Bileşik Kesri Tam Sayıya Çevirme Örneği Bir bileşik kesri tam sayılı kesre çevirmek için kesrin payı paydasına bölünür. Bölme işleminin bölüm kısmı tam sayı olarak yazılır. Böle işleminin kalan kısmı, pay olarak yazılır. Böle işleminin bölen kısmı ise payda olarak yazılır.
Bir sayma sayısı ve bir basit kesir ile yazılmış durumda olan kesirlere tam sayılı kesirler denilmektedir. Bunun anlamı ise şu şekildedir; herhangi bir sayma sayısı, payı küçük ve paydası büyük olan basit kesir üzerinden bir araya gelmiş olmaktadır. Bu da tam sayılı kesir olarak ifade edilmektedir.
Basit kesirler
Bayağı bir kesir payın mutlak değeri paydanınkinden küçük olduğu durumda basit kesir olarak adlandırılır bu durum birim kesrin mutlak değeri 1 den küçük ise geçerlidir.
Eğer bir bileşik kesir için yalnızca pozitif sayılar ele alınıyorsa en küçük bileşik kesir 1/1 olacaktır. Ancak negatif sayılar için bunu söylemek mümkün değildir. Negatif sayıların olduğu bir bileşik kesirde sayılar eksi sonsuza gidebildiği için böyle bir tabloda en küçük bileşik kesir bilinememektedir.
Bileşik kesirler konu anlatımı Kesirler içinde, payı ve paydası birbirine eşit olan ya da payı paydasından büyük olan kesirlere bileşik kesir adı verilir. Yanında bir tam sayısı bulunan kesirlere ise tam sayılı kesir adı verilir. Aslında tam sayılı kesirler de bileşik kesirin tam sayılı şekilde yazılmış şeklidir.
İlgili 44 soru bulundu
Her kesir bir rasyonel sayıdır. Sıfırdan büyük rasyonel sayılara pozitif rasyonel sayılar denir ve Q+ işareti ile gösterilirler. Sıfırdan küçük olan rasyonel sayılara negatif rasyonel sayılar denir ve Q- sembolü ile ifade edilirler.
Payı ve Paydası Arasındaki Fark Aynı Olan Kesirler
Payı ve paydası arasındaki fark aynı olan basit kesirler içinde, payı ve paydası en büyük olan kesir en büyüktür. Payı ve paydası arasındaki fark aynı olan bileşik kesirler içinde, payı ve paydası en küçük olan kesir en büyüktür.
Kesirler konusu içerisinde 3 farklı kesir vardır. Bunlar basit kesir, bileşik kesir ve tam sayılı kesirdir.
Eğer pay ve payda eşit olur ise o vakit bileşik kesir ortaya çıkar. Yani bu doğrultuda basit kesir içerisinde her daim pay paydadan küçüktür.
Bir tam sayı ve bir basit kesir ile ifade edilen kesirlere tam sayılı kesir denir.
Kesir Çeşitleri Nelerdir? Kesirler; basit, bileşik ve tam sayılı olmak üzere 3'e ayrılıyorlar.
Kesirler bir bölme çizgisi ile ayrılmaktadır. Bölmenin üst kısmı pay olarak isimlendirilirken alt kısmı payda olarak isimlendirilmektedir. Bu duruma örnek verecek olursak 3/5 kesrinde 3 sayısı kesrin pay kısmı oluşturur. 5 sayısı ise kesrin payda kısmını oluşturmaktadır.
7.SINIF RASYONEL SAYILAR : PAYDA 0 OLAMAZ !!! - YouTube.
Tabloda göründüğü üzere, payda, b harfi ile işaret edilmiş.
Rasyonel sayılarda paydanın negatif olduğu durumlar elbette mevcuttur. Payda bazen negatif, bazense pozitif olur. Bu sayılar rasyonel sayı kabul edilir çünkü rasyonel sayı tüm tam sayıları kapsar ve tam sayılar içerisinde negatif sayılar da mevcuttur.
Tam sayılı bir kesir; bileşik bir kesre çevrilirken tam sayı ile payda çarpılır, çarpım pay ile toplanır, sonuç paya yazılır. Paydada bir değişiklik olmadığından aynen yazılır. Her doğal sayı, paydası 1 olan bir kesir şeklinde ifade edilebilir. bileşik kesrini tam sayılı kesre çevirelim: şeklinde yazılabilir.
1/2, 3/5, 12/18, 23/24 basit kesirlere örnek olarak verilmektedir. Basit kesirleri söylerken; 1/2=bir bölü iki veya ikide bir; 3/5= üç bölü beş veya beşte üç şeklinde okunmaktadır.
İlk olarak 10. yüzyılda Arap matematikçi El Uklidisi tarafından kullanılan kesirli sayılar, sonrasında 1350 yılında Yahudi matematikçi Immanuel Bonfils ve Avrupalı meslektaşı Simon Stevin aracılığıyla yaygın hale getirilmiştir.
Not: Herhangi bir çokluğun basit kesir kadarını bulabilmek için öncelikle elimizdeki sayıyı paydaya böleriz. Daha sonra çıkan sayıyı pay ile çarparız ve sonucu bulmuş oluruz.
Kesir: Bütünün eş parçalarından her birine “kesir”, bu kesirleri gösteren sayılara da “kesir sayısı” denir. Kesir sayılarında payda, bütünün kaç eş parçaya bölündüğünü, pay ise bu eş parçalardan kaçının alındığını gösterir.
Basit kesirlerin sıralanması çok pratiktir. Paydaları aynı olan basit kesirlerde payı büyük olan kesir diğerlerinden daha büyüktür. Payları aynı olan kesirlerde ise paydası küçük olan kesir diğerlerinden daha büyüktür.
kesirleri aynı zamanda birer doğal sayıdır.
Rasyonel sayılar ise payda sıfır olmamak şartı ile iki tam sayısının birbirine oranı ile ifade edilen sayılar olmaktadır. Bu sayılar arasında 0 sayısı da bulunmaktadır. Buna göre 0 sayısı rasyonel bir sayıdır.
Hayır, ondalıklı/virgüllü sayılar tam sayılar değildir. Tam sayılar sadece tamsayı değerler içerebilir (örneğin: -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, vb.). Ondalıklı/virgüllü sayılar ise tamsayı değerlerin yanı sıra kesirli değerler içerebilir (örneğin: 0,125).
Rasyonel sayılar kümesi Q ile gösterilir. sayılarının her biri rasyonel sayıdır.
"1 bölü 0?"ın işleminin sonucunu ne kadar bulmak istesek de, bu işlemin sonucunu bulmak ne yazık ki imkansızdır. Neden diyecek olursanız, kısaca, sonuç olarak ne bulursak bulalım, o sonucu sıfırla çarptığımızda 1 elde edeceğimizi otomatik olarak kabul etmemiz gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri