Pay ve paydadan meydana gelen kesirler 3'e ayrılır. Bunlar basit, birleşik ve tam sayılı kesirlerdir. Kesirlerin nasıl yazıldığı da tam anlamıyla öğrenilmelidir.
Kesirler; basit, bileşik ve tam sayılı olmak üzere 3'e ayrılıyorlar. Basit Kesirler; Payı paydasından küçük olan kesirlerdir.
Konu konu 4. sınıf kesirler konu anlatımına göz atalım. Payı paydasından küçük olan kesirlere basit kesir, payı paydasından büyük olan kesirlere bileşik kesir, önünde tam sayı olan kesirlere ise tam sayılı kesirler denir.
Payı, paydasından küçük olan kesirlere basit kesirler denmektedir. Yani mesela payı 3 olan bir kesrin paydası Her zaman 3'ten büyük olmalıdır. Örnek: Payı 4 olan ve paydası 7 olan basit kesri yazalım ve okuyalım. 4/7 = Dört bölü yedi ya da altıda dört şeklinde ifade etmek mümkün.
İlgili 39 soru bulundu
Bir kesirin payı paydasından küçük ise, o kesire “basit kesir” denir. Payı ile paydası birbirine eşit olan ya da payı paydasından büyük olan kesirlere ise, “bileşik kesir” adı verilir.
En küçük bileşik kesir; o kesrin pozitif ya da negatif olmasına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Eğer bir bileşik kesir için yalnızca pozitif sayılar ele alınıyorsa en küçük bileşik kesir 1/1 olacaktır.
Bileşik kesir, payın paydadan daha büyük olduğu bir kesirdir.
Farklı sayılardan oluşmasına rağmen aynı değeri ifade eden iki kesre, denk kesir denir.
Bileşik kesir, basit kesirlerin tersidir. Yani birleşik kesirde paydaki değer paydadaki değerden büyük veya paydadaki değere eşit olur. Bir diğer deyişle bileşik kesir, payı paydasından büyük veya eşit olan kesirlere verilen isimdir.
Payı ve Paydası Arasındaki Fark Aynı Olan Kesirler
Payı ve paydası arasındaki fark aynı olan basit kesirler içinde, payı ve paydası en büyük olan kesir en büyüktür. Payı ve paydası arasındaki fark aynı olan bileşik kesirler içinde, payı ve paydası en küçük olan kesir en büyüktür.
Daha açıkçası, Türkiye'da ilköğretim 4. ve 5. sınıflarda Kesir ve Ondalık Kesirlerin her birine birer ünite yer ayrılmış olup bu sınıflarda öğrenme konusu olan toplama ve çıkarma, çarpma ve bölme ünitelerinde de Kesir ve Ondalık Kesirlerle ilgili işlemlere ve sözel problemlere yer verilmektedir.
Payı paydasından küçük olan kesirlere basit kesir denmektedir.
Payı paydasından küçük olan kesirlere basit kesir, payı paydasına eşit ya da paydasından büyük olan kesirlere ise bileşik kesir denir.
Kesir çeşitleri; basit, bileşik ve tam sayılı kesir olmak üzere 3'e ayrılmaktadır. Basit kesirler, payı paydasından küçük olan kesirler olarak ifade edilmektedir. Bu kesirlerde kesir çizgisinin üzerinde yer alan sayı her zaman çizginin altındakinden küçük olmaktadır.
Birim kesir: Payı 1 olan kesirleri birim kesir denmektedir.
Matematik işlemlerinin daha rahat ve kolaylıkla yapılması amacıyla kesri ifade eden pay ve paydanın ortak bir sayıya bölünme işlemine sadeleştirme denmektedir. Bundaki amaç çarpma, bölme, çıkarma veya toplamayı daha rahatlıkla yapmaktır.
Denk kesir: Değeri aynı olan kesirlere denk kesir denmektedir. Bu kesirler aynı oran ile beraber Ayrıca aynı miktarı göstermektedirler. Yani her koşulda birbirine denk ve birbirine eşit olarak bilinen kesirlerdir.
Bir bütünün kaç eş parçaya bölündüğünü ve bunlardan kaçının alındığını gösteren sayılara kesir denir. Örneğin, 1 2 , 3 4 , 2 5 birer kesirdir. kesri, 1 2 ikide bir şeklinde okunur. Yani bir bütünün iki eş parçaya bölünüp bir parçasının alındığını ifade eder.
BİRİM KESİR: Payı 1 olan basit kesirlere birim kesir denir.
Bilindiği üzere kesirler üzerinden pay üst kısma yazılmakta olup payda ise alt bölüme yazılmaktadır. Böylelikle bir bütünün kaç eşit parçaya ayrılmış durumda olduğu ve bu parçalardan kaçının alındığı anlaşılır bir hal almaktadır.
İlk başta bakınca tüm tam sayıların bileşik olduğu düşünülebilir. Fakat O'a baktığımız zaman sonucun O olabilmesi için O/n yapmamız gerekir.(n=O olmamak şartıyla çünkü O O'a bölünmez.) Bu sebepten dolayı da O bu kurala uymaz. O yüzden tüm tam sayılar bileşik kesir diyemeyiz.
Bu duruma örnek verecek olursak 3/5 kesrinde 3 sayısı kesrin pay kısmı oluşturur. 5 sayısı ise kesrin payda kısmını oluşturmaktadır. Buradan 3/5 kesrinde, bir bütünün beş eşit parçaya bölündüğü ifade edilmektedir. Kesirlerde payın paydadan küçük olması uygun kesir olarak ifade edilmektedir.
Bir bileşik kesri tam sayılı kesre çevirmek için kesrin payı paydasına bölünür. Bölme işleminin bölüm kısmı tam sayı olarak yazılır. Böle işleminin kalan kısmı, pay olarak yazılır.
Birim kesirlerin pay kısmı daima 1'dir. Birim kesir örnekleri vermek gerekirse; 1/80, 1/3, 1/999, 1/12... Yani birim kesir nedir sorusunun cevabı; bir bütünün eş parçalarından her biridir şeklinde verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri