Kendi davranışı dolayısıyla zarara uğrayan birinin bundan yakınmaya hakkı olmaz.
Hatalardan ders çıkarmak, onları bir daha tekrar etmemek gerekir. Üstelik, yanlış davranışı yüzünden zarara uğramadan kimsenin bu durumdan yakınmaya hakkı yoktur.
Kendi Düşen Ağlamaz Atasözünün Anlamı Nedir? Çoğunlukla kişinin başına gelmiş olumsuz, kötü bir olay için kullanılan bir atasözüdür. Bu atasözünde verilmek istenen ana mesaj; kişi kendi yüzünden başına gelen bir durumdan yakınmamalıdır. Çünkü bu durumun sorumlusu kişinin kendisidir.
Kısaca balık baştan kokar atasözünü açıklayacak olursak en net cümle bir tutumun, davranışın yanlış olması devamını da yanlışa sürükleyecektir. Yani olumsuzluklar süregelmeye devam eder, nasıl başlarsa öyle gider.
Çünkü Sinem'i hiç sevmiyor güzeller güzeli Alize'miz. Alize, babasının evliliğini tamamen bitirmek için bir plan yapar. Babasının onaylamadığı ve ailesini rezil edecek biriyle evlendiğinde babası ve Sinem bu evlilikten vazgeçecektir. Bu nedenle kaba ve kaba biriyle evlenmeye karar verdi.
İlgili 22 soru bulundu
TRT 1'in yeni dizisi olan Kendi Düşen Ağlamaz, Ayşegül Çiçekoğlu'nun aynı adlı kitabından uyarlandı.
İşte detaylar... Kendi Düşen Ağlamaz, 22 Haziran 2023 Perşembe tarihinde TRT 1'de yayımlanmaya başlayan Türk televizyon dizisidir.
Damlaya damlaya göl olur atasözü, küçük şeylerin zamanla birikip büyük yatırımlara ve fırsatlara dönüşebileceği anlamına gelir. Tutumlu olmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulayan bu atasözünde, damlalar küçük birikimleri, göl ise büyük yatırımları simgeler.
İnsanlar en sıkıştığı ve zor kaldığı durumlarda, hiç istemedikleri birilerinden yardım alabilmektedir. Daha doğrusu bu İnsanların eline düşebilirler. Normalde hiç konuşulmayacak ve uzak durulacak insanlardan medet ummak durumunda kalmak mümkün. İşte böyle durumlar için denize düşen yılana sarılır atasözü kullanılır.
Aç Ayı Oynamaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Türk Dil Kurumunun açıklamasına göre aç ayı oynamaz atasözü şu şekilde ifade edilmektedir; bir iş yapan kimseye emeğinin karşılığı mutlaka verilmelidir. İnsan ya da hayvan çalışan insanların karnı doyurulmalı ve emeklerine karşılık hak ettikleri verilmelidir.
Her çok azdan olur atasözünün anlamı; Çok olarak nitelendirilen durumların az şeylerin bir araya gelip birleşmesinden dolayı oluşmaktadır. Bu söz çoklara ulaşmak için azları biriktirmek gerektiği şeklinde açıklanmaktadır.
Atasözleri bir toplumun duygu, düşünce, inanç ve kültür yapısını yansıtır. Atasözleri, kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmediğinden anonimdir. Bu sözler topluma mâl olmuş, toplum tarafından benimsenmiş ve yüzyılların düşünce ve mantık isteminden geçerek günümüze ulaşmış kısa ve özlü sözlerdir.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
Zenginle, iş başında olanla herkes dostluk kurar. Çünkü ondan çıkarları vardır. Zengin kişi yoksul düşünce, iş başındaki işten ayrılınca, çevresinde o dostlardan kimse kalmaz. Hepsi, eskidostlarını kötü durumuyla baş başa bırakırlar.
- Varlıklı kişi yoksullaştığı zaman çevresindeki dostlarından kimse kalmaz. Düşenin Dostu Olmaz atasözü zenginliği ve itibarını kaybeden kişilerin etrafında olan iyi ve güzel gün dostlarının birer birer kaybolacağı anlamında kullanılmaktadır.
Uzun deneyim ve tecrübe ile söylenmiş atasözleri toplumumuz tarafından benimsenmiştir. Bu atasözlerinden birisi de ' Düşenin Dostu olmaz ' cümlesidir.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
Evdeki hesap çarşıya uymaz atasözü, önceden yapılan planların her zaman istendiği gibi gitmeyeceği anlamına gelmektedir.
[1] "açıkça belli olan bir durumu açıklamak gerekmez" anlamında kullanılan bir sözdür.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "Ateş düştüğü yeri yakar" atasözü, “bir acı, yıkım, ona uğrayanı yakar kavurur, onu sürekli olarak kıvrandırır, başkalarının o yıkıma üzülmesi ise geçicidir." demektir. Felaket kimlerin başına gelirse en çok onları yakar, kavurur, en çok acıyı o kişiler yaşar.
Kendi Düşen Ağlamaz dizisindeki karakterler arasında yer alan Alize, dizinin dikkat çeken karakterlerinden... Kendi Düşen Ağlamaz dizisinde Alize'ye Eylül Tumbar hayat veriyor.
"Kendi Düşen Ağlamaz" dizisinde Berat Yenilmez tarafından canlandırılan karakter. Serkan'ın babası olan Kadir, rahatsızlanınca itfaiye memurluğundan emekli edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri