Açılan kiracı tahliye davasında her iki taraf da kendisini avukat ile temsil ettirmek için başvuruda bulunma hakkına sahiptir. Avukatlık ücretleri, tarifede belirlenen bedel üzerinden alınır. Ancak kiracı tahliye davasını kaybeden taraf, karşı tarafın avukatlık ücretini de öder.
Sulh Hukuk Mahkemesinde görülen kiralananın tahliyesi davalarında karşı vekalet ücreti 2024 yılı itibariyle 10.700 TL'den az olmamak üzere Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince dava tarihindeki yıllık kira bedeli üzerinden hesaplanmaktadır.
Kiracı tahliye davasını kaybederse, mahkeme masrafları ve avukat ücretleri de kiracı tarafından karşılanmalıdır. Bu masraflar, mahkeme kararıyla belirlenir ve kiracının ödemesi gereken toplam miktarı artırabilir.
Kiracı tahliye davasını kazanırsa ne olur? Kiracı tahliye davasını kazandığında, mevcut kiralama sözleşmesi devam eder ve kiracı, mülkü kullanmaya devam edebilir. Kiracının konutu veya işyerini terk etmesine gerek yoktur.
Davada tuttuğunuz özel avukatın ücreti size aittir. Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
İlgili 15 soru bulundu
Dava kim tarafından açıldığı önemli olmaksızın, mahkeme süreçlerinde sizden ödenmesi talep edilen ödemelerin ödenmemesi durumunda mahkemelerde görülmekte olan davalarınız askıya alınabilmektedir. Bu nedenle sizden talep edilen ödemelerin mutlaka zamanında ve eksiksiz bir şekilde ödenmesi gerekmektedir.
Yasal mevzuat gereğince bir avukat müvekkili tarafından verilen vekaletnamesini ilgili dava dosyasına sunmakla birlikte avukatlık ücretine hak kazanmış demektir. Avukatlık ücret sözleşmesindeki ücret ödeme borcu ifa edilmediği takdirde avukat tarafından dava açılabilir ve faizi ile birlikte tahsil edilebilir.
Kiracı tahliye davası için avukat tutmak gerekli mi? Kiracı tahliye davası karmaşık bir süreç olduğundan, bir avukatın danışmanlığı önerilir ancak zorunlu değildir.
Genellikle kiracı tahliye davası açan ev sahipleri bu masrafları ödemek zorundadır. Dava masraflarını ödeyen kişi, mahkeme kararı ile haklı bulunursa, davayı kaybeden kiracı bu masrafları öder.
Kiracı itiraz ederse şayet, ev sahibi itirazın tebliğinden itibaren altı ay içinde icra mahkemesine başvurarak itirazın kaldırılmasını istemelidir. Kiracı tahliye davası ne kadar sürer sorusu icra yoluna başvurulduğu takdirde ortalama altı ila dokuz ay şeklinde cevaplanabilir.
Gerekli şartlar sağlandığı ve mahkeme yoğunluğu uygun olduğu takdirde, tahliye davası ilk celsede biter. Fakat günümüz şartlarında, ilk celsede bitme ihtimalinin düşük olduğunu da belirtmekte fayda vardır.
Kiracı tahliye davasında, kiracının davaya katılması gerekir. Kiracı, davaya katılmazsa, mahkeme tarafından yokluğunda karar verilebilir. Kiracı tahliye davasında, kiracının kira sözleşmesini feshetmesi veya kiralananı tahliye etmeyi taahhüt etmesi halinde, dava konusuz kalabilir.
Tahliye Taahhütnamesine İtiraz Etme Hakkı ve İcra Takibin Durması Tahliye emrinin tebliğinden itibaren 7 gün içinde kiracı, icra dairesine yazılı veya sözlü olarak itirazda bulunma hakkına sahiptir. Kiracının bu itirazı üzerine icra takibi durur.
Kira tahliye davası genel olarak 4 ay – 3 yıl civarında sürdüğü söylenebilir. Ancak kira tahliye davasının ne kadar süreceği hususu, mahkemelerin iş yoğunluğuna göre değişim gösterebilmektedir. Kiracının taşınmazı boşaltma süresi de davanın işleyişini ve sürecini değiştirmektedir.
Tahliye davası açılması için ilk olarak sözleşmenin bitmesi ve ardından 1 ay içerisinde gerekli avukat ile davanın açılması gerekmektedir.
Avukat danışmanlık ücreti 2024 ne kadar? 2024 avukat asgari danışmanlık ücreti bir saat 2.300 TL, 2 saat 3.600 TL, 3 saat 4.900 TL'dir. Avukat bürosu dışında danışılmış ise ilk bir saat 4.800 TL, ek saatler 2.500 TL'dir.
Sözleşmede, başarıya göre değişmek koşulu bulunmadığı gibi, davanın kaybedilmesi halinde davacı avukatın hiç bir ücret alamayacağı sonucunu doğurmaktadır.
Kiracının İflas Etmesi Halinde Tahliye İstenebilir mi? Kiraya veren, kiracının iflas etmesi halinde kiracıya veya iflas masasına yazılı bir bildirimde bulunarak, kira bedelleri için güvence verilmesini isteyebilir. Kiracıya iflas masası tarafından güvence göstermesi için uygun bir süre verilir.
Tahliye davasını kazanmanız halinde, mahkeme kararının kesinleşmesini beklemeniz gerekmektedir. Karar kesinleştikten sonra, kararın bir örneğini kiracıya tebliğ ederek tahliye için makul bir süre tanımalısınız.
Yani bu halde taraflar arasındaki kira ilişkisi tahliye davası sırasında devam etmektedir. Bu süreçte kira sözleşmesinin dava sonuçlanıncaya kadar devam etmesi sebebiyle kiracının kira bedeli ödeme yükümlülüğü de devam edecektir.
Tahliye Davasında Tanık Kullanımı
Davada tanık dinlenip dinlenmeyeceği, davaya konu olan ihlalin niteliğine ve iddiaların ispatı açısından gerekli olup olmadığına bağlıdır. Çoğu zaman, “tahliye davasında tanık” beyanlarının, özellikle de ihlalin kanıtlanmasında kritik önem taşıdığı görülmektedir.
Bu ücret, davayı kaybeden tarafın, davayı kazanan tarafın avukatına yaptığı ödeme şeklinde açıklanabilir. Karşı vekalet ücreti maktu olup 2024 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca ceza davaları için karşı taraf avukatı ücreti asgari 17.900-TL'dir.
5043 sayılı kanunda ücretin belirlenmesi esası olarak avukatın davayı kazandığı kısmının yüzde onu ile yüzde yirmisi arasında arasında ücrete hak kazanağı düzenlenmiştir.
Avukatlık Kanununun 174/2 maddesi uyarınca haksız olarak azledilen avukat, avukatlık ücretinin tamamına hak kazanır. Dava ya da takip hangi aşamada olursa olsun haksız azlin tebliği ile ücret alacağı muaccel hale gelir (...).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri