Kelile ve Dimne kitabının yazarı Hintli bilge ve fabl yazarı Beydaba'dır. Beydaba'nın eseri Hindistan'ın Keşmir bölgesinde kaleme aldığı düşünülmektedir.
Kelile ve Dimne, Sanskritçe orijinal adı Pança-Tantra (Beş İlke) olan, fabl tarzında hikâyeler barındıran kitabın Abdullah İbn Al Mukaffa tarafından çevrilmiş Arapça'daki adıdır. Orijinal metin 3. yüzyılda yaşadığı düşünülen Brahman rahibi Beydeba tarafından yazıya geçirilmiştir.
İran asıllı olan İbn Mukaffâ (ö. 142/759), Bürzûye tarafından ya- pılan Farsça çeviriden hareketle Kelile ve Dimne'yi Arapça'ya çevir- miştir. İbn Mukaffâ, tercüme sırasında esere kendisi de birtakım ila- velerde bulunmuştur.
Bu eser Kelile ve Dimne adlı iki çakalın başlarından geçenlerin anlatıldığı bir masal kitabıdır. Bu Sanskritçe eserin bir Brahman tarafından 3. yüzyılda Keşmir'de yazılmış olduğu sanılıyor.
Beydaba'nın “Kelile ve Dimne” eseri, Fazlullah B. İsa Et-Taşkendi tarafından 1300- 1315 yıllarında Çağatay Türkçesine tercüme edilmiştir.
İlgili 26 soru bulundu
İstanbul Topkapı Sarayı Müze Kütüphanesi'nde muhafaza edilen R.1022, H.362, R.1023'tür, İstanbul Süleymaniye Kütüphanesinde Fatih 3682 kayıtlı Antoloji ve son olarak Bursa İnebey Kütüphanesinde bulunan Nr. Hüseyin Ç.763 envanter numaralı Kelile ve Dimne eserleridir.
Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi'nde H.363. numara ile kayıtlı olan Kelile ve Dimne adlı eserde, 13-14. yüzyıllarda yapıldığı düşünülen, Nasr'Allah'ın Farsça çevrisinden oluşan hikayelere ait, 125 adet minyatür bulunmaktadır.
Adı geçen bu iki önemli eser dışında Beydeba'nın Kelile ve Dimne'si de kitlelerin eğitiminde kullanılan önemli anlatılardan biridir. Hint kaynaklı bu eseri araştırma konusu olarak seçmemizin sebebi Türk ve Fars edebiyatlarında kitlelerin eğitiminde kullanılan ortak bir eser olmasıdır.
Güncel yayın kataloğumuzda bulunmamaktadır. Kelile ve Dimne Kitap Açıklaması Masal geleneğinden eşsiz bir örnek! Doğunun en ünlü masallarından biri olan Kelile ve Dimne, adını iki çakaldan alıyor.Bu çakallardan Kelile dürüstlüğü, Dimne ise hilebazlığı simgeliyor.
Kelile ve Dimne ya da Sanskritçe adı ile Karataka Damanaka, Brahman rahibi Beydeba tarafından yazıya geçirilmiş, adını Hintli Vişnu rahibin Pançatantra (beş düşündürücü nasihat kitabı) adlı eserdeki iki çakal kardeşten aldığı düşünülen ve öğüt vermek amacı güden 14 bölümlük Hint kökenli fabldır.
9-14 yaş grubu için özel olarak hazırlanan ve özenli baskıları ile benzerlerinden farklı olan bu klasikler hem okuma alışkanlığının yerleşmesi, hem de hayal dünyasının gelişmesi için çok önemli...
Özet. Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi'nde H.363. numara ile kayıtlı olan Kelile ve Dimne adlı eserde, 13-14. yüzyıllarda yapıldığı düşünülen, Nasr'Allah'ın Farsça çevrisinden oluşan hikayelere ait, 125 adet minyatür bulunmaktadır. Eserin son 5 bölümü kayıp olduğu için yazarı ve tarihi bilinmemektedir.
Kelile ve Dimne Kitap Açıklaması
Hint hükümdarı Debşelim'in isteği üzerine Beydeba tarafından M.ö. III. Yüzyılda yazılan bu alegorik eser, yüz yıllar sonra türünün örneği olmuş ve bu tarzda birçok eser kaleme alınmıştır.
Mesnevî'ye kaynaklık eden eserlerden biri de Kelile ve Dimne'dir. Mesnevî'de Kelile ve Dimne'den doğrudan alıntı yapılmış üç hikâye vardır.
Kelile ve Dimne, öğüt vermek maksadıyla yazılmış Hint kökenli bir masal kitabıdır. Doğu kültürünün klasik şaheserleri arasındadır.
Kelile ve Dimne, ailevi ve siyasal terbiyeyi konu alan bir kitaptır. Filozof Beydeba ve hükümdar Debşelim'in arasındaki diyalogların kaleme alınması şeklinde oluşturulmuştur. Eserin hükümdarın oğullarını eğitmek amacı ile yazıldığı düşünülmektedir. Ferdi ahlaka değinen bölümleri de vardır.
milattan cok once yazilmaya baslanmis, klasik hint edebiyatina ait hayvan fabllerini iceren kitap. kelile ve dimne 'nin kaynağı. "beş masal kitabı" anlamına gelen, hint masal kitaplarınn en eskisidir.
Humayunname, Bidpai tarafından yazılmış Kelile ve Dimne adlı ahlaki, öğretici Hint masallarının Türkçe çevirisidir. 16 yüzyılda Ali Vasi Çelebi tarafından Kanuni Sultan Süleyman'a sunulmuştur. İlk baskısı 1835 yılında yapılmıştır.
Kelile ve Dimne (Beydeba) - Fiyat & Satın Al | D&R.
Halk hikâyesinin içinde masal, efsane, fıkra, dua, beddua, deyim, atasözü, bilmece vb. örneklerine rastlanabilir.
Halk hikâyeleri destan geleneğinin devamı olarak gelişmiş zamanla destan geleneğinden modern hikâyeciliğe geçişi sağlamıştır. Destan geleneğinden halk hikâyeciliğine geçişi sağlayan ilk eser olarak kabul edilen Dede Korkut Hikâyeleri bu türün ilk örnekleri olarak da kabul edilmektedir.
Dresden nüshası
Kitâb-ı Dedem Korkud Alâ Lisân-ı Tâife-i Oğuzân (“Oğuz boyunun diliyle Dedem Korkud Kitabı”) adını taşır; giriş ve 12 hikâye içerir.
Bu bağlamda bilindiği üzere âşıkların divan şairlerinden etkilenip aruzla şiir söylemeleri gibi divan şairleri de eserlerinde zaman zaman halk kültürüne / halk edebiyatına ait unsurlara yer vermişlerdir. Şeyh Galib'in Hüsn ü Aşk adlı mesnevisi de bu eserlerden birisidir.
Alaeddin Ali Çelebi Kimdir? Alaeddin Ali Çelebi, Osmanlı Devleti zamanında yetişen meşhur müderris, hattat ve Hümayunname yazarı. Asıl ismi Alaeddin Ali bin Salih'tir. Bazı kaynaklarda ismi Salihzade er-Rumi şeklinde geçer. Filibe'de dünyaya geldi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri