Doğru viraj alımında ideal sürüş çizgisi “dıştan gir -içe kapan – tekrar dışa açıl” şeklinde olmalıdır. Bir virajı dıştan (yani sağa dönülen virajlarda yolun soluna yanaşarak, sola dönülen virajlardaysa yolun sağına yanaşarak) dönmek esas alınan konudur.
Bir viraja yaklaşıldığında,yapılması gereken ilk hareket yavaşlamaktır. Viraj içerisinde kesinlikle frene basılmaması gerekir. Viraja döneceğiniz sürate düşmek için öncesinde fren yapmak ve duruma göre vites düşürmek gerekir. Viraj hazırlık bölümünün yüzde yetmişi uygulama gerektirir.
viraj dönerken elinizi gazdan çekmeyin , frene basmayın.
Eğer virajdayken aniden gaza basarsanız ya da yüksek hızla viraja girerseniz, merkezkaç kuvvetinin ön lastikleri zorlaması sonucu arabanızın önden kayması gibi bir durum yaşayabilirsiniz. Böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız ayağınızı yavaş yavaş gaz pedalından çekmeli ve hafifçe frene basmalısınız.
Sola Viraja Nasıl Girilir? Sizi şerit ayırıcıya yaklaştıran bir çizgiyi tutun, ardından tepeyi geçtikten sonra arabanızı şeridin dışına doğru hareket ettirin.
İlgili 39 soru bulundu
Bir virajı güvenli bir şekilde dönmek için özellikle bilmediğimiz yollarda viraj öncesi direksiyon ve tekerlekler düz durumdayken frene basılır, hız düşürülür gerekirse vites küçültülür. Viraj içerisinde kesinlikle frene basılmaz.
Hiçbir koşulda debriyaj+fren yapma, sadece duracağın zaman yapmalısın. Viraja 2. viteste girebilirsin, sorun olmaz. Daha sonra zamanla araca alışırsın ve 3. vites bile sana yavaş gelebilir.
Viraja genişten girmek en doğru tekniklerden birisidir. Virajın keskin noktasına yaklaşırken yol durumuna ve virajın keskinliğine göre hızınızı ani fren yapmadan veya gaz keserek düşürmeniz güvenli bir sürüş deneyimi yaşatabilir size ancak hızınızı düşürmezseniz.
viraja girdikten sonra arabanın aciya uygun olarak gaz verilebilir.
Viraja girerken viraja göre öncesinde hız kesiyorum duruma göre işte. U dönüşünde ise, durduktan sonra kalkıyorsam bir ile, devam ederkense ikinci viteste. Viraja ve aracın direksiyon turunun bitip bitmemesine göre degisir U dönüste mutlaka 1. Vitese almak zorundasın zaten.
Debriyaja sonuna bastığımız anda motorla şanzıman arasında milimetrelerle ifade edilecek boşluk meydana gelir. Böylece motordaki güç aktarımı şanzımana iletilmez ve vites geçişlerinin yapılmasına imkan tanınır. Debriyaja basılıyken vites değişimi yapılır ve ayak debriyajdan yavaşca çekilerek aynı oranda gaza basılır.
Aynı anda basmak debriyaj balatasına ve diğer parçalarına zarar verebilir. Bu da size masraflı bir tamir gerektirebilir.
Yerçekimi ivmesi nedeniyle düşeydeki kuvvet vektörüne karşı, Şekilde "Centripetal acceleration" olarak gördüğümüz merkezcil ivme sayesinde bilye eğimli dairesel yolda dengede kalarak hareket edebilir. Virajların daha güvenli bir şekilde dönülebilmesi için, virajlara eğim verilir.
Cevap:arabanın bir anda keskin viraja süratli girerse araba yana yatar kısacası sürücü %45 ihtimalle hayatını kaybeder.
Viraj alımında genellikle yapılan en önemli hata, viraja otomobilin yere tutunma sınırlarını zorlayacak bir hızla girip daha sonra viraj içinde fren kullanma mecburiyetinde kalmaktır.
Direksiyon, dönmeye çalıştığınız yönde kontrollü bir şekilde tutulmalıdır. Ters yöne direksiyonu döndürülmemelidir. Çok hızlı ve sert bir şekilde önden kayma durumunda sert bir şekilde fren yapmak ve direksiyonu dönmek istenen yöne sert bir şekilde kırmak gerekebilir.
Boşa mazot yakmanız dışında bir zararı yok.
2- Sola Dönüş
b- Yolun gidişe ayrılan kısmının soluna yanaşılır. c- Hız azaltılır. d- Dönüşe başlamadan önce sağdan ve karşıdan gelen taşıtlara ilk geçiş hakkı verilir. e- Geniş kavisle dönülür.
sola dönüşte genişten alma kavramını sadece u dönüşü yaparken kullanırlar. sağa dönerken karşıdan gelen aracın geniş alabileceği, sola dönerken de karşıdan gelen aracın dar alabileceği öngörülerek uygulanması gereken, yazılı olmayan trafik kurallarındandır.
Virajda kütlesi hafif araçların merkezkaç kuvveti de azdır, ve çizgisinde tutan sürtünme kuvveti de aynı oranda azdır; fakat virajlarda savrulma sınırı kütleye değil; en önemli olarak hızına bağlıdır.
Debriyaja bas, vites değiştir, tekrar gaza bas, vs aracın kısmi kontrölünü kaybettirir, virajda buzlanma yada su varsa, tekerleri kayma eğilimine sokar. 2) Viraj içinde çok sık frene basılmaz.
Misal vites 2 de hız 20-30 arası ise hafif frenle basarak, debriyaja basmadan kontörlü bir şekilde dönülebilir. Eğer vites 3 de hız 30 -50 ise frene basılıp uygun hıza getirip ve debriyaja basarak vitesi 2 ye yani küçülterek o şekilde de dönülebilir. Bu biraz da virajın açısına bağlı olarak değişebilir.
hafif hafif gaza bascan.. yani debriyajdan ayağını kaldırmaya başladın,yavaşca da gaza dokunacan.. debriyaj pedalından ayağını tamamen çektiğinde gaza biraz daha yüklen.. Hafif gaz verirsen ayağını debriyajdan çekerken kavramaya yakın çok daha sarsıntısız geçiş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri