Kendini dinlemek DEYİMİ AÇIKLAMASI Önemsiz, küçük rahatsızlıkları büyütmek; hastalık kuruntusu içinde bulunmak. 2. Yalnız, sakin kalmak.
Aktif dinleme, dinleyicinin konuşmacıyla etkileşime girerek, dinleme faaliyetini yerinde getirmesi şeklinde tanımlanır. Bu süreçte dinleyici, tekrar etme, vurgulama, yansıtma, empati kurma, netleştirme, özetleme, duygusal durumunu okuma ve bunu yansıtma gibi iletişim tekniklerini kullanır.
Sözlükteki karşılığı “bir konuşmayı, bir sese işitmek için kulak verme, duyma, işitme.”olarak belirtilmiştir. Dinleme, herhangi bir konuyla ilgili konuşulanları duymak, anlamak ve öğrenmek için sesler üzerinde dikkati yoğunlaştırmak olarak da tanımlamak doğru olacaktır.
1. Gönüllü veya gönülsüz dinleme: Herhangi bir dış baskı altında dinleme, amacına ulaşmayacağı gibi bireyin kendi arzusuyla dinlemesi dinleme sürecinin etkililiğini artıracaktır.
İlgili 17 soru bulundu
Kendini konuşanın yerine koyarak dinleme/izleme: Amaç, dinleyicinin kendisini ko- nuşmacının yerine koyarak onun neler hissettiğini, sözlerinin hangi deneyimleri yansıt- tığını, kendini ve dünyayı nasıl algıladığını anlamaktır. Buna empati (duygudaşlık) ile dinleme de denilebilir.
Empatik Dinleme Nedir? Empatik dinleme, konuşma sırasında diğerlerinin söylediklerine karşı dikkatli ve duyarlı olma pratiğidir. Empatik bir şekilde dinlemek, diğer kişiyle duygusal bir bağlantı kurmayı ve daha içten bir yanıt verebilmeniz için onların deneyimlerini varsayımdan uzak durarak içselleştirebilmeyi içerir.
Empatik dinleme, bir konuşma esnasında karşı tarafın ifadelerine özenle ve duyarlılıkla yaklaşma pratiğidir. Bu tür bir dinleme, diğer kişiyle duygusal bir bağ kurmayı ve kendi deneyimleriniz ile onların deneyimleri arasında benzerlikler bulmayı içerir, böylece daha samimi bir yanıt vermenizi sağlar.
Tarafsız, pasif dinleme; katılımsız dinleme olarak da bilinir. Bu dinleme türünde dinleyici sadece sessiz bir biçimde konuşmacıyı dinler. Dinleyici, konuşmacıya ve anlatılan konu ya da konulara odaklanır. Konuşmacı ile etkileşime girilmez.
Dikkatini karşısındaki kişiye verir. Konuşmacıyı sözünü kesmeden dinler. Göz teması kurar. ▪ Son sözü söylemek için çabalamaz. ▪ Dinlerken vereceği cevabı düşünmez. Yargılamadan, suçlamadan dinler (önyargılı değildir). ▪ Duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışır.
Dinleme türleriyle ilgili farklı kaynaklarda değişik sınıflandırılmalara gidilmiştir. Durukan (2011) “dinleme stilleri” şeklinde yaptıkları sınıflandırmada aktif, katılımcı, pasif ve tarafsız dinleme olmak üzere dört tür dinlemeden bahsetmişlerdir.
Seviye 4 / Daha fazlası için sormak: Bu seviyede, dinleyen kişi karşı tarafı daha iyi anlamak için sorular sorar ve daha fazlasını anlatması için onu teşvik eder.
Canlı Dinleme özelliği sayesinde iPhone veya iPad'iniz, AirPods veya Beats'inize ses gönderen bir mikrofon işlevi görebilir. Canlı Dinleme, gürültülü yerlerdeki konuşmaları, hatta odanın diğer ucunda konuşan birini duymanıza yardımcı olabilir.
Empatik dinleme, bazı noktalarda durup, başkalarının iç dünyalarını anlamaya çalıştığınızda olan şeydir. Bu, başka bir kişinin söylediğini veya söylemediğini anlamak ve üst düzeyde ilişki kurmayı hedeflemek anlamına gelir.
Tanım: Aktif dinleme, bir konuşmacının mesajını tam olarak anlamak için onunla aktif olarak etkileşim kurmayı içeren önemli bir iletişim becerisidir. Konuşmacının söylediklerini duymaktan daha fazlasını içerir, aynı zamanda mesajın doğru anlaşıldığından emin olmak için sorular sorar ve geri bildirim sağlar.
Etkin dinleme, kişinin karşısındakini iletişim esnasında aktif bir şekilde dinlemesine denmektedir. Etkin dinleme sadece sessiz bir şekilde dinlemek değil, doğru bir şekilde dinleyip anlama becerisidir.
Yansıtmalı dinleme, konuşma sırasında karşı tarafın söylediklerini özetleme ve bu özeti onlara yansıtma işlemidir. Böylece, onların söylediklerini doğru anladığımızı ve dikkatlice dinlediğimizi gösterebiliriz.
Savunucu Dinleme: Söylenen sözleri kişi kendi benliğine bir eleştiri, bir saldırı olup olmadığını araştırarak dinlemektir. Savunuculuk, bireyin benlik bilincini koruma gereksinmesinden kaynaklanır. Kişi zihin gücünü söz konusu edilen konudan çok, kendisini savunmaya harcar.
Dinleyicinin, konuşmacının mesajlarını çok yönlü bakış açısıyla ve objektif bir şekilde değerlendirip karşılaştırdığı bir dinleme biçimidir. Amaç kendi doğrularını bulmaktır. Eleştirel düşünmeyi geliştirir.
Sosyal dinleme; herhangi bir müşteri geri bildirimi, doğrudan markanızdan söz eden sosyal medya kanallarının ve haber sitelerini izlemek, belirli anahtar kelimeler, konular, rakipler veya sektörle ilgili tüm paylaşımların takibini ve analizini yapmak demektir.
Estetik dinleme: Estetik dinleme, eğlenmek ve zevk almak için yapılan dinleme türüdür. Bu dinlemede dinlenen şey heyecan ve duygu uyandırmalıdır. Yaratıcı dinleme: Dinleyicinin dinlediklerini yorumlaması ve bunlardan yeni fikirler üretmesini amaçlayan bir dinleme türüdür.
Yüzeysel dinleme: Yüzeysel dinleyici konuşmanın ayrıntılarına dikkat etmez, genel konu ve içerik hakkında bilgi sahibi olmak onun için yeterlidir. Edilgen dinleme: Dinleyici söylenen her şeyi dinler ama tamamen pasiftir, konuşmaya herhangi bir katkı sunmaz, eleştiri getirmez, sadece dinler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri