İşte Kerbela Olayı ile ilgili tüm detaylar... 28 Temmuz Cuma günü idrak edilecek, Hz. Hüseyin ve beraberindekilerin muharrem ayının onuncu günü olan “Aşure Günü”nde şehit edilmesi nedeniyle “matem günü” olarak görülen gün, İslam tarihinin en önemli kırılma noktalarından biri niteliğini de taşıyor.
Hazreti Hüseyin ve beraberindekilerin, muharrem ayının 10. gününde şehit edilmeleri dolayısıyla bugün "matem günü" olarak görülüyor ve Kerbela şehitleri etkinliklerle yad ediliyor.
Hazreti Hüseyin ve beraberindekilerin, muharrem ayının 10'uncu günü olan "Aşure Günü"nde şehit edilmeleri nedeniyle bugün, "matem günü" olarak görülüyor.
Arapçada "on" anlamına gelen "aşara" kelimesinden türeyen Aşure Günü, hicri yılın ilk ayı muharremin onuncu gününe denk geliyor. Hadis kaynaklarına göre, Hazreti Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması ve Hazreti Musa'nın Kızıldeniz'den geçerek İsrailoğulları'nı Firavun'dan kurtarması olayları da bugünde gerçekleşti.
Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ve yakınlarının, Kerbela'da 10 Muharrem günü (Aşure günü) tarihinde zalimane bir katliama uğradığı olaydır. Bu acı olay, İslam tarihindeki bölünmelerden biri olarak kabul edilir ve aynı zamanda bir ibret dersi olarak hatırlanır.
İlgili 43 soru bulundu
Birçok kimse tarih öncesi Asur lisanında (Akadca) karb (yakın) ve ala (Aramice: Allah) kelimelerinden türediğine inanır. Bununla birlikte aralarında coğrafyacı Yakut el-Hamavi'nin de bulunduğu bir grup Arapça karbalat (yumuşak toprak) kökeninden geldiğine inanmaktadır.
Ehlibeyt dostları, Erbain günü matem ve yas tutarak sokaklara dökülmektedirler. İmam Hasan Askeri'den (a.s) nakledilen bir hadiste Erbain ziyareti Mümin'in nişanelerinden sayılmıştır. Erbain günü kendilerini Kerbela'ya ulaştırmak için kitleler halinde Kerbela yollarında yürüyüşler yapılır.
Kerbelâ katliamında hasta olması nedeniyle İmam Zeynel Abidin'in kurtulması ve Ali'nin soyunun devam etmesi nedeniyle de Allah'a şükredilir. Bu nedenle Muharrem mâtemi, aşûre geleneği ile biter. 12 gün orucun ardından Aşûre Günü yapılır. 12 değişik malzemeden oluşan aşûre yenilir ve dağıtılır.
Şiî inancında Aşûre Günü'ne, diğer İslam mezheplerinin atfettiği önemin dışında bir önem verilir. İnanca göre Şiîlik'te önemli bir figür olan İslam peygamberi Muhammed'in torunu İmam Hüseyin Kerbelâ'da muharrem ayının onuncu gününde öldürülmüştür.
2023 AŞURE GÜNÜ KIYAMET KOPACAK MI? Aşure Günü kıyametin kopacağı iddiaları Hadis-i Şeriflere dayandırılıyor, ancak kıyametin ne zaman kopacağı hiçbir Hadis-i Şerif'te yok.
Hüseyin'in (a.s.) başı getirildiği zaman İbn-i Ziyad yemek yiyordu. (İbn-i Sa'd, Tabakat, c.5, s.100). Hz. Hüseyin (a.s.)'ın başı büyük bir tas, leğen içinde getirilip İbn-i Ziyad'ın önüne konuldu.
28 Temmuz: Aşure - Islam
Bu günde Şiiler Kerbela/Irak savaşını Muaviye'ye karşı kaybeden 3. Imam Hüseyin'in şehit oluşunu anarlar.
Muharrem ayının 10. günü olan #Aşure gününde Kerbela'da Hz. Hüseyin ve 72 arkadaşı için Irak'ın Kerbela kentinde anma töreni düzenlendi.
Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve yakınlarının Kerbela'da şehit edilişlerinin 1384'üncü yıl dönümünde Kars'ta binlerce kadın, erkek ve çocuk anma yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüşte katılımcılar Türk bayrağı, Atatürk ve Hazreti Ali'nin posterlerini taşıdı ve ağıtlar eşliğinde yürüdü.
Hüseyin ile Yezid'in ordularının karşılaşması tarihte Kerbela Olayı olarak isimlendirilmiştir. Kerbela Olayı Ne Zaman Olmuştur? Muaviye'nin ölümün ardından Hz. Hüseyin'e geçmesi gereken halifeliğin Muaviye'nin oğlu Yezid'e geçmesi üzerine gerçekleşen Kerbela Olayı tarihi 10 Ekim 680'dir.
Peygamberin torunu Hz. Hüseyin ve evladı Kerbelâ'da bu ay şehit ediliyor. Üçüncüsü de bu ay Muharrem orucu tutuluyor… Bu sene Muharrem ayının 1. günü 19 Temmuz 2023 Çarşamba günü başladı, 16 Ağustos 2023 Cuma günü de sona eriyor. 17 Ağustos 2023 Cumartesi günü de Safer ayı başlıyor…
Son peygamber Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve ehlibeytten 72 kişinin şehit düştüğü "Kerbela olayı", İslam dünyasında asırlardır Müslümanların dinmeyen ortak acılarından biri olarak yer tutuyor.
Hüseyin'in şehit edildiği anı hatırlayarak ağıtlar yaktı, çektiği acıyı çekmek için kendilerini zincire vurdu.
Aşure günü, Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ve 72 arkadaşının Kerbela'da şehit edildiği tarihi anmak için aşure pişirilir. Ayrıca, Nuh Peygamber'in gemisinin tufandan kurtulduğu ve İbrahim Peygamber'in ateşe atıldığı günler aynı günde olduğu için bu günü anmak için aşure pişirildiği söylenir.
Muharrem orucu döneminde kurban kesilmez, et yenilmez. Çünkü bu bir yas, matem ibadetidir. Kerbela şehitlerinin çektikleri susuzluğu anlamak için su içilmesi uygun görülmez. Su saf halde içilmemektedir.
Caferi mezhebine mensup vatandaşlar, her yıl muharrem ayının ilk gününden başlayıp 40 gün boyunca Kerbela'da Yezid tarafından katledilen Hazreti Hüseyin ile 72 yarenin yasını tutuyor. Kars'ta yaşayan Caferiler, camilerde bir araya gelerek "Sinezen" adı verilen ilahileri seslendirip sinelerine vuruyor.
Aşure Günü'nde yapılacak ibadetleri:
Tek başına Aşûre günü oruç tutmak mekruh olur. Çünkü Yahudilere benzenmiş olur. 9. ile 10. veya 10. ile 11. günü tutulursa mekruh olmaz. Sıla-i rahim yapmalı. Bir başka deyişle salih akrabayı ziyaret edip, hediye ile veya çeşitli yardım ile gönüllerini almalı.
Kerbelâ Olayı veya Kerbelâ Savaşı ya da Kerbelâ katliamı, 10 Ekim 680'de, bugünkü Irak sınırları içindeki Kerbelâ şehrinde, Muhammed'in torunu Hüseyin bin Ali'ye bağlı küçük bir birlik ile Emevi halifesi I. Yezid'in ordusu arasında cereyan etmiştir. Hüseyin ve kafilesindeki herkes öldürülmüştür.
Hz. Hüseyin'in türbesinin bulunmasından dolayı Şiîler'ce kutsal sayılan şehir.
Hüseyin'in ordusunda bulunan 70 adama karşılık, Yezid'in ordusunda 4500 kişi olduğundan bu mücadele, Hz. Hüseyin ve beraberindekilerin ölümüyle sonuçlandı. Hz. Hüseyin'in ailesi esir alındı ve kanlı bir şekilde biten bu olay, tarihe Kerbela Olayı (Katliamı) olarak geçti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri