İlçenin isminin nereden geldiği konusunda çeşitli rivayetler bulunmasına rağmen , büyük çoğunluk Elekçi deresi kenarında yerleşmesinden dolayı verilen kumlu ismi zamanla halk arasında Kumru olarak anılmaya başlanmasından dolayı bu ismi aldığı konusunda fikir birliği içindedirler.
Kumru, İzmir'e özgü coğrafi işaretli bir tür sandviçtir. Kumru simit hamuruna benzeyen az tuzlu bir hamurdan üretilir, susama batırılarak fırınlanır. Şekli kumru kuşunun gövdesini andırdığından bu ismi almıştır.
Birbirine sarılmış sevgililer için “kumrular gibi” denmesinin nedeni, kumruların bir yıl boyunca eşlerinin yanından hiç ayrılmamasına dayanıyor. Kumrular bir yıl boyunca devamlı çiftleşiyorlar. Kuş bilimci Kerem Ali Boyla'ya göre bunun sebebi, kumruların ömrünün ortalama bir yıl olması.
Yaklaşık 150 yıldır İzmir'de üretilen ve İzmirliler tarafından hemen hemen her gün tüketilen kumru önceleri soğuk olarak tüketilirken, 1940'lardan sonra sandviç gibi arasına sucuk, salam ve peynir konularak sıcak olarak da tüketilmeye başlanmıştır.
Barış yanlısı kimse ile beraber sevgi dolu kişiler kumru olarak bilinmektedir. Bu tanım üzerinden öyle çıkar ve aynı zamanda sembolize edilir. Özellikle Türk Dil Kurumu açısından kişi ya da kişiler için değerlendirildiğini söylemek mümkün.
İlgili 38 soru bulundu
Kumru ismi Kuran-ı Kerim'de geçiyor mu? Hayır, Kumru ismi Kuran-I Kerim'de geçmiyor.
Birbirini çok seven insanlar için kullanılan “kumru gibiler” deyimi işte bu sadık ve sevgi dolu kuşlardan kaynaklanıyor. Kumrular tek eşlidir ve eşlerden biri ölecek olursa geride kalan eş hayatını yalnız bir şekilde tamamlar.
Kumru kuşları, ince ve minik yapısı ile güvercinlerden tamamen farklı görünen bir kuş türüdür. İnce bir gaga yapısına sahiptir. Uzun ve yuvarlağa yakın bir kuyruk yapısı vardır. Genel olarak boyun ve sırt bölümleri daha çok mavi ve gri tonları arasındadır.
Kumrucu Hüseyin, İzmir'den başlayıp ünü tüm yurdu saran ve adına “Kumru” denen bir tür sandviçin mucidi.
Kumrular, güvercingiller familyasından olmasına rağmen, Streptopelia familyasından kabul edilir. Güvercine göre daha küçük yapılıdırlar. İnce gagaya, uzun ve yuvarlak bir kuyruğa sahiptirler. Boynunun arkası gri-mavi renklidir.
güvercingiller familyasına mensuptur, ama güvercinden daha küçük zarif sivri kuyrukludur. eşlerine çok bağlıdırlar eşleri ölünce başka eş bulmaz sürekli beraber gezerler hatta (bkz: çifte kumrular) sözü burdan gelir. renkleri gridir.
Kumrular otları sevdiği kadar mısır, kenevir ve buğday yemeyi de severler. Ayrıca küçük böcekleri yiyerek hayatta kalmayı başarırlar. Bulundukları ortama uyum sağlamaları zaman almadığı için yer ve besin değişikliklerinde zorluk çekmezler.
Rüyada kumrunun eve girmesi hayra yorulmaktadır. Rüya sahibinin üzüntülerinden kurtulacağı anlamına gelmektedir. Rüya sahibi hamile ise ve evine erkek bir kumru girmişse o kişinin erkek bir evlat doğuracağı anlamına gelmektedir. Rüyada ağaçta kumru görülmesi kişilerin evlat sahibi olacağı anlamına gelmektedir.
Kumrunun İçine Ne Girer? içerisine pişmiş sucuk, sosis, salam, kaşar peyniri ve domatesin yanı sıra ketçap ve mayonez de eklenerek hazırlanan sandviçlere de kumru denmiştir.
Sadece İzmir'e has bir yiyecek olan kumru son yıllarda başka şehirlerimizde yapılsa, ünü yurtdışına yayılsa da İzmir'de yiyeceğiniz kumruya benzemez. Özel ekmeği ile İzmirlilere özgü, bir yiyenin bir daha unutamayacağı bir lezzet.
Kumru, güvercingiller (Columbida) familyasından, genellikle güvercinlere göre daha küçük yapılı ve soluk renkli türlerin ortak adı. Kumru adının taksonomik bir değeri olmamakla birlikte genellikle Streptopelia cinsine ait türler için kullanılır.
Güvercin ailesinden gelen ince, küçük ve orta boylu olan boyunlarında karakteristik yapıya sahip olan kuş cinsine kumru kuşu denmektedir. Kumru kuşunun üst tarafı soluk bir kahverenginde olmaktadır.
İşte Kumru'nun gerçek hikayesi...
Dizide Kumru karakterinin hikayesinin anlatıldığı bölümler Madalyonun İçi kitabında 'Kader Kurbanları' bölümünden esinlenerek oluşturuldu.
Kumru: Sübhâne Rabbiyyel-a'lâ.
Eti yenen kuşlar: İğrenç olmayan, leş yemeyen, avını pençesiyle yakalamayan kuşlar yenir. Saksağan, kumru, bülbül, kanarya, muhabbet kuşu, keklik, sülün, bağırtlan kuşu, güvercin, bıldırcın, tarla kargası, tavus, kırlangıç, baykuş, papağan, turna, saka kuşu, çalı kuşu, ispinoz, serçe ve sığırcık gibi kuşlar helaldir.
Kumru ve güvercinlerin ötüşüne kuğurtu deniyor ve bu ötüş gerçekten de kulağa “ku” veya “gu” gibi geliyor; kuğurtu ve guguk, kumruların çıkardığı sese göre isimlendirilen kavramlar. (Bilimsel yönden konuşursak, kumru ve güvercin aslında aynı şey).
Üveyik: Güvercingiller familyasından üveyik kuşu da, aşkına en sadık hayvan olarak bilinir. 7 yıllık ömürlerini tek eşle geçiren üveyik kuşları, Hıristiyanlık kültüründe sonsuz sevginin sembolüdür.
Büyüklerimizin eski hikayelerinde de bolca rastlayacağınız gibi evinize kumruların yuva yapması evinize uğur getirir. Onların yavrularını beslemeleri ve kısa sürede uçurmaları insanın içini ısıtan bir görüntüdür.
Bunun sebebi; kumrular, asla eş değiştirmezlermiş. Her ne şartta olursa olsun hiçbir kumru, hiçbir zaman başka bir kuşun yuvasına girmezmiş. Kumrular, içinde bulunduğu şartlara her zaman uyum gösterirlermiş, eşine de asla kötü davranmaz ve ondan başkasına da âşık olmazlarmış.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri