Kelsen, kanun koyma ve hukukun yaratılması kavramlarını aynı kabul eden teoriye karşı çıkmış, hukukun yaratılması ile hukukun uygulanması arasında ayırım olmadığını savunmuştur. Ona göre, hukuk normlardan oluşmuş bir düzendir[55], hukuki fiiller hem hukukun uygulanması hem de hukukun yaratılması fiilleridir.
Hans Kelsen (1881-1973), hukuki pozitivist kuramın en önemli figürlerinden biridir.
Bu yaklaşıma göre hukuk, insan iradesinden önce tabii olarak var olan ya da Tanrı iradesine bağlanabilecek normlar anlamına gelmemektedir. Bugün hukuku var eden, yine insanlar tarafından öngörülmüş yasa koyma kurallarına uygun olarak gerçekleştirilmiş olmasında yatmaktadır.
Farklı bir ifadeyle, normatif hukuki pozitivizm bu anlamıyla tasviri anlamda hukuki pozitivizmi varsayan, yani bu anlamda hukuki pozitivizmin hukukun ne olduğuna dair tespitlerini kabul eden, ancak bununla yetinmeyip hukukun bu şekilde anlaşılmasının ayrıca iyi olduğuna işaret eden bir anlayıştır.
Normativizm olarak bilinen ekolün kurucularından olan ve Yeni Kantçı olarak tanımlanan Hans Kelsen'e (1880-1973) göre normun şekil ve içerik olmak üzere iki boyutu vardır. Ona göre normun etik boyutu içerikle ilgilidir. İçerik ise hukuk ilminin ve hukukçunun uğraşı alanı değildir.
İlgili 35 soru bulundu
Normlar, tarif eden, açıklayan ve ifade eden kavramsal soyutlamalardan ziyade, bir eylemi gerçekleştirmeye yönelik pratik anlam kavramlarıdır (cümlelerdir). Normatif cümleler, tanım yapan düze cümlelerden farklı olarak, "zorunludur" ifadeleri ve iddialarını ima ederler.
Kavramın hukuk sözlüğünde[3] “kural, ölçü, kaide; bir hususta geliştirilen standartlar, kurallar”, felsefe ansiklopedisinde[4] ise kavramın “belli bir kurala uygun olan” anlamına geldiği söylenmektedir.
Comte tarafından, yaşamının ilerleyen dönemlerinde geliştirilen dini bir sistem olarak Pozitivizm, kişisel/şahsi bir Tanrı'nın varlığını reddederek (Tanrı yerine) insanlığı (yani “büyük varlık”ı) yüceltme, saygı ve kültünün bir parçası olarak ele alır; bu bakımdan da Hümanizm ile bir dizi benzerlikler taşır.
Pozitivizm veya olguculuk; Auguste Comte'un başını çektiği, doğru bilginin yalnızca bilimsel bilgi olduğu, doğru bilgiye ise yalnızca ampirizm (deneycilik) ile ulaşılabileceğini ve bu bilginin kendisinin deneysel olmadığını savunan düşünce akımıdır.
Hart diğer pozitivistleri eleştirmesine rağmen modern pozitivist düşüncenin bir düşünürü olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü öncelikle hukuk ve ahlak ayrımı üzerinde durmaktadır. Ona göre hukuk belirli bir toplumda meşru bir kanun koyucu otorite tarafından yaratılmıştır.
Aynı şekilde uluslararası ilişkiler teorilerinde birçok fikir çatışması bulunmaktadır. Bunlardan bazıları konstrüktivizm, kurumsalcılık, Marksizmdir. Ama pozitivist olan iki görüş en yaygın olanlarıdır: realizm ve liberalizm.
İnsanlık dini veya pozitivizm kilisesi pozitivist felsefenin kurucusu Auguste Comte tarafından tasarlanan seküler dindir. Bu dinin inanlıları Fransa ve Brezilya'da kendi ibadethanelerini inşa etmiştir. Comte'un fikirleri diğerlerini etkiledi.
Pozitivizm yıllar boyunca, doğa biliminin esas felsefi görüşü olmuştur. Pozitivizmin belirgin hatta standart görüşü, özellikleri; nesnel bilgi (gerçek) doğrudan deneyim ve gözlem ile kazanılabilir ve bu bilim için mevcut tek gerçektir. Görülmeyen ya da kuramsal olan varlıklar reddedilir.
Buradan anlaşılacağı üzere; Pozitivizm kavramını ilk kullanan Saint Simon; Ancak kavramı sistematik bir bilimsel hareket haline getiren A. Comte olduğudur (Ural, 2006: 47).
Pozitivist ötesi yaklaşımı savunanlara göre kuramlar doğadan, kavramlar olaylardan türetilemez. Pozitivist akılcılığa alternatif olarak yükselmeye başlayan pozitivist ötesi yaklaşımın kökleri 20. yy. başlarında fizik ve diğer temel bilimlerde meydana gelen birtakım önemli gelişmelere dayanmaktadır.
Pozitivist sosyal bilim yaklaşımı, doğal yaşamın devamı niteliğinde gördüğü toplumsal yaşamda, bir bakıma doğal yaşamdaki (örneğin yer çekimi yasası gibi) yasalara benzer, yasal düzenlilikler olduğunu varsayar. Dolayısıyla insan davranışlarının da nedensel yasalara dayanılarak açıklanacağını savunur.
Bu filozoflar, aynı zamanda, pozitivizmin kurucusu Auguste Comte'un fikir kaynakları arasında da yer almaktadır.
Galileo Galilei (ö. 1642), Francis Bacon (ö. 1626) gibi modern bilimin kurucu isimleri ve J. Locke (ö. 1704) ve D. Hume (ö. 1776) gibi İngiliz ampiristleri pozitivizmin öncüleri olarak kabul edilirler.
POPÜLER BİLİM YAYINLARI
Galileo Galilei (ö. 1642), Francis Bacon (ö. 1626) gibi modern bilimin kurucu isimleri ve J. Locke (ö. 1704) ve D. Hume (ö. 1776) gibi İngiliz ampiristleri pozitivizmin öncüleri olarak kabul edilirler.
Pozitivizm:Araştırmaları olgulara dayandıran, metafiziği reddeden, en güvenilir bilginin deneyler yoluyla elde edinilebileceğini savunan felsefe öğretisi ve akımıdır. Bu iki terimin tanımı yazdıklarınızla uyuşuyor.Yani siz hem ateist hem pozitivistsiniz.
Ateizm ya da tanrıtanımazlık, tanrının ya da tanrıların varlığına olan inancın yokluğudur. Bu fikirde olanlara ateist ya da tanrıtanımaz denir. Ateizm inanç koşullanmalarını, hayalî yaratıkları ve olayları reddeder. Ateist bakış açısıyla tanrının yanı sıra tüm metafizik inançlar ve tüm ruhanî varlıklar da reddedilir.
Bir başka ifadeyle, Tanrı idesi, düşünmenin tüm nesnelerinin koşulsuz birliğinin idesidir (Störig 2011: 383). Kant'a göre Tanrı idesi, kaynağını, aklın varlık yapısında bulur; aklın hiçbir koşula bağlı olmayana, tümlüğe uzanmasından doğar.
TOPLUMSAL NORM ÇEŞİTLERİ: ÖRFLER, HALK YORDAMLARI, HUKUK
Sosyolojide farklı toplumsal norm türlerinden bahsedilse de genel olarak kabul gören üç norm türü vardır. Bunlar; örfler, halk yordamları ve hukuk kurallarıdır (Güçlü & Akbaş, 2019, s. 8).
Hart'a göre birincil kurallar rejiminin belirsizliğini giderecek olan kural türü, “tanıma kuralı”dır. Birincil kurallara uyulması ve başta tanıma kuralı olmak üzere ikincil kuralların kabulü Hart'a göre bir hukuk sisteminin varlığı için asgari koşullardır.
Sosyoloji'de normlar yazılı ve yazısız olmak üzere ikiye ayrılır. Yazılı normlar resmi normlar olarak da bilinirler. Kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge ve kararname gibi şeyler yazılı normlarının kapsamına girer. Yazılı normlar daha çok kamu kurumları ve özel sektörde kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri