Kefalet sözleşmesi, kefil ile alacaklı arasında yapılan ve kefilin borçlunun bor- cunu ifa etmemesinin sonuçlarından kişisel olarak sorumlu olmayı üstlendiği sözleşmedir.
Kefalet sözleşmesinin tarafları alacaklı ve kefildir. Başka bir deyişle, alacaklı ile kefil arasında kurulan kefalet sözleşmesine borçlu, yabancıdır: borçlu ile alacaklı arasındaki hukuki sözleşmeden farklı bir sözleşmedir. Ayrıca sözleşmenin meydana gelmesi için borçlunun izin ya da onayı da gerekli değildir.
Gerçek kişiler için tam ehliyetli olanlar, kefil olarak tek başlarına kimsenin icazeti olmaksızın kefalet sözleşmesi yapabilirler.
İlgili Kanun gereğince, bir kefalet sözleşmesinin geçerli olabilmesi için bir takım şartların gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu koşullar; mevcut ve geçerli bir asıl borcun bulunması, kefalet sözleşmesinin yazılı bir şekilde yapılması ve eşin rızasının alınmasıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Kefalet sözleşmesi niteliği itibarı ile tek tarafa borç yükleyen ve ivazsız bir sözleşmedir. Kefalet borcu asıl borçtan bağımız bir para borcu olarak karşımıza çıkar. Yine kefalet sözleşmesinden kaynaklanan borç, tali (ikincil nitelikli) bir borç olma özelliği yanında, fer'i bir nitelik de taşımaktadır.
Kefalet sözleşmesi, kefilin alacaklıya karşı, borçlunun borcunu ifa etmemesinin sonuçlarından kişia sel olarak sorumlu olmayı üstlendiği bir sözleşmedir. Borçlunun borcunu ifa etmemesi sonucu kefil ödeme yapmak zorunda kalırsa, alacaklının haklarına halef olacaktır.
Kefilin sorumluluğunun fer'iliği, hukuki dayanağını, kefalet sözleşmesinin alacaklıya teminat vermek amacıyla yapılmasında bulur.12 Bu sözleşme ile asıl borçlunun borcunu alacaklıya ödememesi durumuna karşı kişisel teminat sağlar. Kişisel güvence verilince borçlu artık borcunu ödememe riskinden kurtulur.
Kişisel teminat borcu doğuran sözleşmelerden kefalet, kefile ilke olarak tek tarafa borç yüklemektedir. Kefil, bu sözleşmeyi asıl borçlu lehine yaparken herhangi bir karşılık beklememekte, ne alacaklı ile ne de asıl Page 3 borçlu ile karşılık ilişkisi bulunmamaktadır.
Ticari şirketlerin ortak ve yöneticileri tarafından şirketle ilgili olarak verilecek kefaletlerde de eşin rızası aranmamaktadır. Eşin rızasının aranıp, aranmayacağı hususundaki ölçüt burada da kefaletin ticari şirketle alakalı olup olmadığı yönündedir. Eğer kefalet ilişkisi şirket ile alakalı ise; rıza aranmayacaktır.
Kefalet Kanunu gereğince kefalete tabi memurların aylıklarından, kefilli görevleri devam ettiği sürece her ay kefalet aidatı kesilecektir. Kefalet aidatı kesilmediği takdirde kefalet aidatının kesilmeme sebebi bir yazı ile bildirilmelidir.
Kefalet sözleşmesi en azından adi yazılı şekilde yapılmalıdır. Kefalet beyanının altının kefil tarafından imzalanmış olması yeterlidir (BK m. 13). Zira, Şekil şartı sadece borç altına giren kefilin irade beyanı için gereklidir"33. Ayrıca alacaklının sözleşmeye ilişkin beyanının yazılı şekle uyması gerekli değildir34.
Türk Borçlar Kanunu'nun madde 598/3 düzenlemesi “Bir gerçek kişi tarafından verilmiş olan her türlü kefalet, buna ilişkin sözleşmenin kurulmasından başlayarak on yılın geçmesiyle kendiliğinden ortadan kalkar.” şeklindedir.
Kefil, kefalet sözleşmesi imzalamak üzere başkasına yetki verebi- lir. Ya da kefil vaadinde bulunabilir. Kefilin kendi adına kefil olma ko- nusunda özel yetki vermesi ve diğer tarafa veya bir üçüncü kişiye kefil olma vaadinde bulunulması da kefaletle aynı şekil şartlarına tabidir.
Buna göre kefalet sözleşmesi noterde veya adi yazılı şekilde yapılabilir. Ancak sözleşmede kefilin, sorumlu olacağı azami miktarı, kefalet tarihini ve eğer müteselsil olarak kefalet olacaksa bu hususu kendi el yazısıyla yazmış olması gerekli ve zorunludur.
Kefalet sözleşmesi, bir borcun ödenmesinin garanti altına alınması için kefil olan kişinin alacaklıya karşı borçlunun borcunu ifa etmemesinin sonuçlarından kişisel olarak sorumlu olacağını garanti ettiği sözleşmedir. Sözleşmenin yapıldığı anda borcun mevcut olmasına gerek yoktur.
İki tarafa da borç yükleyen sözleşmelerde ise iki taraf da borç altına girer. Satım, kira, eser sözleşmeleri buna örnek olarak gösterilebilir. Bu tür sözleşmelere sinallogmatik sözleşmeler de denir.
Alacaklı ve borçlu sıfatlarının birleşmesi halinde -örne- ğin borçlunun alacağı iktisap etmesi, alacaklıya mirasçı olması veya alacaklının borçlunun mirasçısı olması gibi- kefalet yükümlülüğü de sona erer.
Kefillerin yurt içinde çalışıyor olması gerekmektedir. Mevsimlik veya geçici işçi kefil kabul edilmez. Eşler birbirine kefil olamaz. Eşlerin ikisi de aynı kişiye kefil olamaz.
Buna göre borçlu borcunu ödemezse kefil ve aynı durumdan eşte dolaylı yoldan etkilenebilmektedir. · Yine, TBK 589. maddesine göre kefil azami borç miktarı kadar sorumlu tutulmuştur. Yani borcun ödenmeyen kısmının tamamından sorumlu tutulacaktır.
Birim Amiri huzurunda imzalanabilmesi için kefillerin memur veya memur emeklisi olması şarttır. Memur veya memur emeklisi anne ve baba kefil olarak kabul edilebilecek; ancak eşler memur ya da memur emeklisi olsa dahi kefil olarak kabul edilmeyecektir.
Adi kefalette istisnalar hariç asıl borçluya gitmeden kefile gidilemez.
Kefalet akdi ile kefil aynen eda borcu altına girmez. Alacaklının, asıl borcun yerine getirilmemesinden doğan menfaatlerini tazmin suretiyle borcundan kurtulur. Kefilin, asıl borcun yerine getirilmesi için faaliyette bulunma, çaba sarf etme yükümlülüğü de yoktur.
Bunun haricinde kefil yasal halefiyete dayalı bir rücu hakkına da sahiptir. Türk Borçlar Kanunu m. 596/I' göre kefil alacaklıyı tatmin ettiği ölçüde onun haklarına halef olacaktır. TBK m. 596 kapsamındaki halefiyet ayrıcalığı kefile asıl borçluya karşı bir rücu hakkı verir.
TBK'nın 383. maddesi aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir: “Kefalet sözleşmesi, yazılı şekilde yapılmadıkça ve kefilin sorumlu olacağı azamî miktar ile kefalet tarihi belirtilmedikçe geçerli olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri