Keloğlan masalları Türk mitolojisi ve Altay mitolojisinin ortak figürlerinden biridir. Bazı lehçelerde "Keloğlan" adının "Kaloğlan, Kalca, Kelce" şeklinde kullanıldığı da görülmektedir. Keloğlan masallarında Keloğlan, annesi ile yaşamakta olan saf bir Anadolu delikanlısıdır.
Keloğlan, özellikle Türk ve Altay mitolojisinde, masal, fıkra ve benzer halk anlatılarında adı geçen saçsız masal kahramanıdır. Türk masal anlatı geleneği içerisinde olumlu ve olumsuz özelikleri ile halkı temsil eden bir tiptir.
Fahri Celâl, “Çanakkale'deki Keloğlan” adlı hikâyesinde Türk askerinin I. Dünya Savaşı'nda çekmiş olduğu sıkıntıyı ve gösterdiği fedakârlığı milli karakterli bir halk ürünü olan Keloğlan masallarının baş tipi özellikleriyle kendi hikâyesindeki ana kişiyi bütünleştirerek yeni bir kahraman ortaya çıkarmaya çalışmıştır.
Aslen Elazığlı olan sanatçı, lise okurken tiyatroya başladı. Ankara Halkevi'nde tiyatro kursları aldı. Rüştü Asyalı, Ankara Devlet Konservatuarı'nda tiyatro bölümünü okudu. Üniversiteyi bitirdikten sonra, Ankara Radyosu Çocuk Saati'nde Keloğlan oyunlarını canlandırdı.
tuncay opçin on X: "Keloğlan çizgi filminde, Uzun adında bir hırsız vardı. Çizgi film, sırf bu yüzden yayından kaldırıldı.
İlgili 22 soru bulundu
Suna Belener, sahne adıyla Suna Pekuysal, (1933-2008) tiyatro ve sinema oyuncusu. 1933'te İstanbul'da doğdu. Pekuysal, İstanbul Belediye Konservatu...
Keloğlan, 1971 yapımı Türk filmidir.
Denizli'nin Acıpayam ilçesinde bulunan ve sarkıt ve dikitleriyle doğaseverlerin uğrak noktası haline gelen 145 metre uzunluğundaki Keloğlan Mağarası, bölgede anlatılan kel çoban efsanesinin ardından, özellikle saçı olmayan ve dökülenlerin ilgisini çekiyor.
Kars'ın Arpaçay ilçesine bağlı Meydancık Köyü'nde bulunan Keloğlan Türbesi'nin Hikayesi.
Rüştü Asyalı 1947 yılında Ankara'da dünyaya gelen tiyatro, sinema oyuncusu, yönetmen, senaryo yazarı ve seslendirme sanatçısıdır.
Seslendiren : nazım sarıbaşoğ Vezirköprü...
Çeşitli masallarda, gücün (padişahın) karşısında halkı temsil eden Keloğlan; Türk insanının zekâsını, aklını, başarısını, azmini, şansını ve saflığını da en güzel şekliyle kendi üzerinde toplayan, problemleri gülerek çözümleyen “hümorist” yapıya sahip bir tiptir.
KELOĞLAN KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle özel isim( keloğlan, kel oğlan, Kel oğlan), isim (kel oğlan) şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı özel isim (Keloğlan), isim (keloğlan) şeklinde olmalıdır.
Keloğlan (1971) filmi - Sinemalar.com - Sinemalar.com -
Keloğlan 1971 yapımı olan bu film Konyaaltı ilçesinde çekilmiştir.
“Keloğlan Masalları” Türk dünyası kültür ve edebiyatının en önemli ürünlerindendir. Bu masallarda ana karakter Keloğlan'ın karşılaştığı zorluklarla mücadelesi konu edilmektedir. Birçok masalda yaşlı annesiyle geçim sıkıntısı yaşayan Keloğlan'ın gayreti, kısa yoldan geçim kaynağı sağlama veya zengin olma üzerinedir.
Denizli'nin Acıpayam ilçesi Dodurgalar Mahallesi yakınındaki Mallı Dağı'nda bulunan ve içinde çok sayıda sarkıt ve dikitin yer aldığı 145 metre uzunluğundaki Keloğlan Mağarası, bölgede anlatılan kel çoban efsanesinin ardından, özellikle saçı olmayan ve dökülenlerin ilgisini çekiyor.
Kesinlikle 8 yaş altı çocuklar için !
Bazı lehçelerde "Keloğlan" adının "Kaloğlan, Kalca, Kelce" şeklinde kullanıldığı da görülmektedir. Keloğlan masallarında Keloğlan, annesi ile yaşamakta olan saf bir Anadolu delikanlısıdır. Yoksulluk içindedirler ama genelde mutlu, kendi dünyalarında iki insandırlar. Keloğlan, tembel, saf ve şanssız bir kişidir.
Keloğlan Masalları Çizgi film ana karakterlerindendir. Aynı zamanda Keloğlanın aşık olduğu kızdır.Uzun Sarı saçları olan Balkız günün büyük bir kızmında Keloğlan ile birliktedir.
Meğer Keloğlan'ın Cankız'ı, ünlü oyuncu Alev Oraloğlu'ymuş. Yeşilçam'a damga vuran Alev Oraloğlu, Arka Sokaklar dizisinde Zeynep'in annesini canlandırmıştı.
KELOĞLAN FİLMİNİN (1971) ÇEKİLDİĞİ YERLER PART 3 - YouTube.
2014 yılında izleyicisi ile buluşacak olan film, 3D olarak hazırlanmaktaydı. Ancak Pepee'nin hitap ettiği yaş oranı küçük olduğundan gişede başarı elde edememesi göz önünde bulundurularak proje iptal edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri