yumurta sarısı vermek risklidir. Bunun temel nedeni de yumurta sarısı içerisindeki yağ miktarıdır. Bütün yumurtadaki yağ miktarı kedinin sağlığı için tehlike oluşturabilir. Kedilerin fazla yağ tüketmesi obezite riskinin artmasına neden olabilir.
Kedilerin salatalık tüketmesi güvenli olabilir, lakin her canlının bireysel ihtiyaçları ve tepkileri değişkenlik gösterebilir. Kediler, etobur canlılar olduğu için temel besin kaynağı et ağırlıklı olmalıdır.
Sıkça Sorulan Sorular. Kediniz patates yiyebilir mi? -Evet, kediniz az miktarda patates yiyebilir, ancak yalnızca yağ, tereyağı, tuz veya biber gibi ek malzemeler kullanılmadan pişirilip servis edilirse.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri