Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Kendi isteği ile işten ayrılan nasıl tazminat alır?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kendi isteği ile işten ayrılan nasıl tazminat alır?

İş kanunundaki mevcut yasal düzenlemelere göre, işten kendi isteğiyle ayrılan (istifa eden) işçinin tazminat talep hakkı bulunmamaktadır. Haklı bir sebebe dayanmadan istifa eden işçi tazminat hakkını kaybeder. Hatta ihbar süresine bağlı kalmadan istifa etmesi durumunda işverene tazminat ödemek zorunda bile kalabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Kendi isteğiyle işten ayrılan işçi hangi hallerde tazminat alabilir?

Kıdem tazminatı iş sözleşmesi belirli sebeplerle sona eren işçilere yapılan toplu bir ödemedir. Kural olarak, işten kendi rızasıyla ayrılan yani istifa eden işçinin kıdem tazminatı talep etme hakkı bulunmamaktadır. Fakat haklı bir sebep ileri sürülerek işten ayrılma durumunda, istifa eden işçi kıdem tazminatı alabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

10 yıllık işçi istifa ederse tazminat alır mı?

Kıdem tazminatına ilişkin düzenlemeler gereği kural olarak iş sözleşmesini kendi isteğiyle fesih eden işçinin (istifa), herhangi bir tazminat hakkı oluşmamaktadır. Çalışma süresinin belirli bir süreyi aşması, bu konudaki genel uygulamayı değiştirmemektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: csgb.gov.tr

İşten çıkmak istiyorum kıdem tazminatımı nasıl alabilirim?

İşten kendi ayrılan bir kişi haklı bir nedene dayanmadığı sürece tazminat almaya hak kazanamamaktadır. İşçinin haklı bir nedene dayanarak işten ayrılması durumunda ise bunu belgelerle ispat etmesi gerekir. İşçinin kendi rızası ile işten ayrıldığı durumlarda tazminat alma hakkı olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cozumavukatlik.org

Işyerinden tazminat almak için ne yapmalıyım?

Kıdem tazminatı almak için SSK'lı işçi olmak gerekir. İşyerinden tazminat almak için, işçinin en az 1 yıl süreyle, kesintiye uğramadan, işyerinde çalışıyor olması gerekir. İşyerinden tazminat almak için, iş sözleşme süresinin belirsiz olması gerekir. Belirli bir iş süresiyle sözleşme yapılmışsa, tazminat alınamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erkesim.av.tr

İSTİFA EDEN İŞÇİ KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ? Avukat Ezgi Esnik Günay

İlgili 43 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Kıdem tazminatı almak için haklı sebepler nelerdir?

Kıdem Tazminatı Almak İçin Haklı Sebepler Nelerdir?
  • Sağlık Nedenleri,
  • Ahlak ve İyiniyet Kurallarına Uymayan Hareketler ve Benzerleri,
  • iş yerinde elden ödeme.
  • fazla mesailerin ödenmemesi.
  • Zorunlu Nedenler olarak sıralanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: harbiyehukuk.com

4500 günü dolduran kıdem tazminatı alabilir mi?

08.09.1999 tarihinden önce işe başlayanların, 15 yıl 3600 prim gün şartını yerine getirmiş olmaları kıdem tazminatına hak kazanabilmeleri için şart olarak öngörülmüş iken; 08.09.1999 tarihinden sonra işe başlayanlar için bu şart 25 yıl sigortalılık ve 4500 gün prime çıkarılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: atalan.av.tr

7 yıl çalışan istifa ederse tazminat alır mı?

Genel kurala göre istifa eden (İş sözleşmesini İş Kanunu'na uygun biçimde süreli fesih yoluyla fesheden) işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi mümkün değildir. Bir başka deyişle hiçbir gerekçe belirtmeden istifa eden işçi kıdem tazminatı alamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aydinhukukburosu.com

4500 günle kıdem tazminatı nasıl alınır?

Ya 4500 prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresini ya da sigortalılık süresi aranmaksızın 7000 prim gününü tamamlayacaklar. 30 Nisan 2008 sonrası çalışmaya başlayanlarda ise 25 yıllık sigortalılık süresi aranmayacak.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Sigortadan kağıt alıp tazminat alabilir mi?

Prim günü ve sigortalılık süresini tamamlayan kişiler henüz emeklilik yaşına gelmemiş olsalar bile, SGK'dan durumlarını bildiren bir yazı alıp çalıştıkları iş yerine ibraz ederek kıdem tazminatı almaya hak kazanabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: iskanunu.com

15 yıl çalışan istifa ederse tazminat alır mı?

Ancak, istifa durumunda tazminat alabilmenin birkaç şartı vardır. İlk olarak, çalışanın en az 15 yıl boyunca aynı işverene bağlı olarak çalışmış olması ve toplamda en az 3600 iş gününü tamamlamış olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra, istifanın geçerli sebeplerle gerçekleşmiş olması da önemlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

Aynı işyerinde 15 yıl çalışan kıdem tazminatı alabilir mi?

Böyle bir durumda 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesine göre işçinin, kıdem tazminatına hak kazanması için öncelikle işverene ait işyerinde en az bir yıl çalışmış olması ve çalışma hayatı boyunca da 3600 gün prim ödenmiş olmak kaydı ile fiili hizmet süresinin 15 yıl gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kplegal.com.tr

3600 günü dolduran kıdem tazminatı alabilir mi?

Bu haktan yararlanmak için belirlenen şartlar işe giriş tarihi ile ilgilidir. 18 yaşını doldurmuş olmak şartı ile ilk kez sigortalı olduğu tarih 08.09.1999 öncesiyse, 15 yıl sigortalılık süresini tamamlayan toplam sigorta prim günü 3600 gün olan çalışan kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: rasyoneldanismanlik.com

Işi kendi bırakan ihbar tazminatı alabilir mi?

Genel kural olarak haklı bir sebebi olmadan iş yerinden kendi isteğiyle ayrılan yani istifa eden işçi kıdem tazminatı alamayacaktır. Bu işçi, kıdem tazminatı alamayacağı gibi istifa etmeden önce yazılı olarak işverenine bildirim yapmamışsa bir de ihbar tazminatı ödemek zorunda kalabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alkankarakurt.com

Kendi isteği ile işten ayrılan kişi işsizlik maaşı alabilir mi?

Kendi isteğiyle hiçbir gerekçesi olmadan işten ayrılanlar, yani istifa edenler işsizlik maaşına başvuramıyor. Ancak İş Kanunu'nda 'haklı fesih' tanımına giren durumlarda çalışanın işsizlik maaşı alma hakkı var. Haklı fesihle istifa edenler, haklı olduklarını ispatlarsa işsizlik maaşına başvurabiliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozgidais.org.tr

İstifa edince ihbar süresi zorunlu mu?

İşçi, istifa ettiğinde işyeriyle hiçbir ilişiği olmasını istemeyebilir, ihbar süresini beklemeden ayrılmayı düşünebilir ancak istifası haklı sebeple feshe dayanmadığı sürece ihbar sürelerine uymak zorundadır eğer işçi ihbar süresine uymayı kabul etmezse işverene ihbar tazminatı ödemek zorundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: onerbilisim.com

7000 iş gününü dolduran kıdem tazminatı alabilir mi?

Bu tarihler arasında 7000 iş gününü dolduranlar da kıdem tazminatını hak etmiş oluyor. 01.05.2008 den sonra ilk defa işe başlayanlar ise 25 yıl sigortalılık ve 5400 prim günü koşullarını sağlamaları ve yaşı beklemek üzere işten ayrılmaları halinde kıdem tazminatına hak kazanabileceklerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bigpara.hurriyet.com.tr

Kıdem tazminatı 15 yıl şartı nedir?

15 yıl 3.600 günle "Kıdem Tazminatı", emeklilik için yaş dışındaki diğer şartları doldurmak anlamına gelmektedir. Prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresini dolduran işçi yaş şartını çalışmadan bekleyebilir ve bu nedenle işinden ayrıldığında "Kıdem Tazminatı" alabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yaseminmataraci.av.tr

7000 günü dolduran ihbar tazminatı alabilir mi?

9 Eylül 1999'dan sonra ilk kez işe girenler Eylül 2019'dan itibaren 7000 gün primi doldurmuşlarsa tazminatlı ayrılabilecek. Eylül 2024'ten itibaren ise 25 yıl sigorta ve 4500 günü dolduran herkes bu hakkı kullanabilecek. Çalışanların en çok merak ettiği konuların başında kıdem tazminatı geliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: logo.com.tr

25 yıl dolmadan 4500 gün kıdem tazminatı alınır mı?

KİM HANGİ KOŞULDA KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR

İşe giriş tarihine göre, koşullar şöyle: - 8 Eylül 1999'dan önce işe girenler: 15 yıl sigorta, 3600 gün prim. - 9 Eylül 1999-30 Nisan 2008 tarihleri arasında işe girenler: 25 yıl sigorta, 4500 gün prim. - 1 Mayıs 2008'den sonra işe girenler: 25 yıl sigorta, 5400 gün prim.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozgidais.org.tr

3600 kıdem tazminatı nasıl alınır?

15 Yıl Sigortası Olan İşçinin Kıdem Tazminatı Hakkı Alabilmesi için gerekenler: 15 Yıl 3600 Kıdem tazminatına hak kazanarak fesih hakkı için şu koşulların gerçekleşmesi gerekmektedir: 09.1999 Tarihinden Önce İlk Defa Sigortalı Olunması 15 Yıl Sigortalılık ve 3600 Prim Ödeme Gününün Doldurulması

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: harbiyehukuk.com

20 sene çalışan tazminat alabilir mi?

Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için işçinin İş Kanununa tabi işçilerden olması ve bir iş sözleşmesinin varlığı gerekmektedir. Aynı zamanda, işverene ait işyerinde en az bir yıl çalışmış olması gerekir. İş akdinin tazminatı hak edecek şekilde sona ermesi gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

30 Nisan 2008 sonrasında sigortalı olanlar kıdem tazminatı alabilir mi?

Dolayısıyla, ilk defa 30.04.2008 tarihinden sonra sigortalı olan işçiler 7200 gün prim ödemelerine gerek olmaksızın, kolaylaştırılmış seçenekteki 5400 gün primi tamamladıkları takdirde, 1475 sayılı Kanun m.14/I,b.5 hükmüne dayanarak iş sözleşmesini feshedip kıdem tazminatına hak kazanabileceklerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: calismatoplum.org

Aynı işyerinde kaç yıl çalışan kıdem tazminatı alabilir mi?

2-) Bir Yıl Çalışma Şartı: Bir işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için aynı işverenin işyeri veya işyerlerinde en az 1 yıl sürekli çalışması gerekir. İşçi, işverenin işyerinde 1 yıldan daha az süre ile çalışmış ise kıdem tazminatı alması mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

3600 den çıkış nasıl yapılır?

8 Eylül 1999'dan önce ilk kez sigortalı olup da 15 yıl 3600 gün sigortalılık süresini dolduran yani yaş dışındaki emeklilik şartlarını yerine getiren işçiler, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) 'kıdem tazminatı alabilir' yazısını temin ederek işverene verip, istifa ederse kıdem tazminatı alabiliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: finans.mynet.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT