Paradigmalar evrene, dünyaya ve olgulara bir bakış açısı sunarken, her bir paradigma, ontolojik, epistomolojik ve metodolojik olmak üzere üç boyut içermektedir.
Bunlar; pozitivist paradigma, eleştirel paradigma, yorumlayıcı ve postmodern paradigma olarak görülmektedir.
Paradigma, algı düzeneği demektir. Herkesin paradigması farklıdır. Örneğin; trende giderken, bir baba, 3 evladıyla oturup, sürekli ağlayan çocuklarına hiç, susun, demeden yolculuğa devam ettiğinde; siz ona ne gamsız adam, diyebilirsiniz.
Modern paradigmanın temelinde akıl ve bilim aracılığıyla evrensel, mutlak, değişmez gerçeklere ulaşılabileceği varsayımı yatmaktadır. Doğa bilimlerinde kullanılan yöntemlerle kaydedilen gelişmeler ile doğanın dönüştürülmesi, sosyal bilimlerde de aynı yöntemlerin taklit edilmesine yol açmıştır.
İlgili 19 soru bulundu
Paradigma (isim ([paɾadi'gma]) Helenceden gelir) Türk Dil Kurumu sözlüğündeki anlam karşılığı; "Değerler dizisi" olarak tanımlanır. 1960'lardan beri paradigma kelimesi bilimsel disiplinlere veya başka epistemolojik içerikteki düşünce kalıplarına göndermede bulunur.
klasik paradigma (klasik anlatı yapısı, geleneksel anlatı gibi isimlerle de anılır) araştırmacılar tarafından 1910'lardan beri kurmaca filmlerin üretiminde egemen olmuş belirli türdeki anlatı yapılarını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. hikayenin düzenlenmesinin en popüler tipleri, özellikle hakimiyetinin ...
Paradigma, Türk Dil Kurumuna (TDK) göre “örnek, değerler dizisi” anlamına gelir. Herhangi bir konuya yaklaşım şeklimizi belirleyen bakış açımızı ifade eder. Paradigma, kısaca dünya görüşü olarak da tanımlanabilir. Paradigma; bir kavram, olay ya da durum hakkında fikir yürütmemizi sağlar.
Toplumsal ve ekonomik alanda paradigma terimi, görüşlerin, kuralların, göstergelerin, tespitlerin ve bakış açılarının tümünü kapsayan bir çatı, bir gökkubbe anlamında kullanılmaktadır. Kısacası paradigma “zamanın ruhunu” tanımlamaktadır.
Kuhn'a göre paradigma, incelenen bir bilimsel alanda üzerinde çalışılan problemlerin toplamı, benimsenen teoriler ve modeller, kullanılan deneysel yöntemler ve elde edilen sonuçların değerlendirilmesinde kullanılan sonuçlardan oluşuyordu (Gilbert, Pietrocola, Zylbersztajn ve Franco, 2000).
Paradigma: Doğruluk ve gerçekliğin doğasına ilişkin varsayımları, araştırılabilecek nitelikteki soruları ortaya koyan ve bunların nasıl yapılacağına ilişkin bir bilim felsefesi ya da çerçevesidir (5).
Kuhn'un tanımlarından da anlaşılacağı gibi birinci anlamıyla paradigma, bilim adamlarının bir kuramı paylaşması, kuramın geçerliğini kabul etmesi, ikinci anlamıyla, kuramın içerisindeki sorunlara çözüm bulmayı gerektiren model veya örneklerdir.
Paradigma, belli bir zaman dilimi içinde bir grubun ya da topluluğun düşünme biçimi ve davranışlarını belirleyen bir dünya görüşü, bilgi dayanağı, bir izlenceler bütünü, bir perspektif, bir model olarak tanımlanabilir.
Paradigma, felsefe, tarih, sosyoloji ve psikoloji gibi farklı disiplinleri kapsayan geniş bir kavramdır. Latince kökenli bir sözcük olan paradigma, toplumların bakış açısını, ön kabullerini ve yargılarını belirleyen temel ölçütlerdir.
Radikal yapısalcı paradigma, insanın aklının dışında bir yer- lerde somut gerçekliğin, tıpkı doğa gibi, kendiliğinden var olduğunu varsayar. Radikal yapısalcı paradigmanın ilk ve en önemli amacı, sosyal ilişkilerdeki statükoyu eleştirmektir.
Günümüzde sosyal bilimlerde iki ana paradigmadan söz edilmektedir: Pozitivist düĢüncede temellenen “açıklayıcı” paradigma ile Alman idealist geleneğinde temellenen “anlayıcı/yorumlayıcı” paradigma.
Paradigma, bir bakış açısını, bir dünya görüşünü veya bir inanç sistemini ifade eder. Hayatımızdaki deneyimler, kültürel etkiler ve öğrenme süreçleri, bizi belirli bir paradigmanın içine yerleştirir. Paradigmalar, düşünce tarzımızı, kararlarımızı ve davranışlarımızı etkiler.
1. model, örüntü veya temsili örnek; araştırılmakta olan bir sürecin ya da davranışın bileşenleri, işlevleri ve karşılıklı ilişkileri. 2. bir disiplinin kuramsal çerçevesini ya da genel bakış açılarını görüş birliğiyle oluşturan sayıltı, tutum, kavram, değer, süreç ve teknikler kümesi.
Bu dönemin son büyük atılımı Thomas Kuhn'un paradigma kavramı aracılığıyla gerçekleşir. Kuhn, bilimin tarih içerisinde var olan yapısı üzerinden, bilimin devrimler vasıtasıyla ilerleyip genişlediğini çıkarsar.
Paradigma değişimi bu tür bir "intibah"la gerçekleşir. Farklı bir şeyi okumak, seyretmek, dinlemek, farklı bir mekânda bulunmak, hâl ehli bir insanla hasbihâl etmek, eğer gerekli şartlar mevcutsa, paradigmaları sarsar ve değiştirir. Bu, "niyet"e bağlı bir "nazar" değişimidir.
Paradigma değişimi, herhangi bir alanda yerleşik tüm kurallar ve uygulamaların, içinde bulunulan çağa uygun kavrayış, bakış açıları ve anlayışlarla kökten bir değişime uğraması durumudur. Yaşanılan bu kökten değişim sonrası, yeni bir anlayış ve kavrayış biçimi olan farklı bir paradigma doğar.
Kuantum paradigması; fizikte atom altı parçaların etkileşim ilişkisini, sistem ve süreç mantığı içinde çoklu, belirsiz ve kesin olmayan etkileşim ağları içinde sunmuştur. Canlı organizmalara ilişkin açıklama şeması da sinir ağlarının etkileşi- minde ortaya çıkan sistem ve süreçler olarak yapılanmıştır.
Neoklasik paradigma, piyasa ekonomisi yanında kamu ekonomisinin de ekonomide var olması gerektiğini savunmakta ve bu savı “piyasa başarısızlığı teorisi” ile açıklamaktadır. Piyasanın başarısız olduğu durumlarda kamu kesimi birimleri bizzat üretici olabilirler.
Pozitivist paradigma, sistemleri; hiyerarşik bir düzende sıralanan, parçaları arasında birbiri ile nedensellik ilişkisi bulunan, genellemeler ve yasalar aracılığıyla davranışları kestirilebilen yani mekanize bir evreni oluşturan unsurlar olarak açıklamaktadır (Yıldırım ve Şimşek, 2006:31).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri