Çünkü dışkıları katı, hafif ve bir oyuncağın tüm özelliklerini temsil eden bir şekilde yuvarlanmaya müsaittir. Ancak bu, kedinizin kakasıyla oynamasına izin verildiği anlamına gelmez! Kediler, oynayacak oyuncağı olmadığı için ya da oyuncakları dışkısı kadar cezbedici olmadığı için genellikle kakasıyla oynarlar.
Davranışı Düzeltme
Kediler tuvaletlerini yaparken mahremiyet isterler, fakat aynı zamanda gelecek herhangi bir tehlikeye karşı hazırlıklı olabilmek için etrafı gözleme ihtiyacı da duyarlar. Kedi kum kabını kullanırken başka bir kedi tarafından rahatsız ediliyorsa, tuvaletini başka bir yerde yapmak isteyebilir.
Buna göre kediler, dışkılarının kokusunun izini sürerek onları takip eden düşmanlarına yakalanmamak için kaka yaptıkları yerden hızla uzaklaşıyor ve sonrasında da fazla hareketli oluyorlar. 2.Bazı veteriner hekimlere göre ise bu davranış, besin alerjisi ya da enfeksiyon habercisi olabiliyor.
Stres altında olmaları kabızlık problemiyle sonuçlanabilir. Aşırı korku hâli de kedilerdeki kabızlığın bir diğer nedenidir.
Kediniz sürekli saklanma eğilimi gösteriyor ve iletişim kurmayı reddediyorsa bu davranışlar depresyon belirtisi olabilir. Depresyonun ileri seviyelerinde kumu dışında farklı bir yere dışkılama ve idrar yapma, aşırı yalanma, sürekli korku içinde olma, oyuna ilgisiz kalma ve kaçma isteği ile iştahsızlık da görülür.
İlgili 17 soru bulundu
Kedilerde stres çeşitli şekillerde ortaya çıkar. Deri, mesane ve/veya mide-bağırsak sorunları yaşayabilir. Ayrıca, kum kutularının dışına idrar yapabilir, hırlama veya tıslama sesleri çıkartabilir, insanlara veya diğer hayvanlara karşı agresif davranabilir veya takıntılı bir şekilde yalanabilirler.
Geride tutulan kulaklar, sıkışmış kuyruk, diken diken olan tüyler ve bunlar gibi diğer vücut işaretleri, kedinizin üzgün olabileceğini gösteren sessiz iletişim biçimleridir.
Eğer kediniz stres belirtileri gösterdiğinde erken müdahale edip onun odaklanmasını engellerseniz, sakinleşmesi çok daha kolay olacaktır. Dikkatini dağıtmak için ona sevdiği ödül yiyeceğinden vermek ya da onu sevmek, sarılmak ve ona kendini güvende hissettirmek işe yarayacaktır.
Tuvalet dışına idrar ya da dışkı yapmak, normalden daha fazla ve agresif bir şekilde kum eşelemek düzenli temizlik talebi olarak karşılaşabileceğiniz hareketlerden bazılardır. Kedi kumu temizleme işlemini en fazla 2 günde 1 düzenli olarak yapmanız, mümkünse her gün yapmanız herkes için en konforlu çözümdür.
Çam ağacının talaşlarından üretilen kedi kumu doğaldır ve kediniz için de oldukça sağlıklıdır. Kedi idrarını yaptığında bu sefer talaşlar tozlaşır. Çam kedi kumunu tercih ettiyseniz arada bir kum kabını sallayarak temiz talaşların yukarıda kalmasını sağlamalısınız. Kedinin kakasını da kürekle temizleyebiirsiniz.
Normal şartlarda kedi, günde en az 1 kere kaka yapmalıdır. Ancak bu süre, kumdan memnun olmayan ya da tuvaletini yapmak için uygun bir yere sahip olmayan kediler için 3 güne kadar çıkabilir. İdrar atımı konusunda ise bir kedi, uygun şartların olmadığı durumlarda tuvaletini 24 saate kadar tutabilir.
Kediniz kum kutusunun yerini ve kokusunu iyi tanır. Bu nedenle gece karanlığında bile kum kutusunu bulabilirler.
Karanlık bir yer olmamalıdır. Temiz havadar olmasına dikkat edilmeli. Kedi kum kabı direk güneş ışığı almamalı. Kedinizin kolay ulaşabileceği bir yere konulmalı.
Dışkı yapılan bölümlerin temizlenmesi
Alışkanlıktan kurtulmanın en iyi yolu, kediyi mümkün olduğunca uzun bir süre bu bölümden uzak tutmak, kedinin algılayabileceği herhangi bir kokuyu yok etmek ve erişimini engellemek için mobilyaları kullanarak yerleşimi değiştirmektir.
Bazı kediler mutluyken de sessiz olmalarına rağmen bazı kediler konuşmayı tercih eder. Eğer kediniz sesli iletişim kurmayı seviyorsa size seslenerek mutlu olduğunu gösterir. Mutlu kediler tiz sesle miyavlamayı tercih ederler. Diyaframdan gelen mırıldanmalar da mutlu kedilerin sıkça çıkardığı sesler arasında yer alır.
Depresyon. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de depresif ruh hali benzer şekillerde kendini gösterebilir. İştah azlığı, fazla tüy dökme, uyaranlara karşı ilgisiz olma, aşırı korkma ve kalabalıktan kaçma en belirgin durumlardandır.
Kediler üzerinde yapılan birçok araştırmada insan duygularına karşı duyarlı oldukları ortaya çıktı. Bu nedenle kediler üzüntüyü hissedebiliyor. Ancak bunu kendi algıları ile yaptıkları ve sahip oldukları karakter özellikleri nedeniyle insanlar tarafından anlaşılmayabiliyor ya da yanlış algılayabiliyorlar.
Kedilerde en sık görülen korku belirtileri arasında kaçma, zıplama, denge kaybı, saklanma, agresifleşme, olduğu yerde donakalma, idrar kaçırma, dışkılama ve kendi tuvaletini kullanmama gibi davranışlar sayılabilir.
Kedi Anksiyetesi Nedir
normal vücut reaksiyonlarına neden olacak şekilde bilinmeyen veya hayal edilen bir kaynaktan" tehlike beklediklerinde anksiyete yaşar diyor. Başka bir deyişle endişeli bir kedi, belirgin bir sebep olmaksızın kronik olarak stresli ve ürkek görünür.
Korku, kedinizin aniden saldırmasına neden olabilir. Korktuğunda, kendisini korumak için saldırmak, onun bir savunma mekanizmasıdır. Bazı kediler, veterinere gideceğini anladığında korkuya bağlı saldırganlık davranışları geliştirebilir. Korktuğunu anladığınızda, onu oyalamaya çalışmayın.
Kedilerin 24 saatten fazla yalnız kalmaları mutsuzlaşmalarına neden olabilir. Çünkü kediler sosyal canlılar olarak insanlarla etkileşime ihtiyaç duyarlar. Sağlıklı yetişkinlerden farklı olarak, yavru kediler, evde daha kısıtlı sürelerde yalnız bırakılmalıdır.
Peki, kedilerin küstüğü nasıl anlaşılır? Bu durum oldukça basit. Kediniz eskisi gibi bacaklarınıza dolanmıyorsa, sizinle eskisi gibi oyun oynamıyorsa, mama yemeyi reddediyorsa veya eskisi gibi iştahla yemiyorsa öncelikli olarak bir sağlık problemi olup olmadığını teyit etmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri