Hegel, Heraklietos'un üzerinde durduğu “bir/birlik hakikatin özüdür” dizgesini eserlerinde “Tin” kavramı ve olgusunu betimlemiştir. Hegel, dünyayı “doğa” ve “tinsel” olmak üzere ikiye ayırmıştır. Tinin var olabilmesi için kişinin kendini kendi-için nesne olarak alması gerekmektedir. Ve ona göre düşünen ve bilen Tindir.
Nesnel tin, Hegel'in Felsefi Bilimler Ansiklopedisi isimli eserinin üçüncü kitabı olan Tin Felsefesi'nin bir bölümüdür. Bu ilişki Hegel'in Tin Felsefesi eserinin de incelenmesini gerektirmiştir.
Hegel'in tin, geist, idea, mutlak kavramlarıyla anlatmak istediği, her şeyi varkılan tinsel bir varlık, tüm insan bireylerinin dışında var olan nesnel bir varlıktır, ki bu Tanrı'dan başka bir şey değildir.
Yani, Geist kendisini Hegel'e göre, doğada ve insan aklında ifade eder. Ona göre, gerçekliğin tümü yalnızca bir İde, Mutlak ya da Nesnel Akıl, bir Mutlak Tin aracılığıyla anlaşilabilir. Bu Mutlak Akıl, dünya tarihi boyunca bir evrim süreci içinde olmuştur.
Tin kavramı, felsefi bir terim olarak evreni açıklamak için kendisine başvurulan madde dışında bir varlık anlamına gelmektedir. Tin kavramı günümüzde bilinçte bulunan yaşantıların ya da durumların kişinin benliğini oluşturarak kişiye ait olan duyumsal ve etik özellikler olarak değerlendirilmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Hegel'e göre tin ve özgürlük ayrılamaz kavramlardır. Özgürlük özerk ve kimseye ya da hiçbir şeye bağımlı olmamak anlamına gelmektedir. Maddenin tözü, onun dışında olmasına rağmen, tinin tözü, kendisiyle beraberdir. İşte bu töz, özgürlüğün kendisidir.
TİN NEDİR:En genel olarak, bazı metafizikçilerin ya da Hegel gibi nesnel idealistlerin, gerçekliği ve evreni açıklamak üzere, varolan her şeyin temeli, özü olarak kabul ettikleri cisimsel olmayan varlık, maddi olmayan gerçeklik.Dinlerde, dini düşünce geleneklerinde dünyayı yarattığına inanılan varlık.
Geist ne demek? Felsefede geist kavramının ne anlama geldiğini ayrıntıları ile derledik. Alman düşünür Hegel, geist kavramını diyalektik süreçte ele almıştır. Ona göre insan ruhunun gelişim sürecinde "mükemmel" diye bir şey söz konusu değildir.
Kültür felsefesi
Tin (Geist), kendini kültür dünyasında diyalektiğin üçlü hareketi gereğince, Öznel Tin, Nesnel Tin ve Mutlak Tin olarak açar. Buna göre, Öznel Tin en alt düzeyinden en üst düzeyine kadar insan ruhunu meydana getirir.
Tin – Türk ve Altay halk inancında Ruh. Tın (Dın, Din, Çın, Çin) olarak da söylenir.
Hegel mutlak idealizmin yani özne ile nesnenin özdeşliğinin bilincin tarihsel gelişiminin bir sonucu olarak görmektedir ve dolayısıyla özne ile nesnenin bilincin tarihsel süreç içinde yerini almasını ve bir bütünlük içinde olmasını savunmuştur.
Öznel Tin insanbilim, görüngübilim ve ruhbilim gibi üç alt bölümden oluşur. Bu bölümlerde insanal bireyin bedensel, ruhsal-fiziksel ve ansal özelliklerini, koşullarını, süreçlerini ve etkinliklerini etkileyen bütün durumlar tanımlanır ve irdelenir.
Hegel, diyalektik kavramının mucidi olmamakla beraber, bu yöntemi ele alan ilk düşünür de değildir. Diyalektik, tarihsel kökeni Antik Yunana kadar uzanan bir kavramdır. Alman idealizminin temsilcileri Fichte ve Schelling tarafından da kullanılmış ve Hegel her iki düşünürden de bu anlamda etkilenmiştir.
“(Evrensel) tin insan bilinci olarak vardır. İnsan bu varoluştur, bilmenin bu kendisi- için-olmasıdır. Tin, kendini bilen, kendini özne olarak alan tin olduğu ölçüde dolaysız bir varoluş karşımıza çıkar: bu da insan bilincidir” (Hegel, 1995, s.112).
Tin TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,ruh bilimi Ruh.
Kant, Aydınlanma geleneğinin en önemli filozoflarından biri olarak kabul edilmektedir. Kendi felsefesi içerisinde ampirizm ile rasyonalizm'i birleştirmeye çalışmış, bilginin evrensel, zorunlu ve genel-geçer olabilmesi için, hem akla hem deneye (deneyime) dayanması gerektiğini vurgulamıştır.
Hegel “Her şey Tanrıdır” görüşüne şiddetle karşı çıkar bunun yerine “Her şey Tanrı'dandır” görüşünü benimser. Hegel (felsefesinin bu tür yorumlara imkan vermesine rağmen) açık bir biçimde panteizme ve Spinoza felsefesine karşıdır.
hegel şengör ve popper'e göre salaktır çünkü hegel normal önermelerin totoloji içerebileceğini iddia eder ve normal önermeler totoloji içeremez çünkü normal önermeler tümel asal önermelerin veya bağlacıyla birleşmesinden oluşur.
Nietzsche, insanların bağlı oldukları ahlak ve değer yargılarının ussal bir dayanağı olmadığını savunur. İnanılan bu mitlerin Yahudi-Hristiyan ve eski Yunan gelenekleriyle temellenmiş, yıkılmaya mahkum mitler olduğunu söyler. Bu mitleri yıkmaya halihazırda var olan değerlere saldırarak başlar.
Hegel Evrendeki tüm varlıklar, 'geist' (evrensel tin) ın bir açılımıdır. Her şey 'geist'ın diyalektik hareketi ile oluşmuştur.
max scheler'e göre "geist", aklı, ide bilincini, kendiliğindenliğe yönelen anlayışı, iyilik ve acımak gibi birçok aktları kapsayan bir güçtür. insan, "geist"iyle çevresindekilerin tümünü objeleştirip kavrayabildiği gibi, bizzat kendisini de objeleştirip kavrayabilmektedir.
Felsefi düşünceleri
Beden ve ruhun birbirlerine olan üstünlükleri yerine paralelliklerini savunan Spinoza ereksel bir nedenselliğe de karşı çıkmıştır. Bununla birlikte aşkın bir tanrı anlayışı yerine içkin bir doğa anlayışı getirmiştir.
Tinsel bir varlık olan ruh töz idesi, zihnimizde, düşünme, anlama, isteme, bilme gibi basit idelerin bileşimi sonucu oluşmuştur. Ruh töz idesinin özellikleri düşünme, hareket ettirme gücü ve özgürlüktür. Madde töz idesi ise duyusuz, algısız, düşünemeyen ve kendiliğinden hareketi olmayan bir tözdür.
Teoloji, felsefe, sosyoloji, edebiyat gibi bir çok alanda çalışmalar yapan Dilthey, Geisteswissenschaften (Tinsel Bilimler) olarak isimlerdirdiği bilimlerin ve hermeneutik yöntemin felsefi dayanaklarını meydana getirmiştir.
Eski Türkçe tın “can, nefes” sözcüğünden alıntıdır. Daha fazla bilgi için din- maddesine bakınız. Türkiye Türkçesi kullanılmayan bir kelime iken Dil Devrimi döneminde Kaşgarî'de bulunarak dolaşıma sokulan sözcüklerdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri