Kalsiyum ve d vitamini açısından zengin besinler kemik kaynamasını hızlandırabilir.
Kırığın hızlı kaynaması için yeterli miktarda Oksijenin, alınan protein, vitamin ve minarellerin yeterlı ve hızlı kan dolaşımı ile kırık bölgesine ulaştırılması önemlidir. Bu amaçla kırık bölgesindeki ödem azaltılmalı, sigara mutlaka bırakılmalı veya içilen ortamda bulunulmamalıdır. Temiz hava önemlidir.
Paça çorbası kemiğe iyi gelir ama dikkat edilmelidir
Ayrıca onarım süreci olan kırıkların iyileşmesi için kemik dokunun önemli bir kısmını oluşturan kollajen adlı proteine vücudun ihtiyacı vardır. Günlük protein alımını sadece 10-20 gram arttırmanın bile kırık iyileşmesini hızlandırdığına dair çalışmalar bulunmaktadır.
Kırığın türüne, bölgesine ve uygulanan tedaviye göre değişir. Genel bir bilgi olarak 1 ila 6 ay arasında kırık kemik kaynar diyebiliriz. El ve el bileği kemikleri ortalama 2 ayda iyileşirken, kaval kemiğinin iyileşmesi 6 ayı bulabilir.
Ağrılar hafiflese dahi kırık kemiğin kaynama aşamasında da ağrılar görülebilmektedir. Bu süreçte oluşan ağrılar subakut ağrı olarak ifade edilmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Kırığın iyileşmesini sağlayacak hücreler, ilgili bölgenin çevresinde toplandığı için morluk meydana gelir. Bu halk arasında kangren olma belirtisi olarak düşünülse de, oluşan morluk aslında iyileşmenin habercisidir. İkinci ise evre; tamir evresidir ve kırığın meydana gelmesinden 2 hafta sonra başlar.
Kırıkların kaynaması erişkinlerde ortalama 6-16 hafta, çocuklarda ise 3-6 haftadır. Bu süre zarfında kaynamayan kırıkların tedavisinde enfeksiyon, kısalık, eğrilik gibi eşlik eden probleme göre farklı tedavi yöntemleri kullanılabilir.
Kırılan kemiğin iyileşme süreci kemiğin kırılmasından 2 hafta sonra başlamaktadır. 6 ile 12 hafta arasında kırılan kemik sertleşme sağlar. Bu sertleşme iyileştiğinin göstergesidir. Bu bilgiyi en iyi şekilde doktor kişiye vermektedir.
Kırık kemik tedavi edildikten sonra yeni kemik dokuları oluşmaya başlar ve kırık parçalar birleşir. Eğer kırık bir kemik dengesiz bırakılırsa veya ciddi bir yaralanma sonucu damarların zarar görmesi nedeniyle kan akışı sağlanamazsa kaynama gerçekleşmeyebilir.
Kırık kemiklerde iyileşme ve kemiğin kaynama süreci en az 6 hafta olarak belirlenmiştir.
Kırık ayak tarağında ise, yandaki kemikler doğallığından birbirini düz tuttuğu için alçıya gerek olmaz ve ayak dinlendirildiği takdirde çoğu zaman düz bir şekilde iyileşir. Ancak baş ve küçük parmağın altındaki kemiklerin desteği olmadığından bunlarda ameliyat gerekebilir.
Kalsiyum, D-vitamini, K-vitamini, fosfor ve magnezyumdan zengin gıdalar kemik gelişimini ve sağlığını olumlu etkilediğini dile getiren Dr. Burak Önvural, “İlk başta hepimizin aklına süt, yoğurt ve peynir üçlüsü gelmektedir ancak kemik için yararlı gıdaları bunlarla sınırlamak tabi ki mümkün değildir " diyor.
Kemik kırıklarının kaynamasını hızlandıran ve ya yavaşlatan birçok faktör bulunur. Kemik kırığının ortalama kaynama süresi kırığın yeri ve çeşidine göre 40 – 70 gün arasında değişir. Büyük kemik kırıklarında bu süre 100 güne kadar uzayabilir.
Kemikleri kuvvetlendirici içeriği ile kırıkların daha kolay iyileşmesini ve kaynamasını sağlar. Kemik suyunun cilde faydaları da saymakla bitmiyor.
Alçı veya atel ıslanırsa ve nem, cildinize dokunan iç bölgeye inerse, kolay kurumayacaktır. Bu da tahrişe, kızarıklığa, kaşınmaya ve bazı aşırı durumlarda da enfeksiyona sebebiyet verebilir.
* Kırık yerin üzerine havluya sarılı buz torbası konur. Bu sırada yaralı kısmın kalp seviyesinden yukarıda olmasına özen gösterilir. Yaralının üzeri örtülerek sıcak tutulur. * Açık kırıklarda kanamayı durduracak önlemler uygulanır.
Kırık iyileşmesi yaralanmadan itibaren genel kanı olarak 6-8 hafta kabul edilir. Yaralanmanın tipi, yeri ve hastaya bağlı diğer nedenlerle bu sürelerde değişiklik olabilir.
Ayak kırığı varlığında hekimleriniz tedavi sonrasında iyileşme sürecinin ne kadarlık bir süre zarfını kapsayacağı konusunda sizi bilgilendirir. Bu süre genellikle 6-8 hafta arasındadır.
Kemik kırıklarının kaynaması için kırık kemiğe yeterli derecede kan iletimi olmalıdır. Skafoid kemiği anatomik yapısından dolayı kanlanması sınırlıdır ve geç kaynar. Kırık bölgesi el ekleminin içinde kalır ve kırığın iyileşmesi için gereken reaksiyonlardan biri olan eklem sıvı teması daha zor olur.
Kaynamama, kemik yeterli stabil duruşu sağlayamaz ve kan akışı alamazsa gerçekleşebilir. Her iki durumda kemiği kaynamasında çok önemli olduğu için dikkat edilmelidir. Ayrıca yaralanmalar, kan akışını engelleyecek her türlü durum, kırık kemiğin kaynaması için engel oluşturacaktır.
Çocuklarda radius ve ulna kırıkları başta olmak üzere, dirsek çevresi ve suprakondiler humerus kırıkları en sık kırılan kemiklerdir. Genç ve orta yaşlarda radius distali, femur ve tibia en çok kırılan bölgelerdendir.
Bu nedenle ameliyatsız tedavi nadiren önerilir. Ancak parçalı kırıklar, osteoporotik hastalardaki kırıklar, açık yarası olan kırıklar, dirsek bağ yaralanmaları olan kırıklı çıkıklar, damar ve sinir yaralanması olan kırıklar ameliyatla tedavi edilebilir.
Eğer kırık yer değiştirmemiş, basit iki parçalı ve yer değiştirme potansiyeli yok ya da çok az ise kırık alçı ile sabitlenerek tedaviye başlanır. Ortalama 4-6 hafta alçıda kalır. Yerinden ayrılmış kırıkların tedavisinde izlenecek yol ise şu şekildedir.
Bunlar ibuprofen içerenler (Advil, Brufen, Nurofen gibi) ya da naproksen içerenler (Apranax, Aprol, Naprosyn gibi) ilaçlardan herhangi biri olabilir. Bu ilaçlar asetamonifen – parasetomal içeren ilaçlardan (Minoset, Parol gibi) daha etkilidir.
Deri şiş, sıcak ve ağrılıdır, sık sık terler.4-6 hafta sonra 2. dönem başlar. bu dönemde ödem kaybolur, deride incelme ve fibröz dokunun artmasıyla da kas ve bağlarda, eklemlerde hareket kısıtlanması başlar.Ağrı şiddetlidir, yanma ve osteoporoz başlar.Deri parlak, soluk ve siyanotik, tırnaklar atrofiktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri